Slobozia: Parcările de reședință
Foarte multe persoane care posedă un autoturism au cerut primăriei Slobozia să amenajeze locuri pentru a putea fi închiriate în parcările de reședință.
Oportunitatea sporirii veniturilor la bugetul local cu un efort financiar minim n-a fost ratată de consilieri și astfel s-a redactat un proiect, s-a aprobat și s-a pus în pract… Da, lipsesc niște litere, așa cum, cel puțin deocamdată, lipsesc câteva elemente esențiale din implementarea în teritoriu a HCL nr. 48/31.03.2011, despre care vom discuta mintenaș. Puțintică răbdare, dragă cititor. Știu sigur că ai, pentru că te cunosc bine – sunt slobozean și am robinet.
Bun, primăria s-a apucat de treabă. A trasat niște marcaje pe aceleași locuri unde cetățenii își parcau mașinile GRATIS de ani buni de zile și le-a oferit posibilitatea să le închirieze… Foarte tare! (scuze, nu mă pot abține). Cu multă bunăvoință, acolo unde s-a putut, le-a acordat și facilitatea să plătească chiar mai mult decât prețul minim de închiriere, prin intermediul unor licitații exaltante. Așa că, bucuroși, mulți s-au înghesuit și au plătit chiar și dublul tarifului de bază.
Orgoliul, bată-l vina
Sincer, nu înțeleg înverșunarea multora care s-au luptat pentru închirierea fix a unui anumit loc de parcare, atât timp cât ar fi putut obține altul la trei aruncături de băț, fără preț supralicitat. Nu înțeleg nici de ce în zonele unde NU au existat scandaluri între vecini pe tema locurilor de parcare, aceștia s-au repezit să liciteze și să arunce cu bani doar pentru ca locul lor să fie marcat cu 200 ml. de vopsea, în condițiile în care noile spații, așa zis special amenajate, nu oferă autoturismelor securitate împotriva hoților, nu oferă protecție împotriva ifoselor naturii, copilașilor care mai scapă câte o piatră la șotron, a unor șoferi care nu apreciază prea bine distanțele sau, de ce nu, chiar împotriva unui vecin turmentat că nu a reușit el să acapareze acel loc. Nici măcar asfaltate cum trebuie nu sunt.
Nu consider totalmente greșit faptul că mulți au ales să închirieze aceste locuri ca atare. La cât stres există în zilele noastre, liniștea oferită de siguranța unui loc de parcare când te întorci acasă este oricând binevenită. Însă, în multe cazuri, s-a ajuns la prețuri supralicitate numai din pur orgoliu.
Marcarea teritoriului
“Locurile de parcare atribuite vor fi marcate cu plăcuţe tip ce vor conţine numărul autoturismului.” Așa scrie în regulament. Doar scrie, pentru că în practică, în lipsa oricăror mijloace de informare asupra locurilor ce sunt închiriate într-o anumită parcare de reședință, fiecare chiriaș s-a văzut nevoit să-și marcheze palma de asfalt cum a știut el mai bine. Cum în același regulament se specifică clar că “montarea unor însemne/plăcuţe pentru rezervarea locului de parcare sau a unor sisteme de blocare acces, altele decât cele amplasate de administraţia publică locală” constituie contravenție, cetățenii cu simțul dezvoltat al proprietății au început să-și scrie cu vopsea numărul de înmatriculare pe locurile respective. De`, vopseaua se aplică, nu se montează, deci nu ne abatem de la lege…
Dar stai! Le-am amețit… tot în același document se specifică: „În termen de 30 de zile de la data intrării în posesia locului de parcare, deţinătorul locului respectiv va proceda la marcarea numărului de înmatriculare al autovehiculului, potrivit unui model unic stabilit de Consiliul Local Slobozia.” Whatever!
Nu-mi mai bat capul… este doar încă o mică amețeală din întregul proces. În 2011 rămăsesem puțin șocat, când legat de același subiect, pe site-ul primăriei citeam că o licitație va avea loc pe data de 39 septembrie sau altele, în intervalul 04.10.2011 – 05.09.2011. Treaba merge… invers.
Artă plastică. Fals sau original?
Și uite așa frumos, parcările de reședință din Slobozia au devenit expoziții publice în care fiecare cetățean care a obținut o bucată de asfalt își exprimă liber potențialul creator și talentul mânuirii pensulei în arta caligrafiei. Pe de-a lungul, pe de-a latul, ba chiar și în diagonală, în diverse culori – de la alb clasic și gri metalizat până la îndrăznețe nuanțe de galben sau roșu, numerele de înmatriculare sunt înșirate care mai de care.
Pentru a arăta cât de buni sunt în ceea ce fac, unii artiști au încercat să reproducă și să numeroteze corespunzător marcajele originale ale maeștrilor de la D.A.D.P. și, sincer vă spun, unora le-a ieșit perfect, chiar și în condițiile în care capodoperele au fost realizate pe întuneric, în puterea nopții. Felicitări! Din punct de vedere artistic, vorbim depre talent, însă din punct de vedere legal sună a fals și uz de fals în condițiile în care între orele 17:00 – 07:00 autorii își “protejează” lucrările cu autoturismul…
Să trecem la lucruri serioase
Spuneam că din implementarea hotărârii consiliului local privind locurile de parcare de reședință din Slobozia lipsesc câteva aspecte cheie, fapt ce nu de puține ori poate provoca nedumerie în cazul șoferilor aflați în tranzit și eventuale certuri sau chiar scandaluri între locatarii rezidenți exact ca și înainte de posibilitatea închirierii locurilor.
Practic, în afară de semnele de “Parcare de reședință” (nici acestea nu sunt amplasate în toate parcările) și a unor spații delimitate și numerotate cu vopsea albă pe asfalt, nu există nicio altă sursă la fața locului, care să furnizeze informații oficiale clare despre numărul și repartizarea locurilor de parcare concesionate. Nu sunt nici măcar tabele afișate la scările de bloc și nici măcar pe site-ul primăriei nu sunt prezentate la zi aceste informații.
Având în vedere că lipsa acestora creează posibilitatea unor cetățeni de a-și marca în mod mincinos și a ocupa în mod abuziv și ilegal locuri publice libere de parcare, în detrimentul celor aflați în tranzit, celor care din diverse motive nu au închiriat un spațiu și, mai mult, în totală discordanță morală cu cei care plătesc pentru locurile ocupate, consider că această problemă trebuie rezolvată cât mai curând și cu maximă seriozitate.
Afișarea publică în fiecare parcare de reședință a evidenței locurilor concesionate, precum și marcarea oficială cu materiale tipizate (greu reproductibile în condiții casnice) a acestora nu sunt doar amănunte, sunt mai mult decât puncte importante, în fapt reprezintă baza întregului concept.
Parcări supraetajate și subterane în Slobozia
Glumesc! Vreau doar să subliniez faptul că, în mod firesc, primăria ar fi trebuit să ofere spre închiriere locuri de parcare în amplasamente noi, nu pe niște spații destinate deja aceluiași scop și care până în prezent erau gratis.
Practic, în 80% din cazuri nu s-a oferit fizic niciun loc nou de parcare. În majoritate, mașinile de pe lângă blocuri sunt parcate în același număr de locuri ca și înainte, cu mici permutări datorate faptului ca unii au ales să plătească pentru acestea, alții nu.
HCL nr. 48/31.03.2011 nu rezolvă nici pe departe problema locurilor de parcare în Slobozia, iar dacă nu este aplicată în conformitate, nu rezolvă nici măcar problema micilor (sau marilor) dispute între locatari – probabil unul dintre motivele pentru care mulți dintre aceștia au cerut închirierea spațiilor.
Din păcate, demarată prost încă din 2011, acțiunea de atribuire a locurilor de parcare în municipiul Slobozia a continuat în același mod jalnic și nu pare a fi decât o găselniță de umplere urgentă a visteriei primăriei, profitându-se de oportunitatea conjuncturală precum și de naivitatea și docilitatea binecunoscută a majorității cetățenilor slobozeni.