Mario Ernest Caloianu va prelua șefia organizației județene a PP-DD Ialomița
Ce părere are deputatul din Colegiul 1 Fetești-Țăndărei, Mario Ernest Caloianu, despre plecarea din partid a senatorului Ștefan Stoica, despre preluarea șefiei organizației județene sau despre înființarea Fondului Popular Agricol veți afla din interviul realizat cu acesta.
Rep.: Domnule Caloianu, în opinia dumneavoastră, ce credeți că l-a determinat pe senatorul Stoica să ia o astfel de decizie, să adere la PSD? Au existat discuții în partid anterior luării acestei decizii?
M.E.C.: Se întâmplă un fenomen, un virus care infectează clasa politică românească, în care interesul personal primează în fața interesului electoratului pe care îl reprezintă. Acest virus s-a extins și printre o parte a parlamentarilor PPDD, fapt pentru care domnul Ștefan Stoica a fost cooptat în organizația PSD.
Nu comentez decât un singur fapt, și anume că domnul Stoica, dar nu numai dumnealui, trebuie să își amintească faptul că pentru a face ceva pentru cei care te-au ales nu e nevoie să te ascunzi sub fusta PSD pentru a motiva că este singurul loc de unde poți face ceva pentru electoratul care te-a ales. Pentru că un om puternic cu adevărat nu are nevoie de scuze, evidența nu are formă de contrazicere.
Un lucru bun este apreciat ca un act care unește interesul tuturor. Deci, nu trebuie să motiveze că dacă este la PSD acum va putea face ceva pentru cei care l-au ales. Stoica dacă vrea să facă ceva, face oriunde ar fi.
Rep.: S-a plâns cumva că proiectele sale nu au sorți de izbândă fiind în opoziție?
M.E.C.: Dacă erau proiecte de importanță primordială și avea nevoie de susținere, erau și expuse ca atare. Putem motiva, însă, lipsa acelor proiecte și a activității parlamentare din cauza stării precare de sănătate a dumnealui. Dar văd că nu a influențat forma de negociere a intereselor personale. Nu știu ce să vă răspund la aceste lucruri, dar dumnealui ar trebui să o facă, pentru că va trebui să se uite în ochii celor care l-au ales.
Rep.: Este o pierdere pentru PPDD plecarea senatorului Stoica?
M.E.C.: Dacă ar fi să luăm din punctul de vedere al numărului cartelelor de vot, da.
Rep.: Dar credeți că este un câștig pentru PSD?
M.E.C.: Din punctul de vedere al cartelelor de vot, probabil că da. Dar să nu uite domnul Stoica faptul că acea cartelă are în minus 11.700 de voturi și 11.700 de oameni care au avut încredere în ceea ce el a promis. 11.700 de oameni care și-au pus speranța că dumnealui va încerca să facă ceva pentru ei, 11.700 de oameni mințiți.
Rep.: Dumneavoastră vi s-a făcut vreo ofertă în acest sens, fiind cunoscut faptul că în ultima perioadă mai mulți parlamentari au fost cooptați de alte partide?
M.E.C.: Pentru a se face o astfel de ofertă, ar trebui să existe un dialog. Atât timp cât refuzi un dialog, nu va exista negociere. Un om care are principii, nu are dialog pe tema asta. (…) Întrebări au fost. Dar pentru că răspunsurile au fost seci, s-au terminat. Nu am avut un dialog de negociere cu nimeni, pentru că nimeni nu a putut să-mi ofere nimic. Un om care are un preț este un bun de consum. Iar un bun de consum, când s-a terminat, este inutil și aruncat. Personalitatea, caracterul și principiile unui om nu se cumpără într-o valoare materială.
Rep.: Având în vedere refuzul dumneavoastră de a trece la un alt partid și faptul că sunteți în opoziție, v-a afectat activitatea? Vi s-au pus piedici?
M.E.C.: Sunt piedici care opresc promovarea unui proiect, dar care țin de politică, de majoritate sau minoritate politică. Un proiect trece dacă este votat. Iar cartelele de vot au culoare. (…) Dacă nu ești de-al lui, nici nu te ascultă. Și dacă ești de-al lui tot nu te ascultă, pentru că ei știu ce trebuie să voteze. Sunt o masă de oameni care reunesc 200 de butoane apăsate simultan. Nimic mai mult. Nu sunt o masă cerebrală care pot gândi proiectul cu 200 de minți. (…)
Rep.: Este cunoscut faptul că de ceva timp președinte interimar al organizației județene este Daniel Fenechiu, preluând de la Ștefan Stoica frâiele organizației. Sunt preconizate schimbări în următoarea perioadă?
