Costea Gabriela, președintele Fundației Mișcarea Populară: „Am studiat documente oficiale ale IȘJ Ialomița și m-am îngrozit pur și simplu”
Concluziile care se desprind după începutul anului școlar dar și campania de informare referitoare la testările pe care copiii din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a le vor parcurge în premieră în acest an școlar au fost temele principale ale unei prime conferințe de presă susținută duminică, 22 septembrie, de reprezentanții filialei Ialomița a Fundației Mișcarea Populară.
Coordonatorul filialei, Costea Gabriela, a atras atenția asupra stării învățământului românesc, în opinia acesteia deloc bună, dar și a politicilor guvernamentale din acest domeniu, politici ineficiente sau aplicate cu mare întârziere.
„Am studiat documente oficiale ale IȘJ Ialomița și m-am îngrozit pur și simplu. Sunt foarte multe școli în județ care nu au ocupate posturi de educatori, învățători și profesori (…). Guvernul a alocat de patru ori mai puțini bani pentru renovări în școli decât în perioada de criză 2010-2012. De asemenea, primăriile nu au făcut la timp investițiile în școli (…). Nu toate școlile și clasele au orarul pregătit, copiii care au dreptul la rechizite gratuite nu le-au primit din prima zi de școală, iar părinții sunt puși pe drumuri pentru a veni cu teancuri de adeverințe pentru ca elevii care au acest drept să primească rechizite. În plus, manualele nu sunt pe băncile copiilor. Comenzile au fost făcute cu întârziere, astfel că livrarea este întârziată aproape în toate școlile. Sumele pentru naveta copiilor au fost drastic reduse și în multe cazuri banii nici nu au fost transmiși familiilor, de aceea în acest an avem minimum istoric la numărul de copii înscriși în clasa a IX-a de liceu. Sunt cazuri în județ în care primăriile nu au alocat bani pentru naveta profesorilor sau aceștia se dau cu întârziere. O altă problemă este că foarte multe clase, mai ales clasa pregătitoare și clasa I, sunt supraaglomerate, ca urmare a majorării de la 25 la 31 a numărului de copii într-o clasă. Mi se pare mult. Știu că am prins vremuri când erau și 40 de copii într-o clasă, un delir total, dar pentru a se face un act de învățământ de calitate trebuie să fie mai puțini copii. Avem clase supraaglomerate în special în școlile din municipii. De asemenea, învățătoarele și cadrele didactice de calitate nu au primit posturi pe măsura calificării lor, ci au primit posturi pilele și clientela politică. Nu sunt organizate after-school-uri, cu toate că legea le prevede, iar părinții nu au fost informați despre modificările importante din acest an școlar, cum ar fi evaluările de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Noi vrem să facem un pas către părinți, către elevi, pentru a suplini aceste lipsuri”, preciza președintele FMP Ialomița.
Astfel că, prima acțiune a Fundației Mișcarea Populară este o campanie de informare a părinților copiilor de clasa a II-a, a IV-a și a VI-a referitoare la testările pe care copiii le vor parcurge în premieră în acest an.
Deși aceste testări sunt considerate benefice, în opinia reprezentanților FMP ele nu vor da rezultate dacă părinții nu vor fi bine informați.
„De exemplu, un copil de clasa a II-a ar putea intra în panică, gândindu-se că este un examen sau un concurs. Toate acestea trebuie bine manageriate de învățător, de părinți acasă, pentru ca acel copil să nu aibă un blocaj și să nu mai poată recupera. Aceste testări sunt făcute doar pentru a vedea nivelul fiecărui copil dar și pentru a se vedea ce trebuie făcut pentru a recupera. Sunt testări la nivel european, iar la clasa a VI-a au rol de a sugera copilului ce filieră poate urma, în funcție de ce preferințe are, către ce materie. Noi la Fundație ne vom axa mult pe educație și vrem ca toți părinții României să beneficieze de expertiza profesioniștilor de la Mișcarea Populară. În acest an, Fundația Mișcarea Populară va organiza multe activități educaționale, campanii de informare, after-school pentru copiii care au cel mai mult nevoie, activități sportive, culturale, vom sprijini copiii cu dificultăți, dar și acțiuni pentru reducerea abandonului școlar”, a adăugat Costea Gabriela.
Referitor la evaluări, FMP a realizat pliante pentru fiecare clasă vizată de această testare, în care sunt explicate atât părinților cât și elevilor ce înseamnă ele și în ce măsură îi influențează.
Fundația Mișcarea Populară va colabora, potrivit doamnei Costea, cu Partidul Mișcarea Populară, însă există câteva puncte care diferențiază activitatea celor două.
„Fundația se adresează tuturor cetățenilor. Nu cred că ar trebui să fie o problemă să adere, dacă vor, și de la alte partide. Vrem să ajutăm societatea în ansamblul ei. Putem colabora și cu alte partide și asociații”, explica Gabriela Costea.
În final, informăm pe cei interesați că pe parcursul acestei săptămâni va avea loc lansarea oficială atât a Partidului Mișcarea Populară cât și a Fundației Mișcarea Populară în județul Ialomița. Președintele filialei Ialomița a Partidului Mișcarea Populară va fi Silviu Nicula, un tânăr în vârstă de 34 de ani, din Slobozia, care nu a mai făcut politică și care promite un partid altfel.