Ziua Națională fără Tutun – 20 Noiembrie 2014
Tutunul ucide aproape jumătate din utilizatorii săi. Numărul deceselor cauzate de tutun este de peste 100 de milioane în secolul 20. Dacă tendinţele actuale continuă, se va ajunge până la un miliard de decese în secolul 21.
Actualmente fumează circa 1.3 miliarde de locuitori din populaţia de 7 miliarde a globului, adică în medie 18.6%, iar în Europa 29 %.
Se estimează că aproape 80% dintre fumători trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii. La nivel global consumul produselor din tutun este în creştere, deşi se înregistrează anumite scăderi în unele ţări cu venituri relativ ridicate.
Tutunul produce în prezent aproximativ 6 milioane de victime anual, dintre care peste 5 milioane sunt utilizatori şi foşti utilizatori, iar mai mult de 600 000 sunt nefumători expuşi fumatului pasiv (dintre care 28% erau copii în 2010), astfel că fără aplicarea unor măsuri urgente, numărul deceselor ar putea creşte anual la peste opt milioane până în 2030.
În România, 15% dintre toate decesele sunt cauzate de fumat.
Ziua Nationala fără Tutun, marcată in fiecare an in a treia zi de joi a lunii noiembrie, atrage atenţia tuturor asupra riscurilor expunerii la fumul de ţigară, atât a fumătorilor cât şi a celor din jurul lor, a dreptului fiecăruia dintre noi de a trăi sănătos, precum şi asupra practicilor companiilor producătoare de tutun.
Obiectivele generale ale campaniei sunt:
- informarea şi conştientizarea populaţiei asupra riscurilor asociate consumului de tutun;
- scaderea numărului de persoane care încep să fumeze şi cresterea numarului celor care renunţă la fumat;
- protecţia faţă de expunerea la fumul de tutun.
Parteneri în realizarea campaniei: Inspectoratul Scolar Ialomita, Casa Corpului Didactic, Crucea Rosie – filiala Ialomita, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Ialomita, Centrul Cultural “Ionel Perlea” Slobozia, Serviciul de Probatiune Ialomita, Club Sportiv “Olimpia” Slobozia, Fundatia “Floarea Ialomiteana”, Dispensarul de Pneumologie Slobozia, Asociatia „Educatia da viata”, Primaria Slobozia – Centrul Comunitar al Persoanelor in Varsta.
Activităţile pe care le vom desfasura constau in: afişarea de postere, distribuirea de pliante, discuţii interactive, întâlniri de lucru cu partenerii din cadrul campaniei, cu cadrele didactice si cu elevii, intalniri cu membrii Centrului Comunitar al Persoanelor in varsta, activitati sportive, testari ale varstei plamanului si a cantitatii de monoxid de carbon din aerul expirat al fumatorilor.
Comunicat de presă: DSP Ialomița