ACL reclamă că schimbările multor directori, directori-adjuncți și inspectori școlari sunt ilegale
Organizația Ialomița a Alianței Creștin Liberale (PNL-PDL) protestează față de acțiunea fără precedent a I.S.J. Ialomița, de schimbare a 6 inspectori școlari, 19 directori și 11 directori-adjuncți din unitățile de învățământ preuniversitar.
Reprezentanții ACL susțin că aceste schimbări sunt ilegale și fac public acest demers al Inspectoratului Școlar, printr-un protest.
„La începutul lunii august, în toate unitățile de învățământ a fost trimisă o listă cu numele cadrelor didactice ce urmează să primească decizii de numire în funcția de director/ director-adjunct, în vederea transmiterii de către aceștia a “acordului de detașare în interesul învățământului” (formula folosită în asemenea situații, în lipsa unui concurs de ocupare a acestor funcții). Vă reamintesc faptul că din 2008 nu s-a mai organizat niciun concurs de ocupare a funcțiilor de inspector, director sau director-adjunct în învățământul preuniversitar, astfel încât, din 2012, nu mai există pe aceste funcții cadre didactice cu contract de management educațional, numirile fiind atributul exclusiv al inspectorului școlar general, cu acordul Consiliului de Administrație al ISJ. De-a lungul timpului, astfel de schimbări politice s-au mai practicat, dar de cele mai multe ori s-a urmărit respectarea legislației în vigoare și găsirea unor oameni competenți, cu rezultate în domeniu. De această dată, însă, considerăm că sunt prea mulți cei care nu îndeplinesc minimele condiții de eligibilitate”, afirma profesor Luminița Barcari, prim-vicepreședinte al Alianței Creștin-Liberale Ialomița.
Trebuie spus că ”funcția de director și de director adjunct se ocupă prin concurs public de către cadrele didactice titulare, membre ale corpului național de experți în management”, iar “la concursul de selecție pentru dobândirea calității de membru al corpului național de experți în managementul național poate participa orice cadru didactic, care este titular în învățământul preuniversitar și are cel puțin gradul didactic II.”
Potrivit reprezentanților ACL, din cei 97 de directori din unitățile de învățământ cu personalitate juridică din județ, 15 nu au decât definitivatul, deci nu sunt membri ai corpului național de experți in management educațional (15,47%), iar două cadre didactice nu sunt încă titulare în învățământ, decizia aferentă urmând a fi emisă, conform legii, cu data de 1 septembrie, odată cu cea de numire în funcția de director.
„Pentru aceste numiri ilegale, ISJ are câteva explicații, din punctul nostru de vedere, ridicole. Prima explicație: “nicio altă persoană nu și-a dat acordul”. Dorim să întrebăm conducerea ISJ: câte cadre didactice din aceste unități de învățământ, care îndeplineau condițiile, au fost întrebate dacă doresc să-și dea acordul pentru numirea în funcția de director/ director- adjunct, acest lucru putând fi probat doar cu declarația lor scrisă. Dacă ținem cont de faptul că în județul Ialomița există 321 de cadre didactice membre ale corpului național de experți în management educațional, este anulată și afirmația conform căreia “nicio persoană nu întrunește condițiile“. A treia afirmație ridică mari întrebări în legătură cu profilul candidatului la funcția de director. Din punctul de vedere al ISJ, există cadre didactice care ”îndeplinesc condițiile, dar nu sunt potriviți pentru această funcție”. Noi considerăm că potriviți pentru această funcție (din punctul lor de vedere) ar fi doar cei care au o opțiune politică foarte clară, cu alte cuvinte, adeziune la PSD. Ținând cont de faptul că toți directorii eliberați din funcție au primit în ultimii ani calificativul “Foarte bine” în urma evaluării activității manageriale, nu au avut abateri sau reclamații, considerăm abuzivă schimbarea lor din funcție. Menționez faptul că evaluarea managerială pentru anul școlar 2013-2014 a directorilor încă nu a fost finalizată. Promovarea pe criteriul politic este o practică păguboasă, care aduce mari deservicii sistemului de învățământ și așa destul de supus în ultimii ani la schimbări care conduc la scăderea calității actului educațional. Și ne mai întrebăm de ce profesorii nu mai sunt motivați, iar elevii de ce obțin rezultate dezastruoase la examenele naționale! Procentele obținute în vara acestui an la examenele naționale: 57,76% la examenul de Bacalaureat și 62,24% la Evaluarea Națională reprezintă o măsură a mediocrității în care se află învățământul ialomițean, iar schimbarea managerilor cu cadre didactice fără experiență nu pot aduce un plus de calitate în unitățile de învățământ respective. (…) Sistemul de învățământ ar trebui depolitizat. Pentru că există presiuni. Uitați, e an electoral. De ce s-au făcut schimbări? Oare de ce? Și mai ales că acești directori schimbați în ultimii ani la evaluarea anuală managerială au primit „foarte bine”. Pentru anul școlar 2013-2014 nici măcar nu s-a făcut evaluarea”, a adăugat Luminița Barcari.
Cel mai posibil, în următoarea perioadă, și adjunctul inspectorului general adjunct al ISJ, Carmelușca Prelucă, va fi schimbat, mai ales după ce a votat împotriva acestor schimbări, alături de juristul inspectoratului.Vom trăi și vom vedea ce va fi.