Deputatul Aurelian Ionescu: Nu am avut așa mare succes cu cabinetul parlamentar, dar am activitate în Parlament
„În anul 2012 au fost emise peste 8.800 de mandate de ascultare a telefoanelor, vizați fiind în special jurnaliști, mai mult de o mie fiind emise în perioada referendumului, pe motiv de siguranță națională”, a afirmat deputatul USL, Aurelian Ionescu, în cadrul unei conferințe de presă susținută vineri, 21 iunie, pe tema modificării unor prevederi din Constituție.
Din aceste considerente, susține parlamentarul, se are în vedere modificarea unor prevederi care să garanteze într-o măsură mai mare drepturile și libertățile fundamentale ale persoanei, în condițiile în care, în urma acelor mii de interceptări, nimeni nu a dat detalii concrete despre motivele emiterii mandatelor, dar și reașezarea instituțiilor statului în societate, redefinirea rolului parlamentului, guvernului, instituției prezidențiale și a unor instituții autonome.
„La ora actuală se fac abuzuri și fiecare dintre noi trăiește cu teama că o convorbire privată este ascultată și de alte persoane. Prin acest text de revizuire a Constituției s-a încercat să se limiteze, într-o oarecare măsură, modalitatea în care aceste interceptări sunt făcute de aceste instituții abilitate ale statului. Ideea este că un mandat de ascultare este necesar să fie vizat, aprobat de un judecător. În ultimul timp, marea majoritate a dosarelor mai importante au la bază ca probatoriu interceptările telefonice. Este o practică destul de aplicată, dar asta nu înseamnă că aceia care încalcă legea nu vor mai putea fi interceptați. Dacă organele de urmărire penală, organele de poliție, au la îndemână acest instrument de interceptări, de orice natură, și îl aplică fără abuzuri, conform legii, și se îndreaptă împotriva celor prezumați că încalcă legea, nu există nicio problemă de a efectua genul acesta de probatorii. (…) În fond, aceste 8.800 de mandate au fost emise pe siguranță națională, în baza unor cereri ale SRI.
Subiectul este destul de sensibil. Dacă acest proiect de revizuire a Constituției va trece, și să sperăm că va trece în forma propusă de comisie, probabil că inclusiv legislația cu privire la siguranța națională, modul de efectuare a interceptărilor, probabil că va fi modificată și pusă în acord cu noile prevederi constituționale”, a spus parlamentarul.
În cadrul aceleiași conferințe, deputatul a mai vorbit și despre drepturile copilului și înființarea avocatului copilului, regionalizare, dar și despre necesitatea comasării unor comune.
În opinia acestuia, în județul Ialomița ar exista cel puțin trei comune din Colegiul pe care îl reprezintă care ar întruni condițiile comasării, respectiv Ciocârlia, Drăgoești și Rădulești, comune cu un număr de populație extrem de mic și unde reducerea cheltuielilor bugetare prin comasare este necesară.
„Din punctul meu de vedere, economia bugetară ar fi însemnată, interesele unei comunități mai mari ar fi mai bine luate în seamă inclusiv de conducerea județului și a regiunii în viitorul apropiat. Cu cât este o comunitate mai mare, cu atât înseamnă mai mult în economia socială”, a spus deputatul.
Activitatea la biroul parlamentar, un eșec
Deși a fost unul dintre primii parlamentari din județ care și-au deschis imediat după alegeri un cabinet în vederea menținerii relației cu cetățenii, se pare că activitatea a fost aproape inexistentă.
„Din păcate, nu am avut așa mare succes cu cabinetul parlamentar, chiar dacă am avut de gând să fac publică prezența mea la cabinet cel puțin în zilele de vineri. Nu știu din ce cauză nu vin. Probabil că cetățenii din Urziceni nu sunt educați în spiritul ăsta”, a explicat Aurelian Ionescu.
În orice caz, parlamentarul susține că dacă la cabinetul din teritoriu activitatea sa nu este una care să îl mulțumească, susține că la Parlament a fost implicat în mai multe proiecte legislative, ca inițiator sau susținător.
„Am șase proiecte legislative, majoritatea pe probleme sociale. Printre acestea se află creșterea alocațiilor pentru copii, legea bunicilor, inițiativa de creștere a natalității prin sprijinirea familiilor care vor să facă al treilea copil, prin acordarea unor facilități fiscale. Consider, că, cel puțin din punctul meu de vedere, ca parlamentar, pionier, începător, eu zic că am avut o activitate destul de bună. Restul apreciați dumneavoastră. (…) Primele șase luni de mandat au fost un plus pentru mine și pot să spun că m-am inițiat în tainele parlamentului”, a conchis deputatul Ionescu.
Legat de inițiativa privind sprijinirea familiilor care decid să aducă pe lume al treilea copil, parlamentarul spune că vor primi scutire de impozit pentru locuința de domiciliu, scutire de impozitul pe venitul salarial pentru ambii părinți până la majoratul copilului, iar în cazul în care familia se hotărăște să achiziționeze o locuință prin programul „Prima Casă” sau alte programe, dobânda va fi subvenționată 100%.
Din punctul său de vedere, aceste măsuri vor încuraja creșterea natalității, iar familiile care au în prezent doi copii se vor gândi foarte serios și la al treilea.
Parlamentarul nu ne-a oferit, însă, detalii cu privire la impactul financiar al unei astfel de măsuri și nici pe câți ani s-ar putea aplica.