Valery Mrochek, însărcinatul cu afaceri al Republicii Belarus în România, întâlnire cu oamenii de afaceri din județ
Miercuri, 3 septembrie, la sediul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Ialomița, a avut loc o întâlnire de afaceri organizată în colaborare cu Ambasada Republicii Belarus la București, reprezentată de însărcinatul cu afaceri, Valery Mrochek, la acest eveniment fiind prezent și primarul municipiului Slobozia, Alexandru Stoica.
Scopul întâlnirii, la care au participat firme din agricultură, producători de tractoare, industrie alimentară, lacuri și vopseluri, rulouri de tablă, țiglă, uși etc., a fost acela de a dezvolta relațiile de cooperare economică dintre comunitatea de afaceri din Republica Belarus și comunitatea de afaceri din județ și, implicit, din România.
În prima parte a acțiunii, Valery Mrochek a făcut o prezentare generală a Republicii Belarus, țară cu o populație de aproximativ 9,5 milioane de persoane și a cărei capitală este la Minsk, a relațiilor economice dintre cele două state și a comerțului exterior.
Republica Belarus are relații comerciale cu 150 de țări. Anul trecut, cifra de afaceri în comerțul exterior a fost de peste 80 miliarde de dolari, înregistrându-se o ușoară scădere. Anul trecut, de exemplu, cifra de afaceri din comerțul cu Federația rusă a fost de aproximativ 40 de miliarde de dolari, scăzând cu aproximativ 9,4 procente față de anul 2012, cauza principală fiind reducerea semnificativă a importurilor din Rusia, în timp ce exportul a crescut cu 3,2%.
Potrivit afirmațiilor lui Valery Mrochek, exporturile de mărfuri și servicii sunt la un nivel inferior, din cauză că producția industrială și cea agricolă a scăzut semnificativ în 2013, dar dinamica de anul acesta este mult mai bună. De exemplu, PIB-ul pe anul 2013 a fost de 0,9%, iar anul acesta a fost, pe cele șase luni, de 1,6%.
„Anul trecut a existat o situație nu prea bună în ceea ce privește inflația, din cauza urmărilor crizei valutare”, spunea acesta.
În ceea ce privește relațiile cu România, în ultimii patru ani cifra de afaceri a fost în dezvoltare dinamică, însă a scăzut ușor în ultima perioadă. Anul trecut, cifra de afaceri a fost de 138 milioane de dolari, cu toate acestea nu a fost atins nivelul din 2008, de dinaintea crizei. Anul trecut, principalele grupe de mărfuri de export din Belarus în România au fost produse petroliere (50% din volumul total al exporturilor), dar și oțel nealiat și tractoare. O dinamică bună a fost înregistrată și în ceea ce privește furnizarea de îngrășăminte.
Importul din România în Belarus a cuprins, în principal, antibiotice şi alte medicamente (21%), plăci din PAL și PFL, autovehicule, anvelope, rulmenţi etc.
După prezentare, a fost vizionat și un scurt metraj, filmat în multe zone din Belarus, un fel de îndemn de a vizita această țară frumoasă și interesantă.
Evenimentul a continuat cu prezentări ale firmelor prezente, discutându-se în principal despre utilaje agricole, fiabilitate, costuri, consum și chiar despre necesitatea apariției unor școli specializate pe anumite domenii.
De asemenea, în cadrul întâlnirii, primarul municipiului Slobozia a făcut o prezentare a platformei industriale, invitând firmele interesate din Belarus să vină să investească aici.
„Fac o propunere de afaceri pentru ca investitorii din Belarus să vină să producă, să asambleze tractoare, de exemplu, și la noi”, a spus primarul, în contextul în care administrația locală din Slobozia pune la dispoziție acest parc industrial de 11 hectare, cu toate utilitățile, și oferă totodată facilități fiscale foarte bune celor care vin și investesc aici.
„Nu vă rămâne decât să veniți să investiți, să construiți. Aveți tot ce vă trebuie. Astăzi, de exemplu, am avut prima licitație, și avem deja trei investitori. Două condiții sunt: valoarea investiției să fie de 40 euro pe mp la suprafață, însemnând construcția și utilajele, și să angajeze minim 15 oameni”, a mai spus primarul, care a oferit celor prezenți informații detaliate despre parcul industrial unde, în patru ani, vor trebui să lucreze peste 700 de slobozeni.