M.E.C.: Da, domnul Fenechiu intenționează să-mi predea președinția interimară a organizației PPDD Ialomița începând de săptămâna viitoare, până la organizarea de alegeri.
Rep.: Ce activități intenționați să aveți ca președinte, având în vedere faptul că organizația din Ialomița era una dintre organizațiile fruntașe?
M.E.C.: Și încă mai este. În organizația Fetești, de exemplu, pe care o cunosc mai bine pentru că face parte din colegiul Fetești-Țăndărei, stăm foarte bine, este o organizație activă, cu o calitate a membrilor excepțională. De asemenea, în organizația de tineret, peste 50% dintre membrii sunt absolvenți de studii superioare, iar resursa umană este foarte importantă într-un partid. Avem nevoie de astfel de oameni pentru a schimba mentalități, pentru că ne-am săturat să vedem cum se câștigă campanii electorale cu mici și bere. (…) Eu promovez ideea aceasta, de a aprecia resursa umană pe care o avem, prin a convinge investitorii pe care îi aduc în această zonă să îi promoveze, să îi califice dacă nu sunt, și să beneficieze de această forță de muncă.
Rep.: Sunteți parlamentar într-un colegiu destul de dificil, Fetești – Țăndărei. Și pentru că vorbeați de oameni, cum v-ați implicat dumneavoastră în problemele acestora, știut fiind faptul că în zonă există o lipsă acută de locuri de muncă, situația financiară a multora dintre ei este nesatisfăcătoare, indiferent de studiile pe care le au?
M.E.C.: Încerc să atrag investitori în zonă și, astfel, să fie create locuri de muncă. În afară de fabrica unde se va produce tubulatură și conducte și unde se vor crea aproximativ 100 – 120 de locuri de muncă, mai am proiecte. Nu este singurul program pe care îl dezvolt în zonă.
Vreau să reunesc o capacitate importantă de teren care, împreună cu un know-how, expertiză și bani de la un fond de investiții, să realizez un Fond Popular Agricol, 51% românesc și 49% investitori străini care vin cu tehnologie, modalitate de depozitare etc. Acest fond popular agricol, care va capacita aproximativ 50.000 de hectare în județul Ialomița și 500.000 la nivel național, va crea un număr important de locuri de locuri de muncă.
Așadar, cetățeanul își va pune la dispoziție terenul pe care îl deține, pentru că are trei avantaje, în loc de unul. În loc să ia 600-700 de kilograme pe hectar, așa cum i se dă acum de către arendași, va lua 1.000 – 1.300 de kg., va lua dividende la sfârșit de an în funcție de profitul pe care îl are societatea, pentru că societatea va fi și a lui, va fi participant, iar al treilea avantaj va fi un loc de muncă, în funcție de numărul de hectare înscris în acest fond.
De asemenea, pentru a rezolva problema depozitării produselor, pentru că este poate activitatea care îl costă cel mai mult pe agricultor, mai ales pe micul agricultor român, am venit cu o tehnologie care se numește Silo Bolsa, din Argentina, care costă maxim trei euro pe tona de cereale. În plus, pentru a putea promova vânzarea cerealelor în România, va trebui să rezolvăm problema traderilor, care speculează lipsa de capacitate a micului agricultor de a depozita aceste cereale, luându-le la doi bani și comercializându-le pe mulți bani, am gândit o inițiativă privind dezvoltarea unei burse de cereale, pentru vânzarea în mod transparent a acestor produse agricole (…) iar producătorul român va fi avantajat (…), bursă legată la cele internaționale. Acest fond popular agricol, în care partea românească are 51%, va capacita agricultura românească, iar în felul acesta pământul rămâne românesc, nu îl mai vindem.
Rep.: Este un proiect amplu, care va necesita ceva timp până la punerea lui în aplicare…
M.E.C.: Nu este ușor să pui în practică așa ceva, dar eu sunt optimist. (…) Vreau să participe, pe lângă micii agricultori, și primăriile comunelor din Ialomița, pentru că au terenuri pe care le pot cumula și introduce în acest fond în vederea dezvoltării resurselor financiare. Voi avea în acest sens dialoguri cu toți primarii din județ. Important este că lucrurile încep să se miște, chiar dacă vor dura. Nu se poate face nimic de azi pe mâine. Avem nevoie să creăm lucruri stabile, sănătoase.
Rep.: În finalul discuției noastre, ce îmi puteți spune despre intenția de schimbare a sediului PPDD Ialomița?
M.E.C.: Da, sediul unui partid trebuie să aibă ușile deschise întotdeauna. Este necesar să fim undeva mai în centru, nu cum suntem acum, pentru că în momentul în care oamenii te caută și nu te găsesc nu au cum să îți deschidă ușa.