Înscrie-te în Registrul Donatorilor de Celule Stem și oferă o șansă la viață bolnavilor
Celulele stem reprezintă, într-adevăr, o șansă la viață, un tratament de care poate beneficia orice bolnav, în lipsa unei alternative. Conform statisticilor, în țările în care există un registru al donatorilor de celule stem, foarte mulți dintre bolnavii de cancer, dar nu numai, s-au vindecat.
Înființat nu de mult timp în România, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem începe să prindă contur. Există deja centre de recoltare, procesare și stocare a acestor celule din sângele nostru, care au o capacitate extraordinară de a „trata” multe dintre afecțiunile grave la care specialiștii nu găseau o soluție de vindecare totală, precum bolile grave de cancer al sângelui, leucemiile, boala Hodgkin.
„Celulele stem sunt celule care există în organismul fiecărui individ încă de la naștere, însă marea proprietate a acestora este că prin diviziune se pot transforma în orice tip de celulă existent în organismul uman. Așa cum ficatul are hepatocite, oasele au osteocite, rinichii au nefroni, fiecare țesut și organ al organismului nostru are anumite tipuri de celule. Iar aceste celule stem, prin diviziune, se pot transforma în orice tip de celulă a organismului uman. Până acum au fost dovedite științific în jur de 40-50 de afecțiuni care pot fi tratate cu succes prin administrarea celulelor stem. Spectaculos este faptul că bolile grave de cancer al sângelui, leucemiile, boala Hodgkin, se pot trata cu succes cu ajutorul celulelor stem. De aceea, există la nivel internațional, iar din acest an și în țara noastră, potențiali donatori, fie pentru bolnavii aflați în situații critice, fie pentru membri ai familiei”, afirma directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Ialomița, Cristiana Stoian.
Așadar, și în România a fost demarată acțiunea de constituire a Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem. Acest registru este conectat la Registrul Internațional, iar prin Ordinul ministrului Sănătății nr. 90/februarie 2013 au fost nominalizate centrele de transfuzie și spitalele care pot recruta potențiali donatori în vederea constituirii acestui registru. Au fost nominalizate 14 centre, printre care și Centrul de Transfuzii Ialomița.
Deși începută cu o oarecare întârziere din cauza lipsei unui buget alocat în acest sens, activitatea de recrutare a donatorilor de celule stem prinde totuși contur de la o zi la alta. În aproximativ o lună, s-au înscris în jur de 150 de potențiali donatori.
Cine poate fi donator de celule stem?
Prima condiție pe care trebuie să o îndeplinească un potențial donator este să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 42 de ani. Deși se pot înscrie și persoane care au vârsta de peste 42 de ani, s-a stabilit această limită totuși pentru că respectiva persoană va figura înscrisă în acest registru timp de 20 de ani, iar la acea vârstă nu mai poate fi donator. A doua condiție este ca persoana să fie sănătoasă, fără afecțiuni precum bolile autoimune, cancer, afecțiuni grave.
În cazul în care o persoană s-a hotărât să se înscrie în Registrul Național al Potențialilor Donatori de Celule Stem, se poate adresa Centrului de Transfuzii Sanguine Ialomița, zilnic, între orele 8.00 și 12.00, pentru a face toate formalitățile.
Care sunt pașii de urmat?
În primul rând, persoana care vrea să devină donator de celule stem trebuie să își dea consimțământul, prin semnarea unui formular în acest sens. Un cadru medical instruit îi va expune doritorului ce înseamnă celulele stem, apoi după ce semnează consimțământul, va completa un chestionar cu privire la starea de sănătate precum și datele de identitate ale donatorului. Apoi i se recoltează trei probe de sânge. Dintr-o probă de sânge se vor efectua, la nivelul centrului de transfuzie, grupul sangvin, RH-ul și testele pentru maladiile transmisibile prin sânge, respectiv, sifilis, HIV, antigenul pe anticorpii anti-HCV (hepatita C) și HTLV-ul (anticorpii pentru virusul limfotrop), iar celelalte două eprubete pleacă la București.
„Noi suntem nominalizați să le trimitem la Institutul Clinic Fundeni, unde se efectuează profilul genetic al respectivului. Așa cum este și la donarea de sânge, trebuie să existe o compatibilitate între primitor și donator. Toate aceste date sunt înscrise în Registrul Național de celule stem. Respectivul doritor de a se înscrie în acest registru nu are practic niciun fel de obligație, decât aceea de a-și da consimțământul. În momentul în care la nivelul țării noastre sau în altă țară de pe glob există un pacient cu o afecțiune gravă, care se poate trata cu celule stem, atunci respectivul donator compatibil va fi contactat de către cei de la Registru internațional de celule stem, iar dacă își va da acordul, va fi chemat. Donarea de celule stem nu diferă cu nimic de donarea de sânge sau de trombocite. Deci, celulele stem se pot recolta din venă, sau la naștere din cordonul ombilical. Singura obligație pe care o are potențialul donator, este ca atunci când își schimbă datele de identitate, adresa, numărul de telefon, să anunțe pentru a modifica în registru”, preciza directorul Centrului de Transfuzii Ialomița.
Trebuie menționat, totodată, faptul că datele donatorului sunt confidențiale, sunt securizate, iar angajații semnează un acord de confidențialitate, astfel că nu există pericol legat de scurgeri de informații.
De asemenea, trebuie cunoscut faptul că activitatea de donare de celule stem, la fel ca în cazul transplantului de organe, este una voluntară și neremunerată.