Pregătiți-vă, vine poștașul cu cardul de sănătate
Până la sfârşitul anului, peste 80.200 de asiguraţi medical din județul Ialomița vor trebui să primească acasă cardul de sănătate. Distribuţia va începe din 24 septembrie.
CNAS a încheiat, recent, cu Compania Naţională Poşta Română, contractul-cadru pentru serviciile de distribuire a cardului de sănătate la nivel naţional, pentru o perioadă de patru ani.
Conform contractului-cadru, Poşta Română va distribui la nivel naţional, în următorii patru ani, un număr de aproximativ 13,6 milioane de carduri de asigurări sociale de sănătate. Poşta Română va livra cardurile naţionale cu confirmare de primire, în termen de 20 de zile de la preluare, la locuinţa fiecărui asigurat pentru care a fost emis cardul naţional de asigurări sociale de sănătate, în baza cărţii de identitate şi a semnăturii de primire. Asiguratul nu va plăti nimic pentru ca acest card să-i fie remis.
În cazul în care asiguratul nu va fi găsit de către distribuitor, după ce acesta va face dovada că a mers la domiciliul asiguratului de două ori pentru a preda personal destinatarului cardul de sănătate, distribuitorul va returna cardul de sănătate la sediul casei de asigurări în termen de 10 zile ulterioare termenului afectat livrării.
După acest termen, asiguratul îşi poate ridica propriul card de sănătate de la casa de asigurări în evidenţa căreia se află.
„Avem sumele necesare pentru a deconta aceste carduri, respectiv 272.000 lei, pentru plata distribuirii și livrării la domiciliul asiguratului. Atât va trebui să plătim noi Serviciului Teritorial al Poștei Române. Avem până în prezent 80.241 de carduri tipărite la nivelul județului, iar începând cu 24 septembrie se va face prima distribuire, apoi în zilele de 1, 8, 15 și 22 octombrie se va continua distribuirea acestor carduri”, a declarat reprezentantul CJAS Ialomița, Mihai Geantă, în cadrul unei conferințe de presă susținute joi, 11 septembrie.
Cardurile conțin, deocamdată, datele de identificare ale asiguratului, codul SIUI (de identificare în sistem a asiguratului) și data de valabilitate, de cinci ani. S-a renunţat la introducerea datelor medicale, precum grupa sanguină, RH-ul sau dacă acceptă sau nu donarea de organe, informații destul de importante care ar fi făcut din acest card unul chiar necesar. S-a decis însă să se distribuie doar cu informațiile de bază ale asiguratului, doar medicul putând adăuga, cu acceptul pacientului, anumite date.
Trebuie spus, însă, că fără acest card nu veți putea beneficia de niciun serviciu medical, fiind necesar chiar și la farmacie.
Totodată, medicii vor fi nevoiți să își achiziționeze cititoare de carduri, prețurile acestora fiind între 90 și 350 lei.