Liberalii au o istorie cu care se laudă, un prezent cu care se luptă şi un viitor în care speră
Liberalii ialomițeni au aniversat, vineri, 24 mai, 138 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal în România. În sala Centrului Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia s-au adunat foști președinți ai PNL Ialomița, primari, consilieri, președinți de organizații locale, membrii seniori sau mai noi în ale politicii.
O atmosferă încărcată de emoție pentru mulți dintre cei prezenți, dar și de tensiune pe ici pe colo. Au existat prezențe inedite la eveniment, dar și absențe notabile. S-au spus cuvinte mari, citate din înaintașii liberali, oameni politici care au creat istoria, nu numai a liberalilor, ci a României, s-a vorbit despre concepte și ideologii, despre evenimente care au marcat evoluția liberalilor, dar și despre președinții la nivel național cât și județean.
„Este un moment de sărbătoare, este un moment de cinstire, pentru toți înaintașii noștri, dar și pentru dumneavoastră, colegii noștri, pentru că zi de zi reușim să promovăm valoare, performanță, să promovăm liberalismul. Suntem partidul de pe scena politică românească, cu cea mai importantă istorie, membrii noștri au fost prezenți în cele mai importante momente ale devenirii societății românești. (…) Sub conducere liberală s-a câștigat în 1877 independența României, unirea cu Transilvania, cele mai performante guverne ale României interbelice și post-decembriste au fost liberale. Am dovedit că suntem puternici, avem soluții, știm ceea ce vrem”, spunea președintele PNL Ialomița, Ioan Martin, în deschiderea evenimentului.
În schimb, președintele organizației PNL Slobozia, Cezar Zamfir, