Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare
Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare este un eveniment desfăşurat la iniţiativa Programului pentru Mediu al Naţiunilor Unite (UNEP), în parteneriat cu BirdLife International şi Wetlands International şi începând cu anul 1993 se sărbătoreşte în fiecare an, în cel de-al doilea weekend al lunii mai .
Evenimentul reprezintă o campanie globală de conşientizare a nevoii de protejare a păsărilor migratoare şi a habitatelor lor.
Această zi a fost creată pentru a celebra incredibila călătorie a păsărilor migratoare între locurile de cuibărit şi cele de iernare.
În acest an, celebrarea Zilei Internaţionale a Păsărilor Migratoare se desfăşoară în perioada 11-12 mai, sub sloganul „Caile de destinatie: Păsările Migratoare si Turismul” simbolizând relaţia fascinantă a oamenilor cu păsările de-a lungul timpului.
Principalele motive ale migrării păsărilor sunt: oferta de hrană variată în fiecare anotimp, căutarea celui mai potrivit loc pentru cuibărit, fuga din faţa inamicilor naturali şi evitarea suprapopulării.
Majoritatea speciilor migratoare pot fi influenţate de schimbări climatice, modificarea regimului apelor, limitarea resurselor de hrană, modificarea habitatelor, presiuni antropice.
În judeţul Ialomiţa au fost declarate 12 arii speciale de protecţie avifaunistică, de interes comunitar- situri Natura 2000, si cinci de importanta nationala .
Zonele găzduiesc efective importante ale unor specii de păsări protejate ,în primul rând importante pentru populaţiile speciilor de păsări acvatice care apar în timpul migraţiilor şi iarna.
Conform prevederilor legale în vigoare, pentru protejarea acestor specii de păsări sunt interzise: uciderea sau capturarea intenţionată, deteriorarea, distrugerea sau culegerea intenţionată a cuiburilor sau ouălor din natură, deteriorarea sau distrugerea locurilor de reproducere sau odihnă a păsărilor, perturbarea intenţionată a păsărilor, deţinerea exemplarelor din speciile pentru care sunt interzise vânarea şi capturarea.
Gândindu-ne la importanţa economică, culturală sau ecologică a acestor vietăţi în viaţa noastră, avem suficiente motive să le protejăm. În acest fel şi generaţiile viitoare se vor bucura de beneficiile legăturii importante dintre oameni şi păsările migratoare.
Pentru marcarea acestui eveniment, Agenţia pentru Protecţia Mediului Ialomiţa a organizat „Ziua filmului de mediu- Mirajul migraţiei ” , în cadrul căreia proiecţia filmelor se va desfăşura după următorul program:
- 12 mai 2014 începand cu ora 12.00 la Slobozia – Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea
- 13 mai 2014 începând cu ora 11.00 la Urziceni – Casa de Cultură a Sindicatelor
- 14 mai 2014 începând cu ora 12.00 la Feteşti – Casa Municipală de Cultură