Reînființarea Jandarmeriei rurale, cerută de administrații locale din județ
La 1 septembrie 2014 s-au împlinit 121 ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale din România, instituţie precursoare a Jandarmeriei Române.
Înfiinţarea Jandarmeriei rurale a adus un imens serviciu armatei române şi altor instituţii ale statului, prin implicarea sa în acţiuni de restabilire a ordinii publice, atunci când ea a fost grav tulburată, făcând să rămână neştirbită onoarea şi prestigiul armatei, scutită de a interveni în asemenea situaţii nepopulare. Jandarmeria rurală a fost creată pentru a preveni comiterea unor acte ce contravin ordinii publice şi nu pentru a reprima prin forţă unele manifestări sau acţiuni ale cetăţenilor.
Locotenent-colonel Nicolae Marianu preciza că acest moment important din istoria jandarmeriei trebuie evocat în fiecare an, deoarece nu trebuie uitate trecutul și momentele de valoare din viața acestei instituții.
„Am ales să evocăm aceste lucruri, faptele jandarmilor de atunci, pentru că noi ne regăsim acum și vrem să ne regăsim și pe viitor în ceea ce a reprezentat jandarmeria rurală în societatea românească”, spunea Nicolae Marianu.
Potrivit reprezentanților Jandarmeriei, unele administrații locale din județ își doresc reînființarea unor subunități de jandarmi așa cum erau odată în aceste localități, însă nu se știe dacă aceste doleanțe vor fi rezolvate, pentru că reorganizarea prin redistribuirea efectivului de jandarmi este oarecum riscant, în condițiile în care, în anii trecuți, 100 de posturi de la Jandarmeria Ialomița au fost „tăiate”, iar noi angajări nu se fac.