10 școli din județul Ialomița au înființat „Lada de zestre”, un mic muzeu al satului
„Lada de zestre”, înființarea unui colț de muzeu bazat pe obiecte vechi donate de săteni și strânse de copii, este genul de proiect făcut cu oameni – cu timpul, cu convingerea, cu determinarea lor. Acesta a început în toamna lui 2013 și se va încheia în 2018. Include zeci de școli din județul Ialomița, sute de copii, zeci de obiecte, unele dintre ele extrem de valoroase.
Ideea a pornit de la Cristina Ciortan, o profesoară tânără de limba și literatura română, susținută de direcția Liceului Tehnologic Bordușani, de Primăria comunei, de Consiliul Județean Ialomița și de Muzeul Județean Ialomița. În prima etapă, au intrat 10 scoli care au început acțiunea de strângere a obiectelor: lada de zestre, simbolul proiectului, ii, cămeșoaie, ștergare de borangic, oale, roți de tors, războaie de țesut…
Apoi fiecare școală a amenajat colțul de muzeu astfel încât copiii să vadă exponatele, principalele obiective ale proiectului fiind tocmai acelea de a nu lăsa să se piardă un mod de viață cu momentele sale importante: nașterea, masa, hora, tradițiile și de a le face cunoscute și celor tineri. O comisie formată din câte un reprezentant al fiecărui partener implicat în proiect a mers pe la fiecare școală pentru a nota, pe baza unei grile stabilite de inițiatori, implicarea comunității, numărul de obiecte, vechimea lor dar și gradul de vizibilitate al colțului muzeistic.
Ultima etapă a acestui prim an, evenimentul de premiere, s-a încheiat de curând. Astfel, Liceul Tehnologic Făcăeni a câștigat premiul special și trofeul proiectului, pentru cele mai multe obiecte, Școala Gimnazială Vâlsan Amara – premiul I, Liceul Tehnologic Construcții – Căi Ferate Fetești – locul 2, iar Școala Gimnazială Vlădeni – locul 3. Consiliul Județean Ialomița și Muzeul de istorie Ialomița au acordat Premiul pentru inițiativă și originalitate Liceului Tehnologic Bordușani, inițiatorul proiectului.
„Ideea mi-a venit din dorința de a lăsa ceva în urmă, de a mă lega de istorie, origini, tradiție dar și din aceea de a le inspira elevilor acest lucru, spune Cristina Ciortan, profesor la Liceul Tehnologic Bordușani și inițiatorul proiectului. Doamnele directoare, colegii mei, peste 500 de elevi din clasele a V-a – a XII- s-au implicat în strângerea obiectelor. Bătrânii satului au fost alături de noi, dovadă că lada de zestre, veche de un secol, a fost adusă de tanti Maria, de 75 de ani. Aceasta a primit lada de la soacra dumneaei, care, la rândul său, o primise de la mama sa.”
Colțul de la Bordușani mai are un pătuț de copil, fier de călcat cu jar, o măsuță veche, o pană cu călimară, ii, veste, prosoape, marame, o plasă veche de pescuit, un costum lipovenesc.
„Sperăm că acesta este doar începutul, spune Constantin Nica, primarul Comunei Bordușani. Spațiul acesta este unul plin de istorie, dovadă că în muzeu avem un ulcior care datează de mii de ani, aparținând Culturii Gumelnița și dăruit de arheologii de la Popina Bordușani. Comuna noastră are un potențial muzeistic foarte mare și ne bucurăm că am făcut primul pas.”
Mulțumim inițiatorului proiectului: Cristina Ciortan, coordonatorilor: doamnele director Aurelia Codescu și Valentina Petre, doamnei profesor Mihaela Cogean, doamnei psiholog Olga Staicu, doamnei profesor Mioara Zainea, domnului profesor preot Ghiță Nicolae de la Liceul Tehnologic Bordușani; domnului primar Constantin Nica; partenerilor de la Inspectoratul Județean, Muzeul Județean Ialomița și Consiliului Județean Ialomița, susținătorul proiectului, precum și agenților economici din comună, sponsori ai acțiunii. Mulțumim copiilor, profesorilor, oamenilor din comunitate care au făcut posibilă realizarea celor 10 colțuri de muzeu în cele 10 școli participante: Școala Gimnazială Coșereni, Școala Gimnazială George Vâlsan Amara, Școala Gimnazială Sălcioara, Școala Gimnazială Platonești, Școala Gimnazială Ferdinand I Movila, Școala Gimnazială Vlădeni, Liceul Tehnologic Făcăeni, Liceul Tehnologic Construcții Căi Ferate Fetești, Liceul Tehnologic Bordușani și Școala Gimnazială Ciulnița. Proiectul „Lada de zestre” este inițiat, derulat de Liceul Tehnologic Bordușani și Primăria Comunei Bordușani, județul Ialomița, în parteneriat cu Inspectoratul Județean și Muzeul Județean Ialomița și finanțat de Consiliul Județean Ialomița.