Plan de management pentru una dintre cele 17 arii protejate din Ialomița
Societatea Ornitologică Română, custodele sitului Natura 2000 Lacul Strachina, a desfășurat vineri, 7 noiembrie, la Țăndărei, o conferință de presă dedicată proiectului „Elaborarea Planului de Management al Ariei Speciale de Protecție Avifaunistică ROSPA 0059 Lacul Strachina”.
În acest context, am aflat amănunte despre acțiunile de conservare a naturii care au loc într-un sit Natura 2000 din județul Ialomița, ce date au strâns specialiștii biologi până acum în proiect și care sunt viitoarele acțiuni, de la tabere pentru elevii din zonă, seminarii și studii asupra faunei și florei.
Proiectul are valoarea de 2.883.339,30 lei, este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu, și se va desfășura pe o durată de 30 de luni.
Planul de management al unei arii naturale protejate este un document care precizează scopul ariei protejate (în cazul Lacului Strachina, protecția a 102 specii de păsări de importanță comunitară) și descrie în mod detaliat măsurile care trebuie luate pentru atingerea acestui scop, integrând necesitățile de protecție a biodiversității cu cele ale dezvoltării sociale și economice. Elaborarea lui presupune un proces complex de cercetare și strângere de informații, evaluare și analiză a acestora, rezultând un ghid pentru cei responsabili de managementul ariei protejate.
Principalele activități ale proiectului au ca scop fundamentarea planului de management, respectiv cele de monitorizare, inventariere și evaluare a populațiilor păsări din zonă, precum și cele de stabilire a necesităților de hrană și habitat a acestor specii, dar și stabilirea impactului activităților umane din sit (în special pescuitul și agricultura) asupra lor.
„Deoarece o arie naturală protejată este o zonă în care protecția biodiversității se poate realiza doar prin promovarea dezvoltării durabile și cu sprijinul comunității locale, implicarea tuturor factorilor interesați în elaborarea planului de management reprezintă o altă parte deosebit de importantă a proiectului nostru. Pentru aceasta, am pornit de la realizarea unui sondaj de opinie în rândul localnicilor. Acest sondaj, realizat pe un eșantion de 713 persoane, a relevat că doar 6% din respondenți știau că Lacul Strachina este Arie Naturală Protejată. În cadrul proiectului, vor urma – așadar – activități de informare a populației, referitoare la speciile de aici și importanța lor. Vor fi amplasate trei panouri informative la limitele sitului, iar în cadrul proiectului va fi realizat și un ghid al celor mai importante specii din zonă. Nu în ultimul rând, se va lucra în mod direct cu copiii și tinerii: sunt prevăzute seminarii cu cei mici, acțiuni în cadrul cărora li se va explica importanța ariei și a protejării naturii. Acțiunile cele mai interesante pentru ei vor fi cele patru tabere ecologice, organizate anul viitor în sit. Fiecare tabără va dura o săptămână, iar cei mici vor avea ocazia să observe și să lucreze alături de specialiștii SOR, să afle informații despre natură și speciile din sit”, susțin reprezentanții SOR.
Activitățile din cadrul proiectului sunt mult mai ample, se vor face monitorizări atât pe păsări, dar și pe plante, nevertebrate, pești și mamifere mici, se vor monta 351 de borne pe întreg teritoriul sitului și vor fi desfășurate tot felul de campanii de informare a populației cu privire la această arie protejată.
Până în prezent au fost observate 80% din speciile de păsări prezente în sit, cum ar fi gâsca cu gât roșu, specie care este periclitată în ultima perioadă, pe lac fiind observate peste 3.000 de păsări din această specie, cormoranul pitic, rața roșie, codalbul, în special iarna, cristețul, gârlița mică. De asemenea, au fost observate răpitoare de zi, precum vânturelul roșu, șoimul rândunelelor, egretele de stuf, șorecarul mare. În sit există și o colonie de stârci, în special stârci de noapte, țigănuș, stârcul roșu, stârcul pitic, egreta mică, piciorongul, sfrânciocul roșiatic și uliganul pescar.
În acest proiect, de elaborare a planului de management, este implicat și Petre Teodor – expert ornitolog, membru al Societății Ornitologice Române. Pentru cine nu îl cunoaște, vă spunem că din 1994 conduce sucursala CYGNUS Ialomița a SOR, cu grupuri de copii din școli din localitățile Fetești, Țăndărei, Gura Ialomiței, Mihail Kogălniceanu, cu care realizează activități de ocrotire a naturii.
“Am avut întotdeauna siguranța că lacul Strachina este un sit important pentru care merită să depui muncă spre a conferi un statut de arie protejată. Sunt sigur că facem ceea ce trebuie pentru această zonă, cu scopul asigurării unui refugiu viețuitoarelor”, declara acesta.
Petre Teodor a afirmat totodată că instruirea copiilor în spiritul protejării naturii este extrem de utilă, vor fi familiarizați cu echipamentele optice de observare la distanță a păsărilor și de determinare a păsărilor, dar și prin jocuri cât mai distractive, astfel încât să fie atrași de natură.
„În 2015 vor fi desfășurate tabere ecologice în zona lacului, iar copiii vor participa pe parcursul unei săptămâni. Vor fi instruiți atât din punct de vedere științific, cu privire la modul cum se derulează studiile biologice în zonele respective, cu privire la modul cum se construiesc drafturile planurilor de management, vor desfășura și activități fizice, sub îndrumarea unor instructori, a unor oameni care știu cum se desfășoară astfel de lucruri, pentru a fi și educative și distractive”, a adăugat acesta.
În cadrul proiectului vor fi tot felul de activități, care au scopul de a conștientiza populația cu privire la acest sit, și de protejare a biodiversității.