DSVSA: Informare pesta porcină africană
Având în vedere că au fost depistate cazuri de pestă porcină africană la porci mistreți în state membre ale Uniunii Europene (Lituania și recent Polonia), Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează:
Pesta porcină africană este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu și alimente, afectând toți porcii domestici și sălbatici. Boala nu se transmite de la animale la om și nu afectează omul. Procentul de îmbolnăviri și mortalitate este foarte ridicat, cu mari pierderi economice datorate costurilor de eradicare a bolii și a restricțiilor impuse comerțului cu porci vii, produse și subproduse provenite de la porci.
Până în prezent, boala nu a fost niciodată confirmată în România. În vederea unei intervenții rapide și eficiente a serviciilor veterinare specializate, cetățenii sunt rugați să contribuie la depistarea și anunțarea timpurie a cazurilor de boală și să comunice medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți, medicului veterinar oficial sau D.S.V.S.A Ialomița orice caz de îmbolnăvire sau a cazurilor de moarte la porcii domestici și salbatici.
Principalele semne de boală sunt: mortalitatea ridicată, aproape de 100 %, intervenită într-un timp extrem de scurt, temperatura foarte ridicată (40,5 – 42 grade Celsius) și starea febrilă, roșeața sau invinețirea pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și pieptului, lipsa poftei de mâncare, apatie și impleticire în mers, care pot apărea cu 24 – 48 de ore înaintea morții, vomitări, diaree (uneori cu sânge) și urdori la ochi.
Virusul se poate transmite prin contactul animalelor bolnave cu cele sănătoase, în mod direct, dar se poate transmite și indirect prin: hrănirea porcilor cu resturi de la bucătărie, când originea cărnii de porc folosită la gătit nu este cunoscută, vectori biologici (căpușe din anumite specii care au parazitat anterior porcii bolnavi), vectori infectați ca: vehicule, haine, adăposturi în care a evoluat boala, sânge, țesuturi, secreții și excreții de la animalele bolnave sau moarte, animale care au trecut prin boală și rămân purtătoare de virus. La nivelul județului Ialomița, sunt autorizate sanitar-veterinar, un număr de 5 exploatații comerciale de creștere a porcinelor, cu un efectiv aproximativ de 84.000 de capete, care sunt supuse supravegherii active și pasive în privința Pestei porcine clasice (P.P.C). Administratorii fondurilor de vânătoare și vânătorii au fost notificați, asupra obligativității anunțării oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcii mistreți. În acest sens, D.S.V.SA Ialomița a informat și instruit medicii veterinari concesionari și centrele locale de combatere a bolilor cu privire la recunoașterea bolii și măsurile care trebuie aplicate în cazul apariției unei suspiciuni. De asemenea, au fost informați fermierii, operatorii economici, asociațiile de crescători de animale și admistratorii fondurilor de vânătoare, cărora li s-au distribuit materiale informative despre pesta porcină africană.