29 iunie – Ziua Dunării. Turismul pe Brațul Borcea, un obiectiv important.
Zeci de persoane au participat sâmbătă, 28 iunie, la Fetești, cu ocazia Zilei Dunării, la o dezbatere organizată de Consiliul Județean și Instituția Prefectului Ialomița, în cadrul căreia s-a dorit discutarea posibilităților de valorificare a potențialului Dunării în zona Ialomiței, dar în special a localităţilor riverane Braţului Borcea.
Se vorbește de ani buni despre faptul că fluviul Dunărea poate reprezenta o mare oportunitate de dezvoltare, atât economică, socială, cât şi civică. Din păcate, acest potențial nu a fost exploatat așa cum ar fi trebuit, considerându-se ani de-a rândul că nu reprezintă o prioritate investițională. Astfel că majoritatea locuitorilor din zonele riverane trăiesc încă la limita sărăciei, neavând posibilități de redresare decât pe termen scurt, iar reprezentanții primăriilor nici nu îndrăznesc să viseze la investiții din fonduri locale.
În acest context, deloc favorabil, reprezentanții autorităților locale și județene încearcă să dezvolte proiecte și programe pe fonduri europene care să schimbe cumva situația localităților riverane și, implicit, a oamenilor care trăiesc în aceste zone.
Este binecunoscut faptul că, de ceva timp, Consiliul Judeţean, în parteneriat cu Primăria municipiului Feteşti şi a altor cinci localităţi riverane, respectiv Stelnica, Borduşani, Făcăeni, Vlădeni, Giurgeni, vor să construiască, pe malul brațului Borcea, un port comercial şi turistic în zona Feteşti şi cinci puncte de acostare în fiecare dintre cele cinci localităţi. Implementarea acestui proiect va dura, însă, fiind nevoie de multe analize, documente, studii și, evident, bani.
Acest proiect pare unul minor, însă este un pas important spre îndeplinirea unor obiective din cadrul strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării, strategie cu multe obiective și priorități. Printre acestea se află interconectarea regiunii Dunării, protejarea mediului, creşterea prosperităţii în regiune și consolidarea regiunii Dunării. Beneficiile majore pe care strategia le aduce României sunt acelea privind dezvoltarea calităţii vieţii, prin creşterea competitivităţii şi atractivităţii oraşelor şi satelor de la Dunăre, obţinerea de avantaje economice prin încheierea de parteneriate de afaceri şi prin cooperări „încrucişate” între sectorul public şi cel privat, dar și atragerea de investiţii în domenii strategice precum infrastructurile de transport, mediu şi energie.
„(…) Este un loc care a intrat în tradiția județului nostru, un loc de întâlnire, în care noi omagiem și aducem o reverență Dunării și un reproș nouă, că nu facem ca Dunărea să fie cel mai important mijloc prin care să emancipăm ținuturile acestea și în anii următori, să valorificăm potențialul de trafic, potențialul așezărilor, să valorificăm potențialul de pre-Deltă așa cum îi spun specialiștii, să valorificăm tot ceea ce este economic, turistic, dar și social important și legat de Dunăre”, spunea președintele Consiliului Județean Ialomița, Silvian Ciupercă.
Pe lângă autoritățile locale și județene din Ialomița – primari, viceprimari, consilieri, prefect, președinte C.J., vicepreședinți -, la discuții au participat și autorități județene din Buzău, Dâmbovița, Călărași, Brăila, care au vorbit în principal despre exploatarea acestei zone din punct de vedere turistic și comercial, însă nu a fost evitat subiectul inundațiilor și al pericolului pe care poate să-l reprezinte apa acestui fluviu pentru cei din apropierea lui. Concluzia este că fluviul poate fi fascinant, dar și periculos.
După dezbatere, toți cei prezenți s-au îmbarcat pe vasul Delta Expres, de la pontonul Apolodor, pensiunea „La Popescu”, și au plecat în croazieră pe brațul Borcea, în zonele Vlaşca – Feteşti Sat – Stelnica – Borduşani – Făcăeni și retur.