Lupta pentru viitoarele locuințe ANL
Un consilier local din Slobozia reclamă nereguli la întocmirea listei de priorități
În urmă cu doi ani, la începutul lunii iunie, administrația locală dădea startul unei noi investiții în Slobozia, finanțată prin Agenția Națională de Locuințe, reprezentând construcția unor blocuri cu 84 de apartamente, care vor putea fi închiriate de tinerii cu vârsta sub 35 de ani.
Potrivit proiectanților, blocurile construite în zona străzii Nordului vor avea 7 scări, cu 2 niveluri, apartamentele urmând să fie 70 cu o cameră și 14 cu 2 camere.
O parte din investiție este aproape de final, astfel că în acest an sunt preconizate a se atribui 36 de locuințe. Astfel că trebuia să se cunoască deja viitorii beneficiari, să se facă anchetele sociale, să fie departajați conform criteriilor stabilite, să se întocmească punctajul, iar în final să se facă lista de priorități, mai ales în condițiile în care numărul cererilor de locuințe este destul de mare în Slobozia.
Numai că au apărut probleme. Sau cel puțin asta reclamă consilierul local al PER, Radu Paros.
Acesta a susținut joi, 18 septembrie, o conferință de presă chiar în una dintre locuințele pregătite pentru tineri, în cadrul căreia a încercat să explice care sunt neregulile depistate de dumnealui până în prezent, fiind membru în comisia de evaluare a dosarelor privind atribuirea punctajului și întocmirea listei de priorități.
„Suntem în procedura de evaluare a dosarelor depuse pentru repartizarea locuințelor ANL. În acest an sunt preconizate a se atribui 36 de locuințe. Din punctul de vedere al construcției, nu am nimic de obiectat, ba chiar pot spune că sunt mult mai bine realizate față de cele date în folosință până acum, unde au existat probleme cu tavanele, cu instalațiile etc. Fiecare locuință are centrală proprie de apartament, deci nu vor mai probleme cu restanțierii, așa cum era la instalația comună. (…) Am întâmpinat, însă, foarte multe probleme în întocmirea acestei liste și aș vrea să le comunic solicitanților”, a declarat consilierul la începutul conferinței.
Potrivit lui Radu Paros, până în prezent nu s-a întocmit această listă de priorități, deși legislația prevede că trebuia făcută până la finele lunii februarie 2014 pentru dosarele depuse în anul anterior.
„Chiar dacă nu se construiesc locuințe, această listă trebuie actualizată la un anumit interval de timp, pentru că unii nu mai întrunesc condițiile, poate că și-au achiziționat între timp o locuință dar nu și-au retras cererea, poate nu mai au un venit etc. Noi suntem în situația de a întocmi acum această listă, pentru că ea nu a fost făcută la începutul anului. Dacă era făcută atunci, acum trebuia doar să o verificăm. Am fost chemat la prima ședință, dar din păcate nu am putut participa. Am solicitat amânarea acesteia pentru a putea lua parte și eu. Din păcate, ședința s-a ținut fără mine, s-au luat decizii și, practic, s-a întocmit lista de priorități în două zile. Deci, în două zile, chipurile, s-au analizat 600 de cereri, iar 140 au intrat pe lista de priorități, s-a atribuit deja și un punctaj…”, spunea acesta.
Radu Paros mai reclamă faptul că, din ceea ce a observat, unii au fost avantajați deliberat la punctaj, începând de la certificatele medicale și până la situația locativă, anumiți reprezentanți ai primăriei sfătuindu-i pe unii referitor la metodele prin care își pot mări punctajul, în timp ce alții au fost ignorați chiar dacă ar fi putut întruni condițiile.
„Am rămas mut. Sunt chichițe prin care poți să-ți mărești punctajul chiar și cu 10 puncte. Eu vreau să dăm o șansă egală tuturor tinerilor și toți trebuie să știe toate aceste „șmecherii”. La situația locativă există două variante, ori să fi tolerat în spațiu, ori să ai contract de închiriere. (…) Dacă ești tolerat în spațiu primești șapte puncte, dacă ai contract de închiriere primești 10 puncte. E, cei care au fost învățați, au depus un contract de închiriere între ei și părinți încheiat pe o sumă modică. O altă situație este la suprafața locativă, aici fiind diferențe chiar de cinci puncte. Să spunem că ai depus un contract de închiriere pentru una dintre camere. Dacă ai depus pe camera cea mai mică, ai 10 puncte, dacă nu te-a dus capul să faci măgării și faci pe tot apartamentul, iei punctajul cel mai mic. Este o diferență mare între suprafața utilă și suprafața locuibilă. Unii care nu au știut au trecut suprafața utilă a apartamentului. Mai sunt probleme și în ceea ce privește diferența dintre studiile medii, cu certificate de calificare și studiile superioare, unde se câștigă sau se pierde, în funcție de cum ai știut să depui documentele (…). Un alt aspect se referă la depunerea contractului de muncă, din care să reiasă că își desfășoară activitatea în municipiul Slobozia, vizat la ITM. A fost o nebunie totală. Bineînțeles că nu toți au adus până pe data de 15 septembrie aceste contracte, astfel că ne-am întâlnit din nou pe 17 septembrie. Am întâlnit o situație, de unde de altfel a și pornit conflictul, pentru că a fost picătura care a umplut paharul. Membrii comisiei au luat în considerare o copie după Revisalul firmei unde lucra respectivul, nevizată de ITM. Adică, s-a spus că este ok, deși și ITM-ul a confirmat că nu este în regulă. Atunci am fost acuzat că eu practic am ceva cu acel om, domnul Nedelcu spunându-i acestuia că eu nu sunt de acord, nu că practic ei nu au respectat cerințele comisiei. Adică cerințele lor, că eu nu am fost prezent atunci când au stabilit. M-a deranjat această remarcă”, spunea Paros.
Radu Paros mai spunea că a descoperit și că primii 13 de pe listă nu au primit acea adresă prin care erau informați că trebuie să își vizeze contractul de muncă la ITM Ialomița, fiind chiar pasibili să fie eliminați de pe listă din cauza acestui lucru.
„Nu cunosc modalitatea prin care au trimis aceste adrese, dacă au fost prin poștă sau cei care au depus dosarele au fost anunțați să vină la primărie să le ridice. În ceea ce privește anchetele sociale, eu nu cred că au fost făcute toate. Poate doar telefonic. Pentru că de vineri și până marți ei au făcut, chipurile, 140 de anchete sociale. Am cerut dispoziția primarului cu privire la desemnarea persoanelor care au făcut aceste anchete sociale, nu mi s-a putut prezenta nimic”, a mai precizat Paros, revoltat față de lipsa de transparență a membrilor comisiei cu privire la aceste modalități de acceptare a unor persoane pe lista de priorități.
Mai adăugăm doar faptul că din această comisie fac parte Mușat Gabriel – președinte, Radu Paros -membru, Nedelcu Dănuț – membru, Neagu Mihaela – secretar, Emil Barbu de la juridic și Tomescu Daria de la compartimentul Patrimoniu.