Centrul de Îngrijire și Asistență din Slobozia, reabilitat termic, extins, dotat și inaugurat
După doi ani de la semnarea unui contract cu ADR Sud Muntenia, pentru realizarea unui proiect de asistență socială ce viza persoanele adulte cu handicap și persoanele vârstnice din municipiul Slobozia, acesta a fost finalizat.
Proiectul, în valoare de aproape 3,5 milioane lei, propunea construirea unei clădiri, parter și etaj, în care să se organizeze activități de recuperare a celor aproximativ 140 de beneficiari ai actualului centru de îngrijire și asistență socială, dar și activități de socializare și petrecere a timpului liber, asistență și consiliere socială, psihologică, juridică, medicală, religioasă, asistență socio-medicală a persoanelor vârstnice din Slobozia. La parterul clădirii va funcționa un centru de zi, cu o capacitate de 30 de persoane pe serie, iar la etaj există spații de birouri, o bucătărie, sală tv, bibliotecă, terasă. De asemenea, clădirea veche a fost reabilitată termic, ceea ce va duce la o economie substanțială a costurilor de încălzire.
Joi, 19 septembrie, odată cu deschiderea acestei clădiri, autoritățile locale și județene au oferit detalii cu privire la investițiile derulate la centrul de îngrijire și asistență din Slobozia.
„În urmă cu șase-șapte ani, fundația prințului Sturza era partener al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și al Consiliului Județean pentru micile intervenții de îmbunătățire a condițiilor de viață la centrul de asistență. În anii aceia s-a născut ideea extinderii centrului pentru a asigura accesul persoanelor vârstnice din oraș în timpul iernii mai frecvent și, de asemenea, de a încerca în sistem integrat ca pacienții din centru să poată desfășura activități destinate menținerii mentalului general, a stării de confort pentru persoanele cu nevoi speciale, care au un anume gen de dizabilități. Așa s-a născut ideea extinderii centrului, ideea anvelopării pentru a reduce costurile de întreținere, dar și ideea de a face dintr-un loc al suferinței, care este extinsă, un loc în care cei din exterior să poată conștientiza care este situația în acel centru, în ce măsură suntem responsabili pentru acea categorie de persoane care este în centru și cum oamenii în diverse segmente ale societății pot înțelege mai ușor o realitate județeană, românească, o realitate mondială”, afirma Silvian Ciupercă, președintele Consiliului Județean Ialomița.
Investiția este, așadar, în valoare de aproximativ 800.000 de euro, realizată în principal din fonduri europene, iar beneficiari direcți sunt cele 139 de persoane din centru, dar și alte aproximativ 400 de persoane vârstnice din Slobozia care vor avea acces acolo, fiind un centru de zi asemănător cu cel realizat de către Primăria Slobozia.
Extinderea actualului centru, apreciată de reprezentanții instituției ca fiind „o gură de oxigen” atât pentru ei cât și pentru beneficiari, are așadar o destinație dublă. Chiar dacă nu se mărește capacitatea de cazare, noile spații create vor da posibilitatea tuturor beneficiarilor de a „face și altceva” pentru a trece mai ușor peste problemele pe care le au.
„Prin acest proiect nu ne-am propus să mărim capacitatea de cazare. Nu vom avea niciun loc în plus în ceea ce privește primirea în centru de asistență, ci se îmbunătățesc în primul rând condițiile de cazare pentru cei de acolo, pe de o parte, iar pe de altă parte, aproximativ 400 de persoane de vârsta a treia din Slobozia vor putea frecventa centrul. Capacitatea de cazare va fi mărită la nivel județean, atunci când se va da în folosință centrul de la Movila, peste aproape două luni. Acolo vor fi aduse 41 de persoane adulte cu handicap, unele relocate din alte centre, care vor beneficia de condiții mult mai bune, speciale pentru persoanele cu handicap. Acum, în unele centre, persoanele cu diverse tipuri de handicap stau împreună cu persoanele vârstnice fără astfel de probleme”, spunea Paul Marcu, directorul DGASPC Ialomița.
De exemplu, în centrul de la Slobozia, din cele 139 de persoane care se află acolo, 94 sunt cu handicap psihic și mintal, iar la nivel județean aproximativ 25% la sută dintre ocupanții centrelor reprezintă persoane adulte cu handicap neuropsihic grav.
Așadar, odată cu deschiderea centrului de la Movila peste 40 de persoane cu handicap neuropsihic vor fi transferate acolo.
Problema o reprezintă însă angajările din sistem. Chiar dacă pentru Centrul de la Slobozia nu s-a făcut nicio angajare, pentru cel de la Movila va trebui.
„Personalul nu este suficient, din cauza blocajului angajărilor în sistemul bugetar. Avem lipsă 140 de posturi în organigramă. La centrul de la Slobozia ne vom descurca așa cum vom putea cu personalul existent. Dar la Movila va fi nevoie de personal nou. De la începutul anului, deși s-au deblocat posturile, noi nu am angajat, tocmai pentru a le putea utiliza la centrul de la Movila. Să nu facem acea clădire destinată persoanelor cu handicap și să o ținem închisă din lipsă de personal, așa cum s-a întâmplat în alte direcții din țară. La Movila, deși este nevoie de 41 de posturi, sunt create în prezent 24. Probabil până vom da drumul, vom mai adăuga până la 30…”, a adăugat Paul Marcu.
Acesta a apreciat că, în ultimii ani, au fost accesate proiecte în valoare de aproximativ 10 milioane de euro pentru modernizarea centrelor sau pentru crearea altora noi, iar în anii următori nu se vor lăsa mai prejos, ținta acestora reprezentând-o persoanele vârstnice.
„Pentru Centrul de la Fierbinți, de exemplu, vrem accesarea, în perioada 2014 – 2020, a unor fonduri europene pentru modernizare, mai precis pentru utilarea camerelor cu băi, dar și multe alte proiecte pentru îmbunătățirea condițiilor de viață a bătrânilor. De ce persoanele vârstnice sunt obiectivul nostru principal, pentru că problema copiilor am rezolvat-o în mare parte. Aceștia au condiții în centre pe care nu le au mulți dintre cei aflați în comunitate”, a conchis Paul Marcu.