Invitați de seamă din Franța, la întâlnirea producătorilor de porumb din regiunea Sud, susținută la Mihail Kogălniceanu
Asociația Producătorilor de Porumb din Regiunea Sud a organizat, marți, 28 mai, la sediul firmei SOPEMA, din comuna Mihail Kogălniceanu, o întâlnire cu fermierii din regiune, la eveniment fiind prezenți și reprezentanți ai mai multor structuri asociative din Franța.
Mai precis, au participat Luc Esprit, director general al Asociației Producătorilor de Porumb din Franța, reprezentant al mai multor organisme legate de producerea porumbului, dar și secretar permanent la Confederația Europeană a Producătorilor de Porumb, Anna Kolakowska, de la Federația Producătorilor de Semințe de Porumb și Sorg din Franța, Arnaud Renaud, vicepreședinte al Asociației Producătorilor de Porumb și Martin Daniel, președinte al Irrigants de France.
Manifestarea a fost organizată de Arnaud Perrein, președintele Asociației Producătorilor de Porumb din regiunea Sud a României, ca un schimb de experiență, dar și pentru a prezenta agricultorilor schimbările care au loc în acest domeniu, în urma deciziilor care sunt luate la nivel european. S-a discutat despre rolul Confederației Europene a Producătorilor de Porumb (CEPM), la care Asociația din regiunea Sud a României a aderat, la nivelul Comisiei Europene și la Copa Cogeca și cum pot fi influențate deciziile la nivel înalt, despre subiecte de actualitate discutate la Bruxelles, respectiv limitarea producției de biocarburanți obținuți din culturi alimentare, interzicerea de la 1 decembrie 2013 a neonicotinoidelor și implicațiile acestor decizii, dar și despre problematica irigațiilor în opinia publică din Franța.
“S-a luat decizia, vinerea trecută, ca inputurile, neonicotinoidele dar și alte produse, să fie interzise. (…) Pe acest dosar trebuie găsite repede alternative, pentru însămânțările din primăvara lui 2014 și mai ales pentru porumb”, spunea Luc Esprit în cadrul discursului pe care l-a susținut în fața fermierilor români.
Totodată, a fost prezentată noțiunea de testare independentă a hibrizilor și a tehnologiei de cultivare a porumbului, discutându-se cazul Poloniei și dacă există avantaje în ceea ce îi privește pe producătorii români.
“Avem multe de învățat unii de la alții. În general, producătorii agricoli sunt prea izolați, prea independenți și, dacă ne uităm bine, fiecare dintre noi are ceva de spus, a descoperit ceva, aplică o anume tehnologie care ar putea să fie aplicată de mulți dintre noi. Trebuie să știm ce facem. De exemplu, săptămâna viitoare mergem în Ucraina și poate învățăm ceva și de la ei”, afirma Arnaud Perrein, președintele APPRS, asociație care a luat ființă anul trecut, are 26 de membrii și peste 90.000 de hectare.
Pe parcursul zilei a fost vizitată și ferma Sopema, fiind prezentată tehnologia folosită la porumb, de aplicare a îngrășămintelor localizate lichide și solide, prin injecția în sol și prin irigație, totodată fiind prezentate loturi demonstrative de porumb, cele 2.000 de micro-parcele realizate cu ajutorul a 13 firme autohtone și străine de producători de sămânță de porumb. Pe aceste loturi se testează, de doi ani, peste 120 de hibrizi, cu irigație și fără, cu trei densități diferite, trei doze de azot și trei doze de fosfor diferite.
“Ideea este să convingem cât mai mulți producători că acesta este viitorul, testările pe micro-parcele, pentru a afla pe ce drum mergem. (…) Costurile nu sunt mari și există foarte multe avantaje. Aceste testări le putem face aici, la Sopema, costurile fiind împărțite între noi și beneficiari”, a mai spus Arnaud Perrein.
Întâlnirea producătorilor de porumb din regiunea Sud cu invitații din Franța s-a dovedit una foarte utilă, au aflat ultimele noutăți în materie de legislație și de tehnica folosită în domeniu.