Ialomița: Ședință de instruire pe tema alegerilor pentru Parlamentul European
Primarii și secretarii unităților administrativ-teritoriale, dar și șefi de instituții și personal tehnic au fost prezenți, luni, 3 martie, la prima ședință de instruire pe tema alegerilor europarlamentare care vor avea loc pe 25 mai.
În acest context, au fost informați cu privire la noutățile legislative, calendarul alegerilor, dar și legat de multe alte chestiuni tehnice.
Prefectul județului Ialomița, Gigi Petre, a afirmat, privitor la înscrierea juriștilor sau a altor persoane care vor să participe la trecerea la sorți pentru funcțiile de președinți și locțiitori ai secțiilor de votare, că activitatea este în derulare, iar listele cu propunerile vor putea fi transmise până la data de 19 aprilie 2014 inclusiv.
S-a mai vorbit despre termenele până la care se pot face delimitările secțiilor de votare (15 martie), despre finalizarea întocmirii listelor electorale, dar și despre plata membrilor Biroului Electoral Județean (85 lei/zi), președinților și locțiitorilor secțiilor de votare (85 lei), iar în ceea ce-i privește pe reprezentanții partidelor, aceștia vor primi 65 lei/zi, pe o perioadă de trei sau cinci zile, după caz.
Totodată, Nicoleta Grigore, directorul filialei București – Ilfov al Autorității Electorale Permanente, a precizat cu această ocazie că, din acest an, începând cu alegerile europarlamentare, listele permanente se vor întocmi și tipări de către primari pe baza datelor și informațiilor din registrul electoral, astfel că întreaga responsabilitate le va aparține.
Trebuie spus că înscrierea în listele electorale a unor persoane fictive, ori care nu au drept de vot, efectuarea de înregistrări sau radieri cu încălcarea dispozițiilor legale se sancționează cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei.
De asemenea, neefectuarea înregistrărilor, radierilor în registrul electoral sau în listele electorale permanente la termenele stabilite se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei, la fel și efectuarea de operațiuni în registrul electoral sau în liste, de către persoane neautorizate. Ca urmare, aceste persoane care vor opera în registrul electoral se desemnează prin dispoziție.
Totodată, reprezentantul AEP a atras atenția cu privire la unele nereguli întâlnite în anumite localități din județul Ialomița pentru a fi remediate. Au fost identificate delimitări duble (atât pe străzi cât și arondări în ordine alfabetică), delimitări defectuoase care generează erori și chiar alegători nerepartizați.
În final, adăugăm că în județul Ialomița nu există secții de votare cu peste 2.000 de alegători, că la alegerile europarlamentare apar și listele speciale, iar pentru persoanele cu handicap trebuie asigurate la secțiile de votare rampe speciale.