Ialomița: Intervențiile pentru acordarea primului ajutor calificat au crescut cu 23%
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu” Ialomița a prezentat luni, 10 februarie, în prezența prefectului, subprefectului, vicepreședintelui Consiliului Județean și a zeci de reprezentanți ai unor instituții publice și structuri militarizate din județ, raportul de evaluare a activității desfășurate în anul 2013.
Potrivit șefului ISU, colonel Constantin Nae, activitatea angajaților instituției a fost una complexă, începând de la prevenire, informare și îndrumare în domeniul situațiilor de urgență, avizare și autorizare, de pregătire a efectivelor, managementul logistic și până la domeniul intervenției operative, în care intră, practic, situațiile de urgență la care intervin.
În anul 2013 au fost înregistrate 4.817 situații de urgență, în medie 13 pe zi, față de 4.555 intervenții în anul 2012.
Dintre acestea, cele mai multe, respectiv 4.082 au fost intervenții pentru acordarea primului ajutor calificat, fiind urmate de intervențiile pentru stingerea incendiilor, în număr de 348, aici intrând și arderile de vegetație uscată și miriști. Au mai existat 45 de intervenții pentru descarcerare și acordare a primului ajutor calificat, 159 pentru asistență persoane, 46 pentru asanarea și distrugerea muniției rămase neexplodată, dar și sute de alte situații de urgență și intervenții.
Comparativ cu anul 2012 a crescut numărul intervențiilor pentru acordarea primului ajutor calificat cu 23% (de la 3.267 la 4.028) și a scăzut numărul incendiilor înregistrate cu pagube materiale, cu 19%, de la 237 la 191 de cazuri.
Din păcate, ca urmare a situațiilor de urgență produse, anul trecut două persoane și-au pierdut viața și patru au fost rănite, iar pagubele materiale produse în urma situațiilor de urgență au fost de aproape 3 milioane lei.
În ceea ce privește incendiile, cele mai multe au fost la Amara și Bărbulești, urmate de Perieți, Mihail Kogălniceanu și Coșereni. La gospodăriile populației s-au înregistrat 146 de incendii, 43 la operatorii economici și două la instituții publice, respectiv Clubul pensionarilor Fetești și Liceul Agricol Urziceni.
„Anul 2013 va rămâne însă, pentru totdeauna, și un an al tristeții. Data de 11 iulie a însemnat, pentru întreg personalul inspectoratului, momentul despărțirii dureroase și nedrepte de un coleg, slt. (post-mortem) Gabriel Boitan, decedat în urma intervenției pentru salvarea a doi muncitori surprinși de surparea unui mal de pământ în Fetești”, spunea Constantin Nae.
În concluzie, în 2013, cu organigrama existentă la nivelul inspectoratului, s-a reuşit ducerea la îndeplinire a sarcinilor şi misiunilor.
În anul 2014 se vor primi alte două autospeciale, necesare în special pentru stingerea incendiilor de mirişti, iar în colaborare cu Instituţia Prefectului se va încerca accesarea unui proiect european pentru un sistem de optimizare a traseelor şi de evidenţă a intervenţiilor.