Ialomița: Statistică sumbră. Anul trecut, 18 persoane și-au pierdut viața prin înec
Săptămâna trecută, miercuri, 30 aprilie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu” Ialomița a prezentat activitatea desfășurată în primul trimestru al acestui an. O activitate susținută, cu noi provocări și cu situații de urgență care devin din ce în ce mai îngrijorătoare de la o lună la alta.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență Ialomița, în primul trimestru al anului 2014, atât ISU cât și serviciile voluntare și private pentru situații de urgență au fost alertate în cazul a 1.318 situații de urgență, în medie de 14,6 ori pe zi.
Misiunile au constat în 1.086 cazuri de asistență medicală de urgență asistate de SMURD, 53 de incendii, 35 de cazuri de asistență persoane (transportul unor persoane de la locuințe la autospecialele Serviciului de Ambulanță), 8 intervenții pentru descarcerarea victimelor accidentelor rutiere, 2 intervenții pentru salvarea unor animale, 12 incendii de vegetație uscată, 43 alte situații de urgență, 50 de deplasări fără intervenție, 17 cazuri în care echipajele au fost întoarse din drum și 9 alerte false.
Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul situațiilor de urgență a crescut cu 5%, respectiv de la 1.259 la 1.318 în primul trimestru al acestui an. Au crescut atât numărul incendiilor, cu 43% (de la 37 la 53), dar și al altor situații de urgență, cu 115% (de la 20 la 43). Totodată, a crescut numărul deplasărilor fără intervenție, cu 66%, de la 33 la 50, dar și numărul incendiilor de vegetație uscată, cu 71%, de la 7 în primul trimestru al anului 2013, la 12 în primele trei luni ale acestui an.
Valori mai scăzute au fost înregistrate în ceea ce privește numărul descarcerărilor la accidentele rutiere, 8 fiind înregistrate în trimestrul I 2014, față de 13 în aceeași perioadă a anului trecut.
În ceea ce privește Serviciile Mobile de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), acestea au fost solicitate să intervină la 1.150 cazuri de urgență, dintre care 1.086 cazuri de ajutor medical de urgență, 42 de deplasări fără intervenție, 5 cazuri în care echipajele au fost întoarse din drum și 9 alerte false…
Față de aceeași perioadă a anului trecut, numărul intervențiilor a crescut foarte puțin, de la 1.122 la 1.150. În urma solicitărilor, paramedicii au acordat primul ajutor medical de urgență unui număr de 1.108 persoane, dintre care 1.080 de adulți și 28 de copii.
Un fenomen îngrijorător cu care se confruntă salvatorii în ultimii ani este cel al deceselor prin înec. O statistică sumbră ne arată că în anul 2012 echipajele de căutare-salvare din cadrul inspectoratului au acționat în cazul a 10 persoane care și-au găsit sfârșitul în apele de pe teritoriul județului Ialomița, iar anul trecut în cazul a 18 persoane.
Mai grav este faptul că printre aceste persoane s-au aflat și copii, care au pierit din cauza propriei inconștiențe sau a inconștienței părinților, care nu au realizat pericolul la care se expun scăldându-se în locuri neamenajate sau executând diverse activități în apropierea apei.