Modernizarea și reabilitarea străzilor din municipiul Fetești, o prioritate în acest an
Recent, bugetul municipiului Fetești pe anul 2014 a fost aprobat în ședința de Consiliu. Pentru cine nu știe, acesta este de 40,22 milioane lei. La acești bani, se adaugă un excedent de aproximativ 1,1 milioane lei.
Așadar, la venituri există o sumă de 41,3 milioane lei. O parte dintre aceste venituri reprezintă salariile cadrelor didactice, aproximativ 20 milioane lei, restul fiind împărțit pe autorități executive, sănătate, dezvoltare locuințe, domeniu public, locuințe sociale.
„Am încercat în fiecare an să ne restrângem cheltuielile de funcționare, pentru a asigura bugetul de dezvoltare. Anul acesta am reușit să asigurăm doar 2,1 milioane lei, ca și în anii precedenți, cu toate că, de la an la an, au crescut cheltuielile de funcționare. Dar, printr-o mai bună eficiență a serviciilor, le menținem la același nivel. În bugetul de dezvoltare avem o componentă foarte importantă, și anume veniturile atrase, care însumează aproximativ 4 milioane de lei, prin programe naționale, fonduri europene, care contribuie la dezvoltarea localității. Ca direcții, anul acesta vrem să finalizăm proiectele începute. Mă refer la cofinanțările pe care le avem de asigurat pentru proiectele europene, cele trei pe care le implementăm acum, este vorba de stația de epurare și construcția canalizării, reabilitarea rețelei de apă și modernizarea infrastructurii agricole. O să avem ca prioritate pentru acest an și demararea unor lucrări importante de modernizare și reabilitare a străzilor din municipiu. De aceea, o mare parte din fondurile bugetului de dezvoltare au fost alocate pentru aceste proiecte. Avem trei proiecte în lucru pentru străzi, unul este început în cartierul Buliga, fiind aproape de finalizare trei străzi, la celelalte două proiecte, care cuprind toate cartierele, se lucrează la studiile de fezabilitate. Urmează ca, în funcție de fondurile pe care le vom atrage, pentru că aici principala sursă de finanțare vor fi fondurile atrase, respectiv programul de dezvoltare locală și fondurile extrabugetare, fonduri europene sau credit pentru aceste lucrări, vom începe lucrările. În rest, investiții avem în infrastructura școlară, mai precis pentru trei unități școlare (școala nr. 6, școala nr. 4 și Liceul Teoretic), extinderile de iluminat public și, bineînțeles, alte studii care ne sunt necesare în vederea atragerii fondurilor europene, pentru a fi pregătiți în acest sens”, a declarat primarul municipiului, Gheorghe Catrinoiu.
Este binecunoscut faptul că spitalul din Fetești, ca și alte unități spitalicești din județ, nu o duc prea bine, sistemul fiind subfinanțat. Din acest motiv, aceste unități ajung să înregistreze datorii enorme de la lună la lună, iar activitatea să nu se desfășoare așa cum poate ne-am aștepta cu toții.
Primarul susține că deși au fost alocate fonduri din bugetul local, acestea sunt insuficiente. Mai mult, se încearcă găsirea unor soluții pentru ca spitalul să nu mai înregistreze arierate, care au ajuns la aproape 600.000 lei.
„Pentru spitalul local am alocat 300.000 lei pentru funcționarea curentă. Din păcate, aici avem o problemă, pentru că arieratele depășesc fondurile pe care le-am alocat, dar avem de gând să găsim soluții și să-i sprijinim în continuare pentru a rezolva cu arieratele. De asemenea, avem în vedere să alocăm spitalului, în urma vânzării spațiilor din fosta policlinică (cabinete medicale), acești bani. Estimăm o sumă de aproximativ 300.000 lei, însă acei bani se vor duce pentru investiții, pentru aparatură”, a conchis Gheorghe Catrinoiu.