Bugetul CJAS Ialomița a fost unul dintre cele mai mari din ultimii ani
În sistemul asigurărilor de sănătate, anul 2013 se încheie cu un buget impresionant, în sensul că pentru creditele bugetare, mai precis sumele pe care le-a plătit efectiv, și pe care le vor plăti până la finele anului, se ridică la 155 milioane lei, unul dintre cele mai mari bugete pe care le-a avut CJAS.
Această sumă a permis plata serviciilor medicale pentru toate domeniile de asistență medicală, inclusiv pentru programele de sănătate (asistența medicală primară, de specialitate, spitale, investigații de laborator, baze de tratament, plăți la farmacii).
Mai mult, la produse farmaceutice, unde se mărise ecartul de plată la 120 de zile, prin efortul guvernului, de finanțare a sistemului, s-a reușit plata restanțelor, ajungându-se la o distanță de 90 de zile de la data validării rețetelor și până la plata lor. Suma la produse farmaceutice se ridică la 83.139.000 lei, din care 61 milioane lei a fost pentru medicamente compensate și gratuite și peste 15 milioane la medicamente pentru programe naționale.
„Ca buget pentru servicii medicale primite la facturare, suma a fost de 135 milioane de lei, adică valoarea contractată pe anul 2013, până în prezent. Există posibilitatea să se mai mărească, deoarece pentru luna decembrie am mai făcut demersuri de majorare, pentru completare cu sume de angajament pentru spitale și alte trei domenii de asistență medicală. Pentru spitale am primit recent suma de 1.460.000 lei, sumă pe care am și angajat-o cu spitalele din județ, ponderea cea mai mare fiind la spitalul din Slobozia, de 949.000 lei, Urziceni – 189.000 lei, Fetești – 204.000 lei și Țăndărei – 116.000 lei. Am convingerea că și în continuare vom mai primi sume pentru completarea acestor credite de angajament, iar serviciile pentru luna decembrie se vor face la nivelul unei luni medii și se vor plăti în luna ianuarie 2014. Practic, acestea sunt sumele și am speranța că se vor completa pentru serviciile medicale din spitale.
Necesarul ar fi de circa 44 milioane lei. Dar aceste sume, jumătate vor fi în luna curentă, jumătate se vor factura și valida la începutul anului viitor. Ca sumă bugetară, avem în luna decembrie de plătit efectiv 34 milioane de lei pentru spitale și vom plăti până în data de 15 decembrie pentru salarii și alte activități. De asemenea, guvernul a emis hotărârea nr. 920/27 noiembrie, prin care va aloca fonduri spitalelor pentru plata arieratelor.
Încă nu s-a trecut la verificarea facturilor, dar avem speranța că vom plăti și aceste arierate acumulate până în luna octombrie. La dispozitive medicale, bugetul anul acesta a fost cel mai mare din ultimii ani, aproape de 22 milioane lei, pentru că oamenii au numeroase probleme post operatorii. Pentru afecțiuni de colon, CJAS a pus la dispoziția celor care aveau nevoie de aceste sisteme stomice 764 de decizii, pentru pacienții cu incontinență urinară – 500 de decizii în sumă de 756.000 lei, pentru Boala Obstructivă Cronică, unde a crescut incidența, am eliberat 827 de decizii, în valoare de 474.000 lei, la dispozitive de mers și fotolii rulante – 297 de dispozitive în valoare de 156.000 lei, orteze pentru coloana cervicală – 149 decizii în valoare de 68.000 lei, orteze pentru membrul inferior – 191 de decizii în valoare de 53.000 lei și proteze pentru membrul inferior – 17 proteze în sumă de 56.000 lei.
Deci semnalele sunt bune ca să creeze o stare de acalmie în unitățile spitalicești care au o pondere însemnată în acordarea sănătății și recuperarea persoanelor cu afecțiuni care impun internarea în spital”, a declarat reprezentantul CJAS, Mihai Geantă.
Potrivit acestuia, la investigații paraclinice nu sunt probleme, fiind cu plățile la un nivel rezonabil, pe programele naționale se monitorizează ca spitalele să se aprovizioneze din timp și pentru a fi plătite sumele respective pentru finalul de an și începutul anului viitor.
De asemenea, la medicina de familie sunt în grafic cu plățile, la fel la medicii specialiști, dar și pentru îngrijirile la domiciliu.
“Încheiem anul în condiții optimiste, bune, pentru a începe anul viitor, an care se anunță foarte important, în sensul introducerii dosarului electronic, al cardului național, al pachetului de bază, începând cu 1 februarie, încheierea contractelor, a actelor adiționale. Avem un orizont de așteptare mare… Vedeți că eforturile Casei de Asigurări sunt multiple, la oamenii care au nevoie, care sunt în suferință, iar CJAS se zbate și face eforturi de a atrage sursele necesare ca acestor oameni să le alinăm suferința, să le dăm o speranță mai bună de viață. Am încredere că anul viitor, consultând bugetul Casei Naționale, pe domenii de asistență medicală, bugetul să fie mai mare decât în 2013, iar dacă în acest an nu au fost probleme majore, cu atât mai mare este și speranța mea că și în anul 2014 vom avea de unde să oferim fondurile necesare care să asigure servicii medicale la timp, prompte și de bună calitate”, a adăugat Mihai Geantă.