În atenția proprietarilor de câini
În perioda noiembrie 2014 – februarie 2015, pe întreg teritoriul României, se va desfășura campania de vaccinare a câinilor cu stăpân, aceasta constituind o componentă a Programului de supraveghere, control și eradicare a rabiei, alături de vaccinarea profilactică antirabică cu momeli vaccinale a populației de vulpi.
Vaccinarea vulpilor se realizează prin distribuţie aeriană, cu avionul şi/sau elicopterul, respectiv 25 doze vaccinale/campanie/km2, evitându-se localităţile ( nu se aruncă momeli la mai puţin de 500 metri de localităţi), luciurile de apă, autostrăzile, drumurile nationale. În jurul acestor zone evitate de distribuţia aeriană, precum şi în zonele greu accesibile de către avion, distribuirea momelilor vaccinale se va face manual, la intrarea în vizuină și pe traseele circulate de vulpi.
Vaccinarea câinilor cu stăpân se va face conform prevederilor Ordinului Președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare nr. 29/2014 care prevede la SECŢIUNEA 9 – Acţiuni imunologice obligatorii sau de urgenţă pentru unele boli la animale terestre, Rabia , că vaccinarea se va face tinându-se cont de prevederile Ordinului Presedintelui ANSVSA nr. 1/2014 pentru aprobarea Normelor privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân art. 4 lit. b care prevede termene pentru identificarea cainilor adulti cu stapan, si anume: “câinii adulţi cu proprietar – până la data de 1 ianuarie 2015 şi în orice caz înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora şi cel mai târziu înaintea vaccinării contra rabiei”
De asemenea, se vor avea în vedere prevederile Legii nr. 258 / 2013 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, care la art. 8 alin. 4 stipulează că:
“Proprietarii sau deţinătorii de câini, persoane fizice sau persoane juridice, au obligaţia identificării acestora prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare stabilit de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor”, iar la art. 14 lit.b) prevede sancționarea proprietarului sau deținătorului în cazul refuzului de a identifica prin microcipare câinii deținuți, cu amendă de la 5000 lei la 10000 lei.
Identificarea prin microcipare a câinilor cu stăpân este suportată exclusiv de proprietar sau deținător.
Contravaloarea manoperei de vaccinare antirabică și vaccinul antirabic sunt gratuite și sunt suportate de la bugetul de stat, prin ANSVSA.
Atenționăm toți deținătorii de câini și pisici să acorde tot sprijinul pentru acțiunea de vaccinare antirabică a medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți.