Ialomița: Ce petiții trimit cetățenii la OPC
Reclamații privind calitatea apei, nerespectarea contractelor de credit bancar și defecțiuni la produse electrocasnice.
Pe 15 martie s-a sărbătorit ziua mondială a drepturilor consumatorului. Un motiv excelent pentru a chema presa la o conferință de presă. Asta după cel puțin un an în care instituția cu pricina nu a dat semne că există.
Cu această ocazie a fost prezentat și un raport pe primele două luni ale anului, în ceea ce privește controalele efectuate la producători, distribuitori, prestatori și comercianți pentru supravegherea calității produselor și serviciilor destinate populației.
Astfel, comisarii OPC au efectuat 158 de acțiuni de control, în urma cărora s-au încheiat 81 de procese verbale de constatare a contravențiilor, fiind aplicate 60 de amenzi în valoare de 157.200 lei. În urma controalelor, au fost retrase de la comercializare produse în valoare de 373 lei…
Totodată, în acest interval au fost cercetate și soluționate 55 de reclamații și sesizări primite din partea consumatorilor cu privire la calitatea produselor și serviciilor. Dintre acestea, au fost soluționate 32 de reclamații, dintre care 5 au fost întemeiate, 7 neîntemeiate, 10 redirecționate, 6 clasate și 4 soluționate amiabil.
Majoritatea reclamațiilor au vizat aspecte legate de nerespectarea clauzelor contractuale la contractele de credit bancar și defecte în cadrul termenului de garanție a produselor de folosință îndelungată, exemple fiind telefoane mobile sau produse electrocasnice.
Totodată, au existat reclamații legate de calitatea apei. Dacă vă vine să credeți, cele cinci reclamații primite, în care se spunea că apa curge murdară, nu au fost din Slobozia, ci din Urziceni.
„Personal am fost în control, pentru că, fiind de acolo, chiar mă interesa, mai ales că la mine acasă nu aveam probleme. Și mi s-a explicat că o parte din oraș încă mai are conducte vechi, restul fiind înlocuite. În plus, mulți operatori economici au dispărut, iar consumul de apă este mic din partea populației, iar pe conducte se depune mâl. La două săptămâni, în anumite puncte, se spală conductele. Reclamațiile erau întemeiate. Însă, pentru că ambele părți aveau dreptate, și oamenii și operatorul de apă, respectiv Ecoaqua, controlul s-a finalizat cu avertisment. Sperăm ca anul acesta, cel târziu anul viitor, să schimbe toate conductele și să dea drumul și la noua stație de epurare…”, spunea comisar șef adjunct Cornel Ianuș.
Revenind la controale, CJPC a efectuat controale și în ceea ce privește distribuția cornurilor și merelor în școli.
Potrivit comisarului șef adjunct, au fost descoperite nereguli, atât la cornuri cât și la mere.
Mai precis, în zona Fetești, Stelnica, a fost distribuită o cantitate mare de cornuri pentru a ajunge o perioadă mai mare de timp. În condițiile în care valabilitatea acestor produse este de 48 de ore, se depășea perioada de valabilitate.
„În comune și sate distribuția se face la două zile, dar ei veniseră și au adus pentru toată săptămâna. Noi am amendat distribuitorul, însă vina o poartă și școala, pentru că au un responsabil care primește aceste produse… Situații de genul acesta au fost în zona Fetești. De asemenea, merele erau ori stricate, ori mici la gramaj. Amenda a fost de 20.000 lei”, a mai spus Cornel Ianuș.
În final, adăugăm că anul trecut au fost identificate mărfuri cu abateri în valoare de peste 4,3 milioane lei, dintre care mărfuri periculoase pentru viața, sănătatea și securitatea consumatorilor în valoare de aproape 7.400 lei. De asemenea, au existat 335 de reclamații și sesizări.