Zece tineri liberali pentru europarlamentare, dar niciunul din Ialomița
„10 pentru Europa” este un proiect prin care tinerii pot ajunge pe lista Partidului Naţional Liberal pentru alegerile europarlamentare din luna mai 2014. Este un proiect interactiv, de construire a unei cariere politice, dar şi un nou standard de transparență în selecţia candidaţilor.
Prin probele variate, proiectul va perfecţiona pregătirea celor mai talentaţi tineri politicieni din România. Axat pe inovaţie, 10 pentru Europa aduce în prim plan individul, tânărul pasionat de politică, liderul interesat de evoluţia ţării sale şi a construcţiei europene, ca factor de dezvoltare naţională.
Proiectul a fost lansat anul trecut în noiembrie, atunci începând și înscrierea competitorilor pe site. Din 15 ianuarie a început votul online. Toți cei care s-au înscris pot fi votați în baza unui formular de pe site-ul www.10pentrueuropa.ro.
Plaftorma online le permite competitorilor să-şi împărtăşească ideile, viziunea şi strategia pentru dezvoltarea României în cadrul Uniunii Europene. Prin organizarea evenimentelor locale şi regionale, ei îşi vor prezenta strategiile în faţa cetăţenilor României. 10 pentru Europa va crea o nouă elită de tineri liberali, un nou val în politica românească. Astfel se va promova responsabilitatea şi dezvoltarea individuală, în perfectă concordanţă cu valorile liberalismului. Fiecare concurent îşi va dovedi abilităţile de comunicare, cunoştinţele despre Uniunea Europeană, leadershipul şi puterea de argumentare în cadrul evenimentelor de dezbatere a agendei europene. De asemenea, fiecare competitor îşi va putea promova soluţiile privind temele actuale de dezbatere din Parlamentul European.
Până în prezent erau înscriși 35 de participanți, din mai multe județe din țară. Din păcate, niciunul nu este din Ialomița.
„Cu toate că le-am prezentat colegilor mei această oportunitate deosebită, nu s-a arătat nimeni interesat. Probabil li s-a părut o bătălie prea mare. Cred că nu sunt pregătiți sau nu își doresc cu suficientă ardoare să-și clădească o carieră politică la acest nivel. Probabil nu se va înscrie nimeni din județ. (…) Trebuie să fi realist și trebuie să îți dorești. Noi am putea împinge pe cineva în față, dar dacă persoana respectivă nu își dorește acest lucru, pierdem și rolul acestui concurs. Mai bine să se înscrie competitori care vor să ducă această bătălie până la capăt, decât să se înscrie doar ca să fie și Ialomița bifată. Nu cred în astfel de modalități”, explica Andreea Conescu, președintele TNL Ialomița.
Așadar, primele 40 de persoane, în ordinea voturilor, vor merge mai departe în semifinale. După alte etape și criterii pe care trebuie să le îndeplinească, 20 de persoane vor fi alese în finală. Marea finală va avea loc pe 5 aprilie. Un juriu format din seniori ai PNL va hotărî care sunt cei mai buni zece. Aceștia vor fi câștigătorii concursului și vor fi pe lista PNL la alegerile europarlamentare.
Andreea Conescu a admis că dintre cei zece finaliști doar câțiva vor fi pe locuri eligibile, posibil doi-trei, restul urmând să-și pregătească terenul pentru următoarele competiții electorale.
„Important este că noi, tineri, ne vom căli în competiție cu teme reale, nu cu bani, cu influență sau cu sprijinul vreunei filialei superputernice și ne creăm o carieră un pic altfel. Suntem o generație care are ocazia să pună în aplicare altceva. (…) Dacă ar fi să candidez, m-aș gândi că este un pas în cariera mea politică, nu că este o cale de reușită, că ajung europarlamentar, ci o experiență foarte folositoare”, afirma Andreea.
Deși concursul este public, pe site, campania este una internă, doar membrii liberali putând vota candidatul preferat.
Ioan Martin, președintele PNL Ialomița, este de părere că lipsa tinerilor liberali ialomițeni din acest concurs nu denotă decât faptul că aceștia știu să se evalueze.
„Au proiecte locale și naționale și cred că din cauza asta nimeni nu a optat pentru o astfel de candidatură. Avem multe proiecte pentru viața politică, socială și civică locală și națională. Eu îl văd ca pe un element de maturitate, personală și politică, în care știu unde sunt încadrat, într-o anumită ierarhie, ce pot, ce am de oferit, să fiu eficient în ceea ce fac, nu să sar câte trei trepte, iar la etaj să mă ia amețeala, că nu mă adaptez bine la conjunctură”.
La conferința de prezentare a acestui concurs au mai participat Maria Ciobanu, prim-vicepreședintele TNL și Cristi Neculae, vicepreședinte TNL.