Ziarul Obiectiv Ialomita
Ziarul Obiectiv Ialomita

Știri locale din județul Ialomița

  • HOME
  • Infotrafic
    • Anunțuri
  • Anunțuri și Informaţii Utile
  • Lege şi Ordine
  • Locuri de muncă
  • Locale Ialomița
  • Evenimente
  • Politică
  • Vremea
  • Magazin
    • Stiri nationale
    • No comment

Sindicatul Național al Agenților de Poliție s-a constituit și în Ialomița

Publicat de Obiectiv Ialomita
3 noiembrie 2014, 9:33 AM

„Avem o poliție aproape bolnavă. Din cauza orelor lucrate, a stresului, din cauza alimentației necorespunzătoare”

Iulian Surugiu, președintele SNAP, alături de Adrian Diugu, vicepreședinte și Marian Dragu, trezorier, s-au aflat joi, 23 octombrie, în Slobozia, la Inspectoratul Județean de Poliție Ialomița, pentru a pune bazele Biroului teritorial al SNAP Ialomița.

SNAP Ialomița

În județul nostru, potrivit afirmațiilor președintelui SNAP, există în jur de 200 de agenți de poliție care au aderat la acest sindicat, „singurul care poate să le apere interesele”, iar președinte a fost ales agent șef principal Spircu Nicolae.

În cadrul unei conferințe de presă, Iulian Surugiu a prezentat câteva dintre problemele cu care se confruntă agenții, probleme generalizate la nivelul întregii poliții române, cum ar fi slaba finanțare, echipamentul învechit, neplata orelor lucrate sâmbăta și duminica sau a celor suplimentare, resursa umană insuficientă, dar și multe altele.

„Nu aș vrea să intru în detalii cu problemele punctuale ridicate de polițiștii din Ialomița, pentru că întâi trebuie verificate. Vom avea o discuție, cei din Biroul Teritorial, împreună cu mine și în prezența inspectorului șef, în următoarele două săptămâni, o întâlnire reală, pe problemele existente ale membrilor de sindicat. Ce pot spune este că și în județul Ialomița au sosit bani pentru ca polițiștii să fie plătiți sâmbăta și duminica, așa cum se întâmplă în toate țările civilizate. Inspectorul șef m-a asigurat că polițiștii vor primi acel spor de 75% așa cum e normal și cum am negociat cu MAI. Eu cred că inspectorul șef din Ialomița nu și-ar permite să ne mintă, pentru că nu ar fi frumos. (…) Și aici, în Ialomița, polițiștii au probleme, lucrează 16 – 18 ore pe zi și nu sunt plătiți, existând la posturile de poliție termenul de permanență. (…) În plus, există două posturi de poliție care nu au niciun polițist, iar cu sacrificii din partea celorlalți colegi din zonele limitrofe respectivele localități sunt asigurate oarecum. Dar nu este în regulă. În Ialomița ar mai fi nevoie de minim 150 de polițiști ca să poată funcționa normal. Polițiști care să fie în stradă, nu în birouri”, afirma președintele SNAP.

Totodată, acesta a reclamat faptul că din cauza stresului, a alimentației inadecvate, a oboselii, mulți dintre polițiști au probleme de sănătate. Potrivit acestuia, la nivel național, din cei 54.000 de polițiști, în jur de 37.000 se află în evidențele medicilor cu boli cardiovasculare și gastro-intestinale.

„Mi-a fost foarte greu să-i conving pe unii manageri din alte județe ca agentul de poliție să poată trage mașina o scurtă perioadă la un restaurant și să mănânce un meniu de 10 lei, pentru că, până la urmă, este și el om. Decât să îl vedeți în mașină mâncând pe fugă, ar fi normal să aibă o oră acolo să poată mânca în condiții decente… Vă spun că avem o poliție aproape bolnavă. Din cauza orelor lucrate, din cauza stresului și așa mai departe”, a mai spus acesta.

