ADIL își reia activitatea cu scopul de a atrage fonduri europene
Membrii Asociației pentru Dezvoltarea Infrastructurii Locale (ADIL) s-au întâlnit vineri, 14 februarie, la Slobozia.
La şedinţa AGA au participat primari de municipii, oraşe, comune, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, vicepreședinți, împuterniciţi prin hotărâre să reprezinte unităţile administrativ- teritoriale precum şi alţi invitaţi.
Ordinea de zi a cuprins puncte vizând modificarea statutului ADIL Ialomița, alegerea unui nou Consiliu Director, a unui cenzor, totodată fiind aprobată și înființarea unui compartiment de audit public intern.
„Revitalizarea” ADIL are ca scop principal, se pare, atragerea de fonduri europene de pe toate axele de dezvoltare, care să ducă la modernizarea localităților.
„Vom avea și proiecte zonale, județene, dar și proiecte regionale. Ne vom asocia, dacă este cazul, și cu alte ADIL-uri din județele limitrofe, pentru a face față provocărilor următorilor ani din exercițiul financiar 2014 – 2020, perioadă foarte importantă, pentru că indiferent de resursele pe care le avem, locale sau guvernamentale nu vom reuși altfel să facem proiecte care să fie palpabile în următorii ani (…)”, spunea Ștefan Mușoiu, vicepreședintele Consiliului Județean.
În context, Ioan Martin susținea că necesitatea modificării ADIL-ului vine ca urmare a faptului că aceasta era o structură asociativă veche, de peste 10 ani.
„Vrem să o vitalizăm, să o facem cu un spectru mai larg de acțiune, cu obiective imediate.(…) Nu în ultimul rând, ne dorim o formă de consultare în care suntem cu toții parteneri, colegi în această asociație, și împreună trebuie să stabilim direcții de dezvoltare și proiecte comune pentru o evoluție a județului nostru”, sublinia acesta.
Așadar, Consiliul Director va fi format din 11 membrii, dintre aceștia, șapte fiind aleși locali, iar președinte va fi Ștefan Dobriș. De asemenea, s-a stabilit cuantumul cotizației membrilor ADIL, respectiv 2.000 lei anual pentru comune, 4.000 lei pentru orașe, 8.000 pentru municipii, iar Consiliul Județean va contribui cu 40.000 lei.
Deși președintele Consiliului Județean Ialomița, Silvian Ciupercă, a explicat că motivul revitalizării ADIL este acela de a accelera dezvoltarea locală în județul Ialomița, primarul orașului Amara, Victor Moraru, mai sceptic din fire, a previzionat că asociația „va avea același succes pe care l-a avut până acum”.
„Nu serviciile de audit reprezintă obiectivul principal, este un obiectiv secundar ca şi alte tipuri de servicii (…). Principala preocupare este de a identifica posibilitatea de a pregăti documentaţii, cereri de finanţare sau pur şi simplu studii care să permită luarea unor decizii la nivelul ADIL-ului, care să vizeze o accelerare a dezvoltării locale, nu vizând o localitate anume, ci un grup sau poate în întregime judeţul Ialomiţa, spunea președintele C.J.