Noutăți în sănătate legate de investigațiile paraclinice, medicina dentară, recuperare/reabilitare și îngrijirile paliative
Săptămâna trecută au avut loc alte discuții lămuritoare legate de pachetul de bază din sănătate, care va intra în vigore de la 1 aprilie.
În cadrul unei videoconferințe s-a vorbit despre investigațiile paraclinice, atât de laborator cât și imagistică medicală, despre recuperarea și reabilitarea stării de sănătate, problema stomatologiei, dar și a îngrijirilor la domiciliu și de paliație.
Referitor la investigațiile paraclinice, reprezentanții ministerului au făcut câteva precizări legate de criteriile clinice necesare.
Serviciile pentru monitorizarea bolilor oncologice, adică orice investigație imagistică, gen computer tomograf sau rezonanță magnetică nucleară, trebuie să se supună unor standarde agreate internațional. În caz contrar, furnizorul care efectuează investigația nu va primi decontarea pentru acel serviciu, iar investigația respectivă va trebui repetată. Se caută astfel soluții pentru ca aceste standarde să fie respectate, monitorizarea să fie clară, iar pacientul să nu fie expus unui risc suplimentar de iradiere.
O altă problemă la care s-a făcut referire a fost privitoare la dublarea sau chiar triplarea unor analize medicale uzuale sau investigații imagistice care se efectuează din motive subiective, pentru că medicul respectiv nu este mulțumit de rezultat.
Reprezentanții Ministeruluiu Sănătății au precizat că în contractul cadru vor exista criterii clare vizavi de calitatea furnizorilor și validitatea analizelor efectuate.
„Faptul că la nivelul ambulatoriului de specialitate va exista aceeași codificare ca la nivelul spitalelor, va face posibilă monitorizarea cazurilor și evitarea dublării analizelor și investigațiilor și plata inutilă a acestora”, spunea secretarul de stat Adrian Pană.
O problemă deosebită care a existat în domeniul investigațiilor paraclinice au fost fondurile alocate în acest sens, insuficiente, care ajungeau în primele șapte – zece zile ale lunii, pacienții rămași „pe dinafară” fiind programați luna următoare sau erau nevoiți să plătească din buzunar banii pentru analizele respective.
În plus, se are în vedere actualizarea tarifelor acestor investigații, mai „aproape de realitate”. Extrem de important va fi și mecanismul de plată pentru ca analiza să fie efectuată în ambulatoriul de specialitate și nu în spital, printr-o internare mascată.
Așadar, se pare că în acest an există o sumă substanțial mai mare comparativ cu anul trecut, însă va exista și un mecanism de monitorizare pentru ca acești bani să fie suficienți.
Reprezentantul Casei Județene de Sănătate, Mihai Geantă, spunea că pe domeniul paraclinicului, pe trimestrul I, în Ialomița au fost alocați 2,2 miliarde lei vechi pentru laboratoare și imagistică.
„Vor fi sume considerabil mai mari pentru a se putea face analize în ambulatoriu și a nu se mai ajunge în unitățile sanitare cu paturi unde costurile sunt mult mai mari. Se dorește de asemenea evitarea dublării costurilor cu analizele medicale. De asemenea, se au în vedere niște criterii clare între Casă și furnizor, astfel încât acesta să fie eligibil”, spunea Mihai Geantă.
Un alt domeniu vizat a fost medicina dentară, fiind cunoscut faptul că de anul trecut finanțarea a fost oprită la cabinetele medicilor stomatologici, pacientul plătind integral serviciile efectuate.
Reprezentanții Ministerului Sănătății au anunțat că, din acest an, vor exista contracte între Casa de Asigurări și cabinete pentru decontarea unor intervenții stomatologice.
„Vor exista servicii preventive pentru copii, care s-au conturat sub forma unui pachet de servicii, având în vedere că există perioade în copilărie când copilul este expus la probleme dentare, în special carii. Dacă serviciile preventive vor fi efectuate corect, va aduce un beneficiu”, spunea secretarul de stat.
Un alt fapt care a fost considerat esențial a fost cel al persoanelor vârstnice care nu se pot alimenta corect din cauza problemelor dentare, de aici pornind multe dintre afecțiuni. Există propunerea să poată fi finanțate proteze, astfel încât bătrânii fără posibilități financiare să poată avea parte de ele.
„Propunerea este una mai extinsă, dar până la urmă se va ajunge la o concluzie unitară, benefică atât pentru cetățeni cât și pentru furnizorii de servicii de medicină dentară. Iar anul acesta va fi alocată o sumă considerabilă, dacă ne uităm la cele alocate în decursul anilor trecuți și vorbim de 80 de milioane lei”, a mai spus Adrian Pană.
Trebuie precizat că un medic stomatolog primea în jur de 1.000 lei pe lună de la Casă, sumă total insuficientă. Pe județul Ialomița, exista o sumă de 400.000 lei pe an, împărțită la 40 de medici…
Pe zona recuperare/reabilitare medicală, unde există un grup de afecțiuni care necesită servicii de această natură pentru ca persoanele respective să beneficieze de o integrare socială și profesională cât mai rapidă, există multe propuneri care, până la urmă, vor conduce și la reducerea costurilor cu spitalizarea.
„În județul nostru funcționează astfel de baze de fizioterapie atât în spitale cât și în stațiunea Amara, unde Casa are contracte anuale, există fonduri suficiente și nu au fost probleme, cel puțin în ultimii trei ani. Sperăm ca și anul acesta să fie bine”, spunea Mihai Geantă.
În ceea ce privește îngrijirile la domiciliu, județul nostru nu a avut un istoric care să permită obținerea unor sume mai mari. Pentru că banii se dădeau în funcție de numărul pacienților îngrijiți în anii anteriori.
„Am pornit de la zero, iar acum am ajuns la 100 de pacienți îngrijiți la domiciliu și la o sumă alocată de un miliard lei vechi pe an. Costul este de 50 lei pe zi per pacient”, a mai adăugat Geantă.
Intenția Ministerului Sănătății este de a finanța din fonduri externe acest domeniu, extraordinar de important, tot pentru a degaja oarecum costurile cu spitalizarea.
De asemenea, se are în vedere ca serviciile paliative (în hospice-uri), care sunt în principal pentru afecțiunile oncologice, să fie extinse și pentru pacienții cu alte afecțiuni terminale, pentru a se putea asigura confortul minim necesar pacientului aflat într-o fază terminală.
Este nevoie însă de foarte multă instruire și investiții în acest domeniu, mai ales în infrastructură, pentru ca să funcționeze corespunzător, măsurile pentru ca acest sistem să fie pus „pe picioare” fiind cuprinse în strategia națională de sănătate.