Protest înghețat la -7 grade
Conferință în plină stradă, susținută de fostul manager al Spitalului Județean de Urgență
Este binecunoscut faptul că, începând din 22 ianuarie, Spitalul Județean de Urgență din Slobozia are un nou manager. Interimar, ce-i drept, pe o perioadă de maxim 6 luni. Doctorul Vasile Olaru a fost înlocuit de Adrian Berbece, după ce contractul de management al acestuia a încetat la termen și nu a mai fost prelungit.
În timp ce Vasile Olaru era „pe făraș”, o echipă mixtă, formată din reprezentanți ai ministerului Sănătății, ai DSP, Consiliului Județean, verifica în principal managementul unității spitalicești în perioada 2011- 2013.
După nici două zile, managerul era schimbat. Vasile Olaru nu s-a împăcat cu ideea schimbării, astfel că, la nici o săptămână, reprezentanții mass media erau invitați la o conferință – protest, ba în fața policlinicii, ba la sediul PSD Slobozia, subiectul fiind exact excluderea lui Vasile Olaru din funcția de manager, membru (încă) în PSD. Din păcate, conferința de presă nu a fost susținută în sediul PSD, pentru că ușa era încuiată, astfel că Olaru a decis să discute cu presa afară, în fața sediului.
Timp de jumătate de oră, la -7 grade, Vasile Olaru a reclamat, a criticat și a deplâns soarta unor angajați, vreo sută, care vor fi dați afară, în total dezacord, spunea acesta, cu principiile social-democrației, dar și subfinanțarea unității și reducerea numărului de paturi din spital.
Vasile Olaru a reiterat faptul că, în perioada cât a fost manager al spitalului, unitatea a fost subfinanțată, iar faptul că a reușit să se descurce cu ajutorul Fundației „Ajutor pentru Sănătate”, dar și a unor sponsori, a atras invidia multora.
„Din cauza acestei efervescențe civice, a trebuit să fiu schimbat. Nici eu nu m-am așteptat să fie atât de mulți care să ajute spitalul. Dacă eram lăsați să ne descurcăm așa cum o făceam, în ritmul ăsta, spitalul se putea întreține și singur. Asta a fost îngrijorarea unui om care mi-a transmis de nenumărate ori și m-a făcut să înțeleg că toate lucrurile astea le face din egoism pur și simplu. (…) Nu mi-a spus niciodată că am greșit, că nu am făcut ceva bun pentru spital sau că spitalul merge mai rău. Am numărat azi, cu grijă așa, că sunt cel puțin 40 de medici noi în spital veniți în acești ani la spitalul din Slobozia (…)”, spunea Olaru.
Totodată, acesta a ținut să sublinieze că dacă prin plecarea lui de la conducere va fi mai bine instituției și va fi finanțată mai bine, nu regretă nimic. Dar nu înțelege de ce nu i s-a spus când nu a făcut ceva bine. Știa foarte bine ce urma să i se întâmple, ba chiar se așteaptă la „reclamații penale”. Totodată, Vasile Olaru crede că încă mai este membru PSD, iar cel puțin la nivel declarativ este susținut de câțiva membrii marcanți ai formațiunii politice.
Revenind la spital și la angajările făcute în spital „pe prestări servicii”, oameni care sunt pe punctul de a fi dați afară, Olaru susține că nu a angajat mai mult decât prevede schema aprobată, iar despre salarii spune că au fost acordate în conformitate cu legea.
„Eu nu am contract pe prestări servicii, deci rămân în spital. Acolo lucrez”, a conchis Olaru.
Cu câteva ore înainte, la Consiliul Județean Ialomița se valida o dispoziție a președintelui C.J. prin care bugetul spitalului era suplimentat, pentru luna decembrie, cu 3.960.000 lei.
Pe parcursul discuțiilor, noul manager interimar, Adrian Berbece, spunea, răspunzând unei întrebări, că anul trecut în spital s-au făcut 21.309 externări, iar Casa Județeană de Sănătate a decontat 17.700.
„Considerați dumneavoastră dacă fondurile au fost suficiente sau insuficiente. (…) Din punct de vedere al finanțării, anul 2013 a fost mult mai prost decât 2012. Am fost director economic la spital, din ianuarie 2012 și până în 20 ianuarie 2014, de aceea pot să vă confirm că în 2012, cu toate că a existat o subfinanțare de peste 24%, spitalul de la Slobozia nu a înregistrat arierate, întârzierile la plată nu au depășit 30 de zile. În 2013, din cauza creșterii cheltuielilor, în special cele cu salariile, cele legislative, începând cu luna iunie am înregistrat arierate, pe care le-am plătit în perioada următoare, iar activitatea în spital a decurs în condiții bune”, spunea Berbece.