Tinerii din Ialomița, la studii în Marea Britanie. Povestea de succes a două tinere care au arătat că se poate!
Lavinia Constandache, absolventă a Liceului Teoretic Carol I din Fetești, este acum studentă la University Of Portsmouth, în Marea Britanie. A ales un program de studiu în străinătate, îndemnată de perspectiva unui viitor care să nu îi îngrădească opțiunile și vrea ca România să nu fie doar locul din care a ales să plece, ci cel în care se va întoarce.
Din județul Ialomița, la studii în Marea Britanie, a fost și alegerea Mariei Moise, care după ce a terminat cursurile Colegiului Național „Grigore Moisil” din Urziceni, a decis să își continue studiile în Architecture and Environmental Design la Sheffield Hallam University.
Din postura de studenți internaționali, cele două tinere din Ialomița vorbesc în rândurile de mai jos și ne dau o lecție despre curaj, determinare și bucurie.
Informații personalizate despre programele de studiu în străinătate pot afla și tinerii din Ialomița la RIUF – Romanian International University Fair – pe 15-16 martie, la Sala Palatului din București. Locul unde, anual, peste 100 de universități internaționale de top vin în România să își prezinte oferta și de unde poți afla ce program de licență sau master ți se potrivește.
Nu am știut că este imposibil, de aceea am făcut-o!
Din Fetești în Portsmouth – un drum ce se întinde pe mai bine de 2.000 de km și care, pentru Lavinia Constandache, a însemnat începutul unei noi etape – una plină de emoții contradictorii.
„Inițial am avut anumite îndoieli, dar acestea au fost îndepărtate în momentul în care am conștientizat că am făcut alegerea potrivită pentru viitoarea mea carieră. Deși Portsmouth nu se poate compara cu Londra, de exemplu, oportunitățile nu se compară cu cele oferite de orașul în care am crescut și simți că ai ceva de învățat la tot pasul”.
Pentru Lavinia, decizia de a pleca la studii în străinătate a venit după ce „un simplu gând s-a concretizat întâmplător într-o discuție cu un student din străinătate. Astfel, am aflat de Edmundo, de inițiativa lor de a informa tinerii români cu privire la oportunitățile de studiu în străinătate, dar și de sprijinul pe care îl acordă acestora.”
În cazul Mariei Moise din Urziceni, a fost vorba de „tentația de a încerca un alt sistem de învățământ, pe care l-am crezut mai potrivit pentru stilul meu de a învăța, a fost motivul pentru care am decis să plec. Și, din fericire, nu m-am înselat deloc. Sistemul britanic de învățământ mi se pare bine pus la punct și eficient. În plus, sunt pur și simplu îndrăgostită de limba engleză și ocazia de a o vorbi zi de zi e un fel de vis împlinit.”
Facultate în țara lui Shakespeare
Grija și atenția pentru student, baza practică oferită, dar și facilitățile de care dispune, fac ca învățământul universitar britanic să fie considerat printre cele mai performante din Europa. Despre cum arată o zi din viața unui student internațional, plecat de pe băncile școlii ialomițene, vorbesc și cele două tinere.
Lavinia: Schimbarea este una radicală. Rămâi uimit să descoperi că nu ești doar un student dintr-o serie, că punctul tău de vedere este ascultat, respectat și poate face o diferență. Cadrele didactice au o metodă mult mai degajată și inventivă de a preda subiectele și oferă timp fiecărui student în parte pentru a explica în detaliu eventualele nelămuriri. O zi din viața mea ca student se desfășoară într-un mediu în care ești motivat și încurajat să înveți pentru a avea o carieră de succes. Resursele necesare pentru studiu și echipamentele sunt la standarde înalte, fiindu-ne astfel mai ușor să studiem, dar și să aplicăm ceea ce am învățat.
Lavinia Constandache studiază Management Turistic, dar așa cum cum ea însăși povestește, opțiunile nu se limitează aici.
