Ceremonie internațională la Cimitirul militar francez din Slobozia
100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial.
Excelenţa Sa, domnul Philippe Gustin, Ambasadorul Franţei în România, a fost prezent joi, 10 aprilie, la Slobozia, unde a inaugurat cimitirul militar francez al Primului Război Mondial, recent renovat, unde sunt îngropați 211 de militari francezi alături de militari germani, englezi, indieni, români și turci care au luptat pentru Franţa.
Toți acești militari au murit aici, la Slobozia, sau în regiune, în timp ce erau prizonieri ai germanilor. Cei mai mulți erau de origine algeriană, senegalezi, toți împărtășind aceeași soartă ca soldații de origine indiană din armata britanică, prizonieri la fel ca și ei.
La ceremonie au luat parte mai multe oficialităţi locale, precum şi diplomaţi străini.
„Această ceremonie are loc în onoarea soldaţilor care au luptat sub drapel francez în Primul Război Mondial şi marchează Centenarul declanşării acestui conflict. Ceea ce m-a emoţionat în mod special a fost povestea acestui cimitir care, aşa cum se arată într-o scrisoare din 1921 a adjunctului ataşatului militar al Ambasadei Franţei de la acel moment, a fost îngrijit cu o înduioşătoare atenţie de români. Oamenii din regiune au îngrijit aceste morminte ca şi cum ar fi fost cele ale fraţilor lor. Singurul scop al celor care au avut grijă de aceste morminte, aducând astfel un omagiu simplu, dar profund acestor morţi, a fost simpatia pe care o resimţeau pentru Franţa. Vreau cu această ocazie să subliniez stabilitatea relaţiilor între cele două ţări ale noastre care, dincolo de personalităţile care au contribuit la consolidarea lor, s-au construit şi prin grija şi devotamentul unor oameni simpli”, a declarat Philippe Gustin.
În urmă cu doi ani, la puțin timp după ce preluase mandatul, Ambasadorul Franței a venit la Slobozia să se reculeagă în acest cimitir. Atunci s-a gândit ca, la împlinirea a 100 de ani de la declanșarea Primului Război Mondial, să refacă aceste morminte, iar în 2014 să desfășoare o ceremonie internațională pentru a marca această aniversare atât de importantă pentru Franța și pentru întreaga lume.
„Sunt fericit că am putut realiza acest obiectiv. Vreau să le mulțumesc celor care au contribuit la acest proiect, mai ales Oficiului pentru cultul eroilor din cadrul Ministerului Român al Apărării și Primăriei Slobozia. Sunt, de asemenea, bucuros că acum, cu ocazia centenarului, numeroși istorici se interesează de lagărul de la Slobozia și vor să îl facă cunoscut. Evident, noi toți avem un mare regret. Nu cunoaștem identitățile acestor militari, cu o excepție, Mohamed Gherainia, din care românii au făcut un prinț și pentru care au un profund respect datorită devotamentului cu care i-a îngrijit pe răniții și bolnavii din lagăr și din oraș.(…) Așadar, îmi exprim dorința ca istoricii să ajungă să regăsească listele oficiale ale prizonierilor. Am vrut, de asemenea, cu ocazia acestor lucrări de renovare, să putem explica mai ales persoanelor care vin să se reculeagă aici, și mai ales tinerei generații, istoria acestui lagăr. De aceea, am obținut autorizația de a plasa un panou explicativ la intrarea în cimitir. În final, aș vrea să îmi exprim bucuria simplă și sinceră că Excelența Sa, doamna Taous Djellouli, ambasador al Algeriei, a acceptat să prezideze această ceremonie alături de mine, însoțită de atașatul său al apărării, colonelul Khaled Aissa El-Bey. Este un frumos omagiu pe care îl aducem astfel acestor militari veniți din Algeria, care au murit pentru Franța, în România”, a subliniat Philippe Gustin, al cărui mandat în țara noastră se va încheia curând.
După ceremonie, toți cei prezenți au participat la vernisajul expoziţiei „Francezi şi români în Primul Război Mondial”, organizată la Centrul Cultural „Ionel Perlea din Slobozia de Ambasada Franţei în parteneriat cu Arhivele Naţionale din România.
Expunerea materialului referitor la lagărul de prizonieri existent la Slobozia, despre care puțin au știut, a fost făcută de profesorul Vitalie Buzu.
La manifestările organizate au participat secretarul de stat Otilia Sava, prefectul judeţului Ialomiţa, Gigi Petre, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Vasile Silvian Ciupercă, primarul municipiului Slobozia, Alexandru Stoica, comandantul Garnizoanei Slobozia, col. Mircea Mergeanu, directorul ONCE, colonelul Marian Chiriac Popescu, directorul Arhivelor Naţionale, Ioan Drăgan, ambasadorul Franţei în România, Philippe Gustin, inspectorul general al Armatelor (r) Delbauffe, preşedintele Asociaţiei Franceze „Le souvenir francais”, fostul ministru al Franţei Michael Roussin, ambasadorul Algeriei, ambasadorul Germaniei şi ataşatul Apărării, ambasadorul Indiei, ambasadorul Regatului Unit, ataşatul Apărării din Turcia, istoricul Grandhomme, Florence Do Cao, din partea Ambasadei Franţei și alții.