Salariații combinatului chimic din Slobozia au protestat în fața Prefecturii
Vor să-și păstreze locurile de muncă.
Aproximativ 100 de muncitori de la Combinatul chimic Chemgas din Slobozia au protestat, vineri, 7 iunie, în fața sediului Instituției Prefectului, pentru a atrage atenția autorităților asupra riscului iminent de a-și pierde locurile de muncă, situație determinată de măsura de liberalizare a prețurilor la gaze și energie electrică, impusă de Fondul Monetar Internațional și acceptată de Guvernul României.
Sindicaliștii de la Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa și Federația Sindicatelor Libere din Chimie și Petrochimie susțin că odată cu aplicarea acestor măsuri se va distruge un întreg sector al industriei românești, iar mii de oameni își vor pierde locurile de muncă.
O serie de întreprinderi au început deja să-și concedieze lucrătorii, urmând ca în 30 de zile, dacă nu se găsesc soluții pentru redresarea situației, își vor închide porțile.
La Slobozia, aproximativ 700 de muncitori de la Combinatul Chimic Chemgas riscă să devină șomeri, acest lucru însemnând, practic, moartea combinatului.
Închiderea combinatelor obligă industriile conexe cât și agricultura să importe în întregime cantitățile de produse chimice necesare desfășurării activităților curente, iar miile de concediați să devină asistați social.
„Protestul nu este numai la Slobozia, ci în toate zonele unde sunt combinate, inclusiv la Tg Mureș. Vrem să atragem atenția celor care conduc la ora actuală țara că există o altă realitate, paralelă cu viețile dumnealor, aceea a oamenilor de pe stradă, care chiar dacă trăiesc cu salarii de 1.200 de lei, vor să aibă un loc de muncă stabil”, afirma Octavian Ciobanu, reprezentantul Federației Sindicatelor Libere din Chimie și Petrochimie.
În timp ce muncitorii strigau în fața Prefecturii, liderii sindicaliștilor au avut o întrevedere cu prefectul județului Constantin Atanasiu, dar și cu subprefectul Marin Constantin, pe parcursul căreia, timp de 20 de minute, aceștia și-au exprimat nemulțumirile.
Prefectul i-a asigurat pe liderii sindicaliștilor că este la curent cu toate problemele pe care le au înștiințându-i că anterior acestei întrevederi a avut o discuție cu directorul Chemgas, la care au luat parte și subprefectul și președintele Consiliului Județean.
„Ei se gândesc foarte serios să nu închidă, iar noi le vom acorda tot sprijinul, pentru că acest combinat de la Slobozia are și o importanță, dacă vreți, strategică. (…) În plus, ei au făcut investiții destul de mari aici. Deci, intenția lor este, în special legat de cel de la Slobozia, să îl mențină funcțional”, afirma prefectul.
La finalul discuțiilor, reprezentantul guvernului în teritoriu a fost invitat să stea de vorbă și cu sindicaliștii, însă a refuzat politicos invitația, mai ales că urma o conferință de presă care deja fusese amânată.
Combinatul chimic Slobozia, exploatat în prezent de CHEMGAS, a fost salvat de la dezmembrare şi valorificare, sub forma fierului vechi, prin efortul financiar exclusiv al Grupului InterAgro. Circa 37 de milioane de euro a fost infuzia de capital pentru modernizarea, repornirea şi funcţionarea unei platforme chimice aflate într-o fază avansată de degradare din cauza nefuncţionării. Au fost create o mie de noi locuri de muncă în oraşul Slobozia, oraş în care activitatea economică în perioada crizei financiare era aproape de colaps.