Lucrări susținute pentru consolidarea malului drept al brațului Borcea
Mobilizare generală pentru consolidarea malului drept al brațului Borcea, în zona Stelnica. Speriați de ceea ce se întâmplă în alte țări, dar și de prognozele nu tocmai liniștitoare, autoritățile locale și județene s-au mobilizat pentru ca lucrările să fie făcute cu maximă rapiditate și eficiență.
Deși în luna aprilie autoritățile au făcut un fel de protecție a malului cu material geotextil pentru a încetini eroziunea de mal care apăruse în digul de apărare de pe malul drept al brațului Borcea, în zona comunei Stelnica (km 34 Bentu), acum, ca urmare a condiţiilor hidrometeorologice din ultima săptămână, o altă porțiune din corpul digului s-a prăbușit, impunându-se astfel măsuri de consolidare pentru prevenirea cedării digului.
Cele mai mari probleme au fost create de fluctuațiile de nivel ale apei, dar și de curenții foarte puternici, care au făcut ca pământul super umed să se macine și să ducă în final la prăbușirea unor bucăți importante din dig,.
Faptul că sunt prognozate ploi în zona de sud-est, dar și un vârf de viitură pe Dunăre în data de 15 iunie, debit estimat la 10.500 – 11.000 m.c./s, a făcut ca sâmbătă, 8 iunie, o comisie formată din reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, ai Apelor Române şi membri ai Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă cu atribuţii în domeniul prevenirii situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, condusă de prefectul județului Ialomiţa, Constantin Atanasiu, să se deplaseze în zona afectată.
Din analiza situaţiei în teren, s-a constatat că eroziunile erau active pe o lungime de cca. 40 metri liniari, având o evoluţie care punea în pericol stabilitatea digului. Adâncimea apei în dreptul eroziunii era de aproximativ 10-15 metri, iar în zonă sunt formaţi curenţi de apă ce acţionau continuu asupra corpului digului. Ca urmare, membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa s-au întâlnit în şedinţă extraordinară, în urma acesteia fiind adoptate anumite măsuri pentru consolidarea digului de apărare.
Lucrările sunt în plină desfășurare, până când se va executa consolidarea digului pe lungimea de 80 metri liniari, coronamentul digului va avea o lăţime de cca. 10 metri, iar ecranul de protecţie a taluzului interior se va realiza până la stadiul în care digul va fi pus în siguranţă.
În zonă au fost dislocate utilaje din dotarea ANAR – ABA Buzău Ialomiţa, utilaje închiriate, dar şi utilaje puse la dispoziţie de anumiţi operatori economici, materiale din stocul de apărare împotriva inundaţiilor de la ABA Buzău şi zeci de muncitori.
Prefectul județului Ialomița, Constantin Atanasiu, declara în cadrul unei conferințe de presă, susținută vineri, 7 iunie, că o posibilă rupere a digului va conduce la inundarea a circa 30.000 de hectare de teren arabil din Balta Ialomiței, iar ca obiective vor fi afectate nouă stații de pompare ANIF, șase cantoane, două magistrale de rețele electrice, de transport produse petroliere și mai multe ferme agricole. Cea mai mare suprafață de teren o deține Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași – 10.200 de hectare (suprafață administrată de o firmă portugheză), societatea Interagro – aproximativ 9.000 de hectare, A&S Internațional cu circa 8.500 de hectare și ADS.
Atât sâmbătă, 8 iunie, cât și duminică, 9 iunie, pe toate canalele de televiziune centrale se vehiculau informații potrivit cărora există riscul iminent al inundării Autostrăzii Soarelui, dar și a căii ferate de pe ruta Fetești – Cernavoda.
Din nou, luni, 10 iunie, în zonă s-au deplasat prefectul Constantin Atanasiu, subprefectul Constantin Marin, președintele Consiliului Județean, Silvian Ciupercă, secretarul de stat în MAI, Cătălin Chiper, dar și alți reprezentanți ai instituțiilor care răspund de buna desfășurare a lucrărilor de apărare. Se lucra de zor la refacerea digului, fiind angrenate zeci de utilaje și muncitori.
„Este mai grav decât mi-am imaginat personal, dar nu vor fi niciun fel de probleme”
„Vizita mea aici a fost cu scopul de a vedea exact ceea ce se întâmplă. Din punctul meu de vedere, m-am lămurit cu privire la pericolul situației. Este mai grav decât mi-am imaginat personal și decât mulți dintre noi ne-am imaginat. Într-un fel se vede situația dintr-un birou și altfel se vede de aici de la fața locului. Nu neapărat o eventuală viitură pe Dunăre ar putea crea probleme, ci alte cauze. Mă bucur că cei de aici au luat rapid măsurile care trebuiau luate, soluția adoptată este una corectă, iar în perioada următoare nu vor fi niciun fel de probleme. (…) Sperăm ca în maxim o săptămână să se termine aceste lucrări și să stăm liniștiți. Nu vor fi probleme cu Dunărea în perioada următoare, dar aici ar fi putut apărea dacă nu erau luate măsuri”, afirma Cătălin Chiper.
Secretarul de stat a asigurat populația că nu a existat și nu va exista nici în viitor riscul inundării Autostrăzii Soarelui sau a altor obiective din zonă, mai ales în contextul în care lucrările sunt într-un stadiu avansat.
Digul afectat este lărgit în regim de urgență
„Noi lucrăm aici de o săptămână. Acțiunile noastre se petrec pe ambele taluze, deci spre cursul de apă și spre incinta apărată. Spre incinta apărată se construiește un alt dig, de fapt se lărgește cel existent, ce a mai rămas în urma eroziunii, cu un dig cu o lățime de aproximativ opt metri, dar și un ecran din planplanșe metalice, cu lungimi de 12 – 14 metri, taluzul fiind acoperit în prealabil cu material geotextil, un filtru împotriva antrenării materialelor din corpul digului. Pe partea dinspre apă s-au făcut de asemenea filtre din material geotextil, iar la baza digului s-au lansat 150 de geocontainere (saci foarte mari), acoperite cu saltele din fascine, plus un prism de arocamente care va înghiți în jur de 7.000 de tone de piatră aduse cu barjele, lucrare prin care se speră să se refacă linia veche a lucrării de îndiguire. Lucrările sunt executate în regim de urgență. În opinia mea, la momentul acesta nu există niciun risc, lucrările de construire a digului vor dura două-trei zile, asta dacă nu va ploua, urmând a se continua cu descărcarea de piartă”, a declarat Mariana Negroiu, reprezentantul Apelor Române (SGA Ialomița).