Târguri și târguieli, mai mult sau mai puțin interesante
A XIX-a ediție a Târgului Internațional de Agricultură și Industrie Alimentară „Agroial Partener & Ziua Orezului 2013” a fost deschisă joi, 26 septembrie, la Slobozia.
Târgul s-a desfășurat pe mai multe secțiuni, respectiv tractoare, mașini, utilaje și unelte agricole, industrie alimentară (utilaje și produse), agricultură ecologică – culturi energetice, legume, fructe, cereale, plante tehnice, plante medicinale și aromatice, flori, pomi fructiferi, dar și artizanat, artă populară, confecții textile, piele și blană.
La această ediție au participat 22 de expozanți, dintre care doar 8 din Ialomița, restul venind din Ilfov, Satu Mare, Călărași, București.
Președintele Camerei de Comerț, Nicolae Stanca, spunea că scopul târgului este de a prezenta potențialul județului Ialomița, dar și oamenii care lucrează în acest județ, și de a trezi interesul celor din alte zone de a veni și investi aici.
La deschidere au participat prefectul, președintele și vicepreședinții Consiliului Județean, primarul și viceprimarii Sloboziei, președintele Camerei de Comerț, dar și șefi ai unor instituții de profil.
„Agricultura și industria alimentară reprezintă principalele componente ale economiei ialomițene. Am avut un an agricol bun și, spre fericirea noastră, anul acesta am realizat producții pe care le raportam acum 25 de ani. Este important să optimizăm transferul de informații și tehnologii între cercetare, producție de utilaje, tehnologii și producătorii agricoli. Ne dorim o lărgire a paletei de activități, o intensificare a investițiilor în legumicultură, pomicultură cât și în industria prelucrătoare de produse agricole”, spunea Ioan Martin, vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița.
După discursuri, oficialii au vizitat standurile, au „încercat” tractoarele (unul fiind dintre cele mai mari din lume), combinele, au purtat discuții cu participanții, pentru ca, după o jumătate de oră, să se mute la un alt eveniment. Astfel că, în afară de expozanți, toți au plecat de pe platforma Kaufland și… duși au fost.
Despre celălalt eveniment organizat în Piața Revoluției, referitor la ce se mai produce în județul nostru, am decis să nu menționăm mare lucru, deși ideea organizării unei astfel de manifestări nu a fost chiar rea. Aiurea a fost, însă, legătura sclifosită, dar bine gândită și remunerată la o adică, dintre autoritățile locale și un personaj „dăștept”. Tocmai de aceea nu vom promova astfel de „valori fabricate” în Ialomița.
Am tresărit totuși când un oficial a afirmat la un moment dat că „în Ialomița se mai fabrică și inteligență și trebuie să avem grijă de tinerii noștri”, însă entuziasmul mi-a trecut ca prin farmec după declarația următoare, anume aceea că este „păcat de forța de muncă care o avem”.
Mai adăugăm doar faptul că în cadrul manifestării au fost premiați fermierii care au obținut cele mai bune recolte la diverse culturi, iar nouă nu ne rămâne decât să îi felicităm pe toți cei care și-au făcut timp să participe la o astfel de manifestare, să le urăm succes în activitate și să reziste pe piață.
Ziua dedicată producătorilor locali s-a încheiat festiv, cu o „Seară ialomițeană”, desfășurată la un restaurant din oraș.