Drepturi și obligații ale angajatorilor dar și ale persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă
Reprezentanții AJOFM Ialomița au susținut joi, 19 iunie, o conferință de presă pentru a readuce în discuție câteva dintre actele normative în vigoare legate de sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.
Toate acestea pentru ca atât angajatorii, șomerii cât și angajații să fie informați cât mai bine asupra drepturilor și obligațiilor pe care le au pe piața muncii.
Așadar, una dintre modificările importante ale legii se adresează angajatorilor ce dispun de locuri de muncă vacante.
Astfel, pe lângă obligația deja existentă cu privire la comunicarea locurilor de muncă vacante în termen de 5 zile lucrătoare de la vacantare, noul act normativ instituie obligația angajatorilor de a comunica agențiilor pentru ocuparea forței de muncă, ocuparea locurilor de muncă vacante ce au fost comunicate, în termen de o zi de la data ocupării acestora, în condițiile legii.
Nerespectarea prevederilor legale cu privire la comunicarea vacantării, respectiv a ocupării locurilor de muncă, în termenele menționate anterior constituie contravenție și se sancționează cu amendă în cuantum cuprins între 3.000 și 5.000 lei.
„Au existat foarte multe situații în care angajatorul, după ce se ocupa postul, nu comunica AJOFM acest lucru. Astfel că oamenii sunau și reclamau faptul că posturile nu mai sunt vacante, deși în baza noastră de date nu apăreau așa”, afirmau reprezentanții AJOFM.
O altă obligație a angajatorului este aceea de eliberare, la încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu, a adeverinței cu ultimele 12 luni de stagiu (anexa 26). Acest formular a fost modificat, simplificat, nemafiind necesară completarea cu ordinele de plată care atestă plata contribuțiilor.
Totodată, reprezentanții AJOFM Ialomița au vorbit despre primele de încadrare și de instalare prevăzute de legea 76. Dacă înainte aceste drepturi se acordau doar persoanelor care beneficiau de indemnizație de șomaj și care se încadrau în muncă într-o localitate aflată la o distanță mai mare de 50 de kilometri sau își schimbau domiciliul în altă localitate ca urmare a încadrării, acum, începând din luna octombrie 2013, aceste drepturi se acordă și șomerilor de lungă durată aflați în evidențele AJOFM, chiar dacă nu beneficiază de indemnizație de șomaj.
De asemenea, în cazul absolvenților care beneficiază de prima de încadrare, subvenția poate fi păstrată chiar dacă raporturile de muncă încetează înainte de 12 luni la respectivul angajator, cu condiția ca, într-un termen limită, să se angajeze în altă parte.
În ceea ce privește subvențiile acordate angajatorilor, au intervenit modificări în ceea ce privește angajarea absolvenților, în sensul că perioada menținerii raporturilor de muncă a fost redusă de la 2 ani, la 18 luni. Singura prevedere păstrată, legată de menținerea raporturilor de muncă timp de doi ani, se referă la persoanele cu dizabilități.
De asemenea, a dispărut prevederea prin care angajatorii erau scutiți timp de 12 luni de la plata contribuțiilor în cazul în care angajează categoriile de persoane menționate anterior, beneficiind doar de subvenție în aceleași cuantumuri.
În ceea ce privește încadrarea în muncă a persoanelor în vârstă, exista acea prevedere privind angajatorii care încadrau persoane care în cel mult trei ani îndeplineau condițiile de pensionare (anticipată sau limită de vârstă), acum perioada s-a majorat la cinci ani. Trebuie spus că de aceste subvenții nu beneficiază angajatorii-instituții publice.
Și pentru că urmează perioada vacanțelor, trebuie spus că angajatorii care încadrează elevi și studenți pot beneficia de subvenție, reprezentând 60% din valoarea indicatorului social de referință, condiția fiind ca elevii și studenții să fie în vacanță, iar subvenția se acordă pe o perioadă de maxim 60 de zile.
În ceea ce privește ucenicia, practic o formă de pregătire profesională a persoanelor aflate în evidența AJOFM, pregătirea profesională se face la locul de muncă, pe baza unui contract de muncă, un contract de ucenicie fiind echivalent cu un contract de muncă.
„De la început, angajatorul comunică locurile de muncă vacante, dar pentru ucenicia la locul de muncă. Există un registru special în care ei vor fi evidențiați la nivel de județ. Și știm că sunt x angajatori, pentru x locuri de muncă, și în ce meserii. Atunci, persoanele pot face cereri pentru a se înscrie la acele programe de ucenicie. Contractul de ucenicie trebuie să fie pe o durată între unu și trei ani, în funcție de nivelul de calificare. Pe această durată, angajatorii primesc o subvenție egală cu 60% din indicatorul social de referință pentru ucenicii pe care îi are. Costurile formării profesionale sunt suportate de către angajator, care trebuie să asigure și câștigul salarial al ucenicului, respectiv cel puțin salariul minim”, au mai precizat reprezentanții Agenției.