Președintele SNAP a adăugat faptul că în ultima perioadă duce lupte grele cu contabilii din inspectoratele județene de poliție pentru a-i face să înțeleagă care este destinația unor bani, special alocați pentru plata acelui spor pentru zilele de sâmbătă, duminică şi sărbătorile legale, acuzând contabilii că au „mintea comunistă” și reacționează de parcă ar da banii „de la ei din buzunar”.

Totodată, acesta a criticat modul în care un un agent de poliție este cercetat în comisiile de disciplină, susținând că modul actual este discriminatoriu, dând șefului de inspectorat puterea să destituie un polițist chiar dacă în comisie s-a decis altfel.
SNAP are de gând să schimbe statutul polițistului pentru că „oriunde în lumea civilizată nu există diferențe atât de mari de salarizare pentru muncă egală”.

Este cunoscut faptul că la nivelul Poliției Române mai există un sindicat, Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), însă reprezentanții SNAP susțin că acesta nu reprezintă „pe bune” interesele agenților de poliție, ci doar ale ofițerilor.

„Angajatorii nu au cu cine să negocieze. Singurul sindicat cu care angajatorul poate negocia este Sindicatul Agenților de Poliție. Pentru că acel sindicat (SNPPC) este condus numai de comisari șefi care așteaptă să fie făcuți chestori și adună cotizația. Spre exemplu, gândiți-vă că SNAP-ul a adus agentul de poliție la masa ministrului și își negociază problemele, în timp ce, când nu exista SNAP, ceilalți, domnii ofițeri, s-au dus și au negociat indicii de salarizare. Dar cum? De la 1,90 până la 2,60 au dat la agenții de poliție, o plajă foarte mică, iar pentru ofițerii de poliție de la 2,60 până la 12. Vă imaginați că agenților de poliție le-a fost dată o baltă mică, în timp ce ofițerii au obținut un ocean. Pentru că SNAP nu exista. Așa a și luat ființă, din cauza numeroaselor nemulțumiri. Suntem un sindicat transparent, iar dacă voi negocia vreodată cu inspectorul șef de aici, îi transmit să nu mă mintă. Mai bine îmi spune orice, pentru că pot să înțeleg, dar să nu mă mintă. (…) Polițiștii trebuie plătiți corect, dar eu îi rog pe ei să nu ia șpagă, pentru că libertatea este mult mai importantă, a doua după sănătate.

Structura Poliției Române pe categorii de personal arată că aproximativ 70% din totalul polițiștilor sunt agenți, restul fiind ofițeri și personal contractual. Sindicatul Național al Agenților de Poliție a fost înființat în urmă cu cinci ani, existând în aproape toate județele țării, cu excepția câtorva, unde sunt în formare sau urmează să fie constituite birouri teritoriale.

ialomita politia - IPJ Ialomita

Știri recente:

Trei persoane din Galați, prinse în flagrant la Slobozia cu 75 kg de pește fără documente de proveniență. Una dintre ele este acuzată și de înșelăciune
Inspectoratul de Jandarmi Județean Ialomița caută viitori specialiști în uniformă
„Ziua Grâului Bărăgan” se organizează în localitatea Mihail Kogălniceanu, din județul Ialomița
ISU Ialomița: Luna mai, luna concursurilor cu caracter educativ, tehnico-aplicativ și sportiv!
Ialomița: Demersuri pentru înființarea unui centru de zi specializat pentru copiii cu tulburări de comportament
Vezi mai multe ştiri din Ialomiţa ➡️

Program de gardă farmacii,
Slobozia, luna MAI 2025
agrichim>
Diami
Telefonul Varstnicului
ziare.org   ziare & stiri
  • Termeni și condiții
  • Politica de Confidențialitate
  • Obiectiv Ialomița utilizează cookies. Află mai multe
  • Contact
Facebook Twitter Youtube Instagram
Ziarul Obiectiv Ialomita © 2011 - 2025 | obiectiv.net