Surprize în prima zi de școală pentru aproximativ 300 de copii din Ciulnița și Bora
„Un nou an școlar, o nouă aventură. Știm că prima zi de școală este întotdeauna plină de emoție, emoția unui nou început, curiozitatea față de lucrurile pe care urmează să le înveți anul acesta. Dar mai știm și că aceste emoții nu durează mult și vor fi în curând înlocuite de bucuria noilor descoperiri pe care le vei face la școală, alături de colegi și dascăli. Nu uita să pui în penar puțin curaj, câteva vise colorate și multă imaginație, că doar ghiozdanul e mare și are loc. Acum ești pregătit pentru ceea ce poate deveni cel mai bun an al tău, plin de aventuri și prieteni noi. Iar dacă te vei strădui puțin, îți vei face toate temele și vei învăța toate lecțiile, vara viitoare te va găsi mult mai înțelept. Îți dorim mult succes și energie pentru noul an școlar!”
Acest mesaj, alături de un pachet consistent, constituit dintr-un ghiozdan, creioane colorate, carioci, caiete de diverse tipuri, blocuri de desen, acuarele, pensule, plastilină, penare echipate și vocabulare, au fost primite luni, 15 septembrie, de aproximativ 300 de copii, preșcolari și școlari, din Ciulnița, Poiana și Slobozia (cartierul Bora).
Valoarea totală a donației se ridică la suma de peste 10.000 de euro, acțiunea, intitulată simbolic „Și noi am fost elevi”, fiind coordonată de jurnalistul Iulian Ionescu de la www.ecopolitic.ro și sponsorizată de Clean Tech Internațional Ciulnița, reprezentată de CEO Shimon Kashti.
Prima donație a fost făcută în satul Poiana (comuna Ciulnița), la școala cu clasele I-VIII „Petrache Poienaru”.
La eveniment a fost prezent și primarul comunei, Gheorghe Stelică, cel care a și transmis tuturor un mesaj de încurajare la început de an școlar, asigurându-i de tot sprijinul administrației locale.
La rândul său, Shimon Kashti a subliniat că „educația este unul dintre cele mai importante elemente de care depinde dezvoltarea unei comunități și, desigur, a unei țări. Iar copiii și tinerii trebuie sprijiniți și motivați să pună educația pe primul loc în lista lor de interese, pentru că și de ei depinde în mare măsură ce se va întâmpla în viitor”, împărtășind alături de copii emoțiile primei zile de școală.
Cea de-a doua donație a fost la Școala din comuna Ciulnița unde copiii au găsit pe fiecare bancă, în prima zi de școală, alături de manualele vechi după care vor învăța o perioadă, ghiozdanele și rechizitele oferite gratuit.
În cadrul ceremoniei de deschidere a anului școlar, am putut vedea foarte mulți copii frumoși, îmbrăcați în uniforme special create anul acesta pentru ei, copii care, alături de îndrumătorii lor, vor încerca să obțină rezultate cât mai bune în activitatea școlară.
Cea de-a treia acțiune de donare a rechizitelor școlare a fost la școala cu clasele I-IV din cartierul Bora (structură arondată Liceului de Arte „Ionel Perlea” din Slobozia), frecventată de copii care provin din familii de etnie romă, familii unde tainele scrierii sau cititului sunt rar cunoscute, acești copii fiind poate prima generație care frecventează școala. Un cartier cu multe probleme, în special de ordin financiar, și unde astfel de acțiuni sunt mereu binevenite. Curiozitatea și emoțiile acestor copii care au primit rechizitele nu pot fi descrise. Mai adaug faptul că am văzut aici copii îmbrăcați decent, curați, ascultători și chiar educați.
La eveniment, alături de organizatori și de sponsori, a participat și primarul municipiului Slobozia, Alexandru Stoica.
„Vă mulțumim foarte mult că ați fost alături de noi. Ați făcut o surpriză nici nu știți cât de mare părinților acestor copii, pentru că facem parte dintr-un cartier cu populație defavorizată”, spunea Beciu Elisabeta, unul dintre îndrumătorii acestor copii.
Shimon Kashti s-a arătat încântat de faptul că a putut contribui la binele acestor copii, susținând că va face tot posibilul să-i sprijine în continuare, iar într-o zi să-i vadă, poate, chiar la facultate.
Inițiatorul acestei acțiuni, un jurnalist, și-a dorit ca acest demers al său să aibă un dublu rezultat – să sprijine acești copii, dar să arate și că jurnaliștii pot colabora între ei, dar și cu autoritățile, pentru un scop nobil.
„Am plecat de la faptul că și noi am fost elevi, și poate nu am avut parte de ajutorul de care are nevoie un elev. Credem că atât presa cât și autoritățile, dacă se mobilizează, pot ajuta societatea să se dezvolte, și mai ales elevii. Considerăm că faptele vorbesc de la sine, iar pentru noi acesta este un început în ceea ce privește o colaborare între mai multe instituții de presă și nu numai. Să arătăm că se poate să ajutăm cât putem generațiile viitoare, poate chiar unii dintre acești elevi, mai târziu, aleg această meserie frumoasă, aceea de jurnalist!”, a declarat Iulian Ionescu.