„Momentan organizăm până în cel mai mic detaliu un eveniment ce va avea loc pe data de 19 Martie. Avem parte de îndrumarea profesorului, a staff-ului de specialitate, dar punem în practică ideile noastre și ceea ce am învățat până acum. Pe lângă experiența pe care o vom dobândi, vom fi și notați în funcție de cât de bine ne-am descurcat.”
Despre baza practica din facultate vorbește și Maria care spune că: „în sistemul de învățământ din UK, elevul are mai multă libertate, și, implicit, mai multe responsabilități. Orarul nu este foarte încărcat, dar activitățile practice îmi ocupă destul de mult timp, ceea ce e chiar binevenit.”
Cât costă să fii student internațional?
Aspectul financiar influențează puternic decizia de pleca la studii în străinătate, mai ales atunci când în discuție intră stereotipul potrivit căruia totul este scump. Posibilitățile de finanțare pentru un student plecat din România pentru a urma un program de studiu în străinătate, sunt job-urile part-time, dar și bursele pe care universitățile le oferă.
Pentru marea majoritate a tinerilor care pleacă la studii peste graniță, în primul an venitul părinților este sursa esențială de venit.
Lavinia povestește că „momentan sunt susținută financiar de familia mea. Am ales anul acesta să nu muncesc pentru simplul fapt că mi-am dorit să pot ajunge acasă în vacanțe. Ținând cont de faptul că situația financiară a părinților mei este una normală, este firesc să fie mai dificil, însă există posibilitatea aplicării pentru un job part-time încă din anul I, mai ales acum cu ridicarea restricțiilor de muncă. Astfel, nimeni nu trebuie să fie descurajat de faptul că aici este mai scump. Ai nevoie doar de voință și reușești !”, conchide tânăra.
Pentru Maria din Urziceni, „cele mai multe cheltuieli sunt pe materialele pentru școală și nicidecum pe hrană sau traiul de zi cu zi, cum probabil ar fi de așteptat”.
Oriunde ar merge, să nu uite că „acasă” o să fie tot în orașul lor natal, în România.
Chiar dacă au plecat din țară cu visul de a-și construi un viitor mai bun în altă parte, cele două tinere nu regretă decizia, dar mai mult decât atât nu uita locul unde s-au format.
Lavinia: „Nu îmi doresc să fiu nedreaptă și să arunc cu noroi în sistemul de învățământ care m-a format, însă cruda realitate este că momentan în România universitățile nu pot oferi cursuri menite să te învețe nu numai partea teoretică ci și partea practică. Ți se schimbă nu numai viața, ci și potențialul de angajare.
Maria adaugă: „a urma un program în străinătate înseamnă experiența de a trăi în altă societate, îți poți căpăta independența mai ușor și, nu în ultimul rând, piața de muncă e mai dezvoltată decât în România.”
E timpul să pleci de acasă!
Informații personalizate despre programele de studiu la care pot aplica, dar și țările unde pot urma cursuri de licență sau master, tinerii din Ialomița pot afla la RIUF – Romanian International University Fair – cel mai mare târg internațional de universități din România.
Evenimentul va avea loc pe 15 -16 martie, la Sala Palatului, și va aduna peste 100 de universități internaționale, mii de programe și specializări dar și informații despre burse și posibilități de finanțare. De asemenea, la RIUF vor fi prezenți consilierii EDMUNDO, care vor oferi sesiuni gratuite de consiliere despre programele prezente la târg.
Participarea la eveniment se face pe baza inscrierii pe site-ul : www.riuf.ro
RIUF – eveniment organizat de EDUCATIVA – grup de companii private ți organizații non-guvernamentale ce dezvoltă și promovează împreună proiecte și servicii ce oferă tinerilor români oportunități de dezvoltare personală si profesională. Principalele proiecte marca Educativa: EDMUNDO – serviciul gratuit de consiliere pentru studii în străinătate; Reviro – oferirea a cât mai multor oportunități de carieră interesante și atractive tinerilor români cu experiență academică și/sau profesională în străinătate; RIUF – Romanian International University Fair, cel mai mare târg de universități din România.