Tarifele la canalizare și epurare, mai mari de la 15 septembrie
Consilierii locali ai municipiului Slobozia au aprobat în cadrul ședinței de joi, 29 august, majorarea tarifelor la serviciile publice de alimentare cu apă și canalizare furnizate de Urban SA.
Majorarea se aplică deocamdată la tarifele privind canalizarea și epurarea, în expunerea de motive precizându-se că prețul apei va rămâne același în condițiile în care problema furnizării apei potabile nu este soluționată în totalitate. Probabil că va urma și o majorare la apă, având în vedere că Urban a obținut autorizația sanitară de funcționare.
Așadar, prețul la canalizare se majorează pentru populație la 2,11 lei/m.c, iar la epurare se majorează la 1,00 lei/m.c. Prețurile pentru restul utilizatorilor vor fi de 1,70 lei/m.c la canalizare și de 0,81 lei/m.c. la epurare. Prețul la apă va rămâne același, de 2,23 lei/m.c pentru populație și 1,80 lei/m.c. pentru restul utilizatorilor, însă există o solicitare, încă din luna septembrie a anului trecut, de a se majora la 2,83 lei/m.c la populație și 2,28 lei/m.c pentru restul utilizatorilor.
Aceste tarife se vor aplica de la 15 septembrie atât în municipiul Slobozia cât și în orașul Amara și comunele Ciulnița, Cosâmbești, Mărculești și Scânteia.
Proiectul de hotărâre a iscat un adevărat scandal în Consiliul local. S-a adus în discuție situația economică a societății Urban, aflată „pe minus” cu peste 12 miliarde lei vechi, faptul că dacă va merge pe pierdere este posibil să fie dizolvată și să fim preluați de un alt operator care să dubleze prețurile, s-au formulat amendamente, unul dintre ele referindu-se la reducerea cu 30% a acestor tarife (ca o compensație pentru chinul locuitorilor de a utiliza apă menajeră), s-au adresat zeci de întrebări, iar consilierii și-au adus tot felul de acuze și jigniri.
Una dintre ținte a fost consilierul Mădălin Teculescu, acesta fiind catalogat ca „un chiriaș în municipiul Slobozia sau fost prefect penal”, care contestă hotărârile consiliului doar pentru a ieși în evidență și nu argumentat.
Un alt consilier vocal a fost Andrei Tron care a cerut la un moment dat un vinovat în problema apei, președintele de ședință sugerându-i să facă dumnealui o sesizare la organele abilitate dacă este nemulțumit, consilierii nefiind procurori ca să găsească un vinovat.
În final, cu 15 voturi pentru, 2 împotrivă și 2 abțineri, proiectul de hotărâre a fost aprobat.