Ialomița: Control la Spitalul Județean de Urgență din Slobozia
O echipă mixtă, formată din reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Consiliului Județean, Direcției de Sănătate Publică, s-a aflat luni, 20 ianuarie, ca urmare a solicitării Consiliului Județean, în control la Spitalul Județean de Urgență din Slobozia.
Verificările au ca scop principal evaluarea managementului unității spitalicești în perioada 2011- 2013, având în vedere faptul că de la începutul lunii februarie contractul doctorului Vasile Olaru se încheie. În funcție de rezultatele evaluării indicatorilor de performanță, se vor lua și decizii cu privire la viitorul management.
Cine va fi de la 1 februarie manager al spitalului?
„La încheierea mandatului de management al doctorului Vasile Olaru, în urma consultărilor cu ministerul Sănătății, Consiliul Județean a luat decizia de a solicita ministerului alcătuirea unei echipe mixte care să evalueze activitatea spitalului din 2011 până la finalul anului 2013, pe toate problemele esențiale și fundamentale, financiare, achiziții publice, probleme de personal, de management, strict sanitar. Motivarea acestei decizii este legată de nevoia de a îmbunătăți indicatorii de performanță pentru viitorul contract de management. Este foarte important pentru Consiliul Județean să știe, din partea unor oameni care fac audit la unitățile spitalicești, ce a fost foarte bine, ce a fost bine și mai puțin bine, în așa fel încât să maximizăm rezultatele bune și să eliminăm lucrurile care nu au mers bine, care au fost proaste, care nu au fost bine pregătite și care au creat în opinia publică un impact de ezitare, de neîncredere, sau semne de întrebare. Aceasta este rațiunea pentru care echipa va prezenta un raport, raportul va fi făcut public și va fundamenta deciziile cu privire la organizarea concursului pentru un alt management”, a declarat Silvian Ciupercă, președintele Consiliului Județean Ialomița.
Despre posibila schimbare a managerului Vasile Olaru se vorbește de mult timp. În anumite medii se vehiculau tot felul de motive, începând de la decizii considerate controversate de a finanța spitalul și până la faptul că nu ar mai fi susținut politic. Odată cu apropierea datei la care expiră contractul de management, lucrurile se precipită. Se discută despre necesitatea unei „alte atitudini”, unui „altfel de management”, semn că schimbarea este iminentă, chiar și în condițiile unui interimat.
Un lucru este, însă, clar. Întotdeauna vor exista oameni nemulțumiți, indiferent de cine va ține frâile unei astfel de instituții, mai ales în condițiile în care sistemul sanitar nu este finanțat suficient. Că se putea face mai mult, posibil. Contează, însă, modul în care faci lucrurile să se miște într-un sistem aproape de colaps, iar acțiunile să fie și legale și morale. Cam greu…
Vom vedea care vor fi concluziile echipei de control și ce decizii vor fi luate cu privire la managementul unității spitalicești.