Ialomițenii au votat: peste 85.000 voturi pentru Victor Ponta, 52.000 pentru Klaus Iohannis
Campanie cu derapaje, rețele de socializare luate cu asalt, diaspora revoltată, rezultate cu surprize.
După o campanie electorală sufocantă, agresivă, vulgară și deseori manipulatoare dusă în mediul online, iar în stil clasic, fadă, superficială, lipsită de consistență și mesaj, desfășurată „în stradă”, românii și-au ales președintele.
Klaus Iohannis a reușit să strângă de partea sa majoritatea voturilor românilor din țară și Diaspora, dând peste cap calculele contracandidatului său, Victor Ponta, care în primul tur se situa pe primul loc în preferințele electoratului. La finalul zilei, unii se mirau cum de au pierdut, iar alții cum de au câștigat așa detașat.
Greșelile comise în campania electorală dintre cele două tururi de scrutin, graba cu care s-au negociat voturile date în primul tur altor candidați (neacceptate de mulți membri ai respectivelor partide), ignorarea puterii mediului online, a semnalelor din teritoriu și a problemelor grave de la secțiile de vot din străinătate au fost câteva dintre cauzele care au condus la pierderea de către Victor Ponta a alegerilor prezidențiale.
În această campanie au existat, pe lângă multe mesaje emoționante, și multe derapaje. Dincolo de fotografiile obscene, articolele împrăștiate în valuri în spațiul virtual, multe dintre ele neverificabile, cea mai urâtă parte a acestor alegeri a fost inițiativa isterică și de-a dreptul cretină de a ne constrânge părinții și bunicii să nu voteze. Unii au luat îndemnul de a le ascunde acestora buletinele de identitate drept o inițiativă lăudabilă, așa că au pus-o în practică, iar alții și-au jignit părinții și bunicii în cel mai urât mod posibil în încercarea de a-i convinge „să voteze nemțește”. Isteria acestor alegeri a mers mult prea departe, prin dezbinare și ură, față de cunoscuții care nu aveau aceeași opțiune politică, a destrămat prietenii, iar limbajul multora a fost ieșit destul din matcă.
În ciuda acestei campanii murdare, dar mai mult pe fondul nemulțumirilor apărute de la un scrutin la altul și în ziua votului în Diaspora, o mare parte a populației din țară și străinătate, în special din mediul urban, a decis să iasă la vot și să penalizeze PSD și pe candidatul Victor Ponta, votând Klaus Iohannis, în speranța unei Românii „a lucrului bine făcut”.
Ialomița social-democrată, pătrunsă ici-colo de creștin-liberalism
S-a votat emoțional, cu patimă, cu ură, cu revoltă, pentru un președinte calm, care vorbește puțin, rar și apăsat. Victoria, deși categorică a lui Klaus Iohannis, nu a însemnat nici pe departe înfrângerea PSD. În multe dintre județe, cum este și Ialomița, PSD, împreună cu celelalte partide care au compus USD, a obținut un rezultat foarte bun, situându-se pe locul 5 la nivel național. Dar degeaba!
Din cele 135.432 de voturi valabil exprimate, 85.095 au fost pentru Victor Ponta, Klaus Iohannis obținând 52.337 de voturi. Un rezultat mulțumitor pentru ambele părți. Trebuie spus că pe listele electorale permanente s-au aflat 237.315 alegători, dintre care au votat 135.432. Pe listele suplimentare a votat un număr impresionant de persoane, aproape 13.000, urna mobilă a ajuns la 1.704 persoane, iar 1.781 de voturi au fost nule. Adăugăm faptul că în județul Ialomița prezența la vot a fost de 57.82%, dintre care 56.49% în mediul urban și 59.04% în mediul rural.
„Le mulțumesc ialomițenilor pentru că au ieșit duminică la vot și și-au exprimat opțiunea pentru Președintele României! Le mulțumesc celor care l-au votat pe domnul Klaus Iohannis, candidatul marelui Partid Național Liberal! Le mulțumesc tuturor colegilor care, în fiecare municipiu, oraș sau comună s-au implicat în această campanie! Votul de ieri ne-a arătat clar că această victorie nu este doar a noastră, a politicienilor, ci mai ales este a dumneavoastră, a cetățenilor! Împreună, am arătat în ultimele luni că nu există imposibil, că orice se poate îndeplini prin credință și hotărâre. Cu votul și susținerea dumneavoastră, România are acum șansa de a deveni o țară normală! Eu, ca om politic, reprezentant al dumneavoastră în Camera Deputaților, am mai înțeles un lucru după ziua de ieri: cetățenii vor ca politicienii să se schimbe, vor ca politicienii să vorbească mai puțin și să facă mai multe! Felicitări, dragi ialomițeni, dragi români! A venit momentul faptelor!”, a transmis luni, 17 noiembrie, deputatul Cristina Pocora.
În noaptea alegerilor, unii sărbătoreau, iar ceilalți încercau să se dezmeticească după lovitura primită. Recunoașterea înfrângerii la nivel național a oprit brusc motoarele în PSD, iar cei care așteptau să sărbătorească au amuțit. De cealaltă parte, bucuria rezultatului general și faptul că în Ialomița au reușit să pătrundă în zone controlate de PSD, le-a dat mult curaj și speranțe.
„Pe Slobozia avem 44.8%, un rezultat foarte bun. Asta ne încurajează și ne determină să credem că vom câștiga în 2016 fotoliul de primar în municipiul Slobozia. Mulțumim slobozenilor și tuturor ialomițenilor. Începe o nouă eră pentru România și pentru Ialomița. Înainte de aflarea rezultatelor, am fost foarte riguroși în colectarea datelor pentru că ne temeam de o contestare a acestui rezultat. Aveam date încă de pe la ora 16.30 că am atins 50% și am luptat pentru a păstra acest rezultat și a nu fi denaturat. Adică să nu fim furați la numărătoare”, declara duminică seara Ioan Martin, președintele PNL Ialomița.
Chiar dacă alegerile s-au încheiat, urmează analize și de-o parte și de alta. De asemenea, în următorii ani, vom vedea dacă votul poporului a fost unul bun și dacă speranțele românilor din țară și de peste hotare se vor îndeplini.