Gică Popescu la Slobozia. Ialomița îl susține la șefia FRF
Fostul fotbalist Gică Popescu, principalul favorit la alegerile pentru preşedinţia FRF care vor avea loc în luna martie, s-a aflat vineri, 14 februarie, în Slobozia, la invitația membrilor din județul nostru, afiliați Federației Române de Fotbal.
Prezența acestuia în municipiul Slobozia este justificată oarecum, având în vedere apropiatele alegeri din 5 martie pentru șefia Federației și necesitatea de a-și promova proiectul pe care dorește să-l implementeze în următorii patru ani în sport.
Programul vizitei sale a cuprins și o întâlnire cu reprezentanții Primăriei Slobozia, probabil pentru a discuta despre posibilitățile de finanțare a activităților sportive din municipiu.
Anterior întâlnirii, Gică Popescu a stat de vorbă și cu o parte dintre jurnaliștii prezenți, despre șansele pe care le are la alegeri, despre contracandidații săi, despre problemele financiare pe care le întâmpină echipele din ligile inferioare și necesitatea sprijinului din partea administrațiilor publice locale și, nu în ultimul rând, despre un parteneriat cu politicul pentru ca legislația în domeniu să fie îmbunătățită.
“Pentru mine, fiecare echipă din fiecare localitate este importantă, îi acord aceeași atenție. De asemenea, prezența în teritoriu am încercat să o facem cât mai bine. Este foarte greu să cuprindem toate locurile pe care dorim să le vizităm. Cu membrii afiliați din județul dumneavoastră ne-am întâlnit la Constanța, însă la invitația domnului președinte am venit și la dumneavoastră”, spunea Gică Popescu.
Întrebat fiind cu privire la contracandidații săi, acesta declara că nu îi este teamă de niciunul, însă fiecare trebuie tratat cu respect.
“Teamă nu mi-a fost nici atunci când jucam și aveam adversari importanți. Pe fiecare dintre candidații care s-au înscris sau se vor mai înscrie îi tratez cu același respect. Nu cred că vreunul dintre acești candidați ar fi intrat în această competiție dacă nu s-ar fi bazat pe un anumit sprijin. Au șansa lor, iar până la urmă membrii afiliați vor decide până la urmă, pe 5 martie”, a adăugat „Baciul”.
Cu toate acestea, Gică Popescu susține că nu își cunoaște atât de bine adversarii pentru ca, în eventualitatea în care câștigă șefia FRF, să îi atragă în echipa sa.
“Pentru o astfel de chestiune trebuie să îi cunoști personal pe ceilalți contracandidați, lucru pe care nu l-am făcut. Încă nu îi cunosc personal. Dar nu voi ezita niciodată, dacă în programul lor vor avea lucruri interesante, să le iau și să le implementez în următorii patru ani de zile. Asta dacă, în primul rând, voi fi președinte și dacă vor fi lucruri care vor aduce plus valoare fotbalului nostru”, a subliniat acesta.
Popescu a mai vorbit și despre susținerea financiară din partea administrațiilor locale, în special acordată sportului de bază care poate forma viitorii performeri, despre problemele financiare pe care le au multe echipe, dar și despre alte investiții din acest domeniu.
“Această problemă financiară există peste tot. Pe oriunde am fost, echipele se plâng de lipsuri financiare. Bineînțeles, partea sportivă primează până la urmă. Este păcat că la Slobozia deși se poate promova nu există fonduri pentru susținerea echipei, pentru că ar trebui ca partea profesionistă să fie susținută. Există posibilități legale ca administrațiile locale să susțină sportul de performanță, numai că trebuie ca respectiva echipă să fie constituită în așa fel încât legea să le permită administrațiilor publice locale să investească în sport. Este important ca și pe viitor administrațiile locale să investească în sportul de bază, fără de care eu cred că este foarte greu să ajungi la marea performanță. Sportul de masă produce materia primă pentru sportul de performanță. Cu cât avem un sport de masă mai performant cu atât cresc șansele de reușită la sportul de performanță”, a mai spus Popescu.
Deși militează pentru ca echipele din ligile inferioare să fie susținute financiar, totuși nu intenționează să schimbe radical structura diviziilor a II-a și a III-a.
“Această restructurare ar putea deveni naturală. Au fost în ultimii ani echipe care s-au înscris în liga a II-a, a III-a și au terminat mult mai puține. Există probleme financiare, echipele se finanțează din ce în ce mai greu. Noi încercăm să găsim soluții și să ajutăm cluburile din ligile inferioare ca acestea să se poată finanța. Pentru că vorbeam mai devreme de sportul de bază, cu cât avem mai mulți sportivi legitimați, cu cât avem mai mulți sportivi la ligile inferioare, șansa ca să ajungă jucători de valoare, la ligile de performanță, este de asemenea mult mai mare”.
În acest context, Gică Popescu a avut un punct de vedere și cu privire la lipsa rezultatelor multor echipe, asta fiind o altă problemă.
“Această lipsă de performanță o simțim cu toții. Noi dorim, prin implementarea proiectului pe care îl propunem pentru următorii patru ani, ca încetul cu încetul să putem să reclădim fotbalul de la bază pentru ca în anii următori să ajungă la echipele naționale jucători importanți care, să sperăm, ne vor readuce performanța și rezultatele așa cum ni le dorim cu toții”, a mai spus acesta.
Nu în ultimul rând, acesta a adus în discuție necesitatea sprijinului politic, în vederea îmbunătățirii legislației în domeniu, care ar putea fi de un real ajutor.
“Este un lucru esențial ca politicul să fie într-un parteneriat cu sportul, nu neapărat cu fotbalul, ci cu sportul în general, astfel încât să putem îmbunătăți legislația, cum ar fi legea sponsorizării. De asemenea, politicul ar trebui să acorde facilități fiscale legate de plata salariilor, pentru că, știm cu toții, nu vor mai fi valabile convențiile civile, iar toate vor fi transformate în contracte de muncă și, din păcate, taxele sunt foarte, foarte mari. Noi sperăm ca prin acest parteneriat cu politicul aceste două probleme să se rezolve și vă spun că ar fi extraordinar pentru sport. (…) Dacă se face ceva, nu se face pentru noi, ci pentru sport în general. Eu sper ca odată ajunși acolo să avem tăria și să convingem pe oamenii care ne conduc țara să facă aceste lucruri”, a conchis Gică Popescu.