Jandarmeria rurală – ce a fost și ce nu mai este
Jandarmii ialomițeni au sărbătorit, în data de 1 septembrie, împlinirea a 120 ani de la înființarea Jandarmeriei Rurale, instituție precursoare a Jandarmeriei Române.
Cu această ocazie au fost desfășurate mai multe acțiuni, printre care ziua porților deschise la subunitatea de la Urziceni, meciuri de fotbal între echipele jandarmeriei și cele ale satelor Ciulnița și Brâncoveni, iar copiilor prezenți în tabăra de la Mircești -Amara le-au fost prezentate atât un scurt istoric al jandarmeriei rurale, dar și tehnica jandarmeriei, purtându-se și discuții legate de atribuțiile acestei arme.
Referitor la atribuțiile jandarmeriei, reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Ialomița au în plan ca, timp de un an, să desfășoare o campanie de mediatizare a legislației și atribuțiilor jandarmeriei, publicul țintă fiind copiii, de la preșcolari până la elevii din clasa a X-a.
„Acțiunea se va numi „Jandarmeria pe înțelesul tuturor”, pentru ca acei copii să poată cunoaște încă de pe acum care este diferența dintre jandarmerie și alte structuri de ordine publică din România”, afirma colonel Alexandru Constantinescu, purtătorul de cuvânt al instituției.
Totodată, în perioada 5 – 6 septembrie, reprezentanții Inspectoratului vor participa la un colocviu în comuna Maia, unde vor fi prezenți peste 50 de profesori, doctori, doctoranzi în istorie.
„În cadrul acestui colocviu vom vorbi despre orașul dispărut de la Giurgeni, despre jandarmerie și atribuțiile ei din trecut, dar și ce sarcini avem pentru viitor”, a subliniat șeful Inspectoratului, colonel Nicolae Parepa.
Revenind la Jandarmeria rurală, menționăm că meritul pentru deplina clarificare a rolului, locului și organizării Jandarmeriei Rurale îi revine guvernului conservator condus de Lascăr Catargiu, care a elaborat şi prezentat Parlamentului, în ianuarie – februarie 1893, Legea pentru organizarea Jandarmeriei Rurale. Această lege a fost promulgată prin Decretul regal nr. 2.919 din 30 august 1893 şi a intrat în vigoare la 1 septembrie 1893.
Trebuie spus că Jandarmeria rurală ialomiţeană a luat fiinţă la 25 mai 1895, Compania de jandarmi a judeţului Ialomiţa fiind comandată de căpitan Ghimpa Ion, care avea un efectiv de 15 jandarmi.
În anul 1904, prin organizarea comunelor conform legii administrative, compania de jandarmi din judeţul Ialomiţa avea un efectiv de 101 jandarmi şi 63 de cai, comandant fiind cpt. Cămărăşescu Stekar.
Noua lege pentru organizarea jandarmeriei rurale din 24 martie 1929, preciza în articolul 1 că “Jandarmeria rurală este un corp organizat milităreşte, instituit pentru a veghea în comunele rurale, la siguranţa de stat, la menţinerea ordinii publice, precum şi la executarea legilor şi regulamentelor”.
După 1990 a apărut o nouă structură, ca formă a Jandarmeriei, sub denumirea de trupe de pază și ordine, aflate într-o scurtă perioadă în subordinea Ministerului Apărării Naționale, iar după evenimentele din 13-15 iunie 1990 s-a constatat că aceste structuri, cu misiunile lor specifice, trebuie să facă parte din Ministerul de Interne.