Libertatea nu cere dependență…
Oare ce poate fi mai frumos decât să reprezinți școala la a treia ediție a concursului „Împreună”? Când este vorba de informare, prevenire și cunoaștere, oricând ești disponibil să afli efectele nocive ale drogurilor.
Cu toții știm că există adolescenți care se gândesc la cariera lor viitoare, la viața lor în comunitate, într-o posibilă familie sau într-un posibil colectiv de muncă, dar uneori există ceva ce îi îndeamnă să-și distrugă viitorul și să-și producă propria suferință determinându-i să-și găsească refugiul în câteva grame de „fericire”…
De multe ori curiozitatea îi împinge pe aceștia, dar și distracția spre dezumanizare, prin dorința de a avea noi senzații, noi trăiri, care ating o anumită stare fizică și psihică inconștientă, producând iluzii euforice.
Un alt factor determinant este presiunea grupului, în funcție de nivelul stimei lor de sine, de gradul de profunzime al idealului lor în viață, dar trebuie să înțelegem că utilizarea drogurilor poate rezolva doar aparent și temporar problemele. Creierul nostru învățând rapid să aprecieze și să prefere drogul, acest lucru duce la apariția dependenței.
În ziua de astăzi, consumul de droguri este ridicat, având la bază cannabisul și/sau etnobotanicele. Joint-ul rezultat în urma drogului amestecat cu tutun se fumează, mărind secreția de endorfină la nivelul creierului, endorfina fiind un neuro-transmițător care generează senzația de plăcere.
O viață dependentă de droguri nu poate fi decât un mod de trai jalnic, demn de compătimit, în care drumul deja parcurs poate avea cale de întoarcere doar dacă voința va fi suficient de puternică pentru a înfrunta obstacolele.
În România, chiar și în Slobozia, consumul a devenit un punct de atracție pentru cei care vând iluzii și distrug vieți din ce în ce mai tinere.
În final, putem spune că tinerii care depind de droguri au nevoie de sprijinul nostru și de înțelegere pentru depășirea rătăcirii interioare. Aceștia trebuie educați pentru a înțelege riscurile nocive în consumul de droguri, precum și zădărnicia încercării de a găsi un refugiu în ele.
Acest articol în primul rând ar trebui să atragă un semnal de alarmă pentru părinți, pentru a nu pierde o luptă de care nici ei nu ar ști că există, cu propriii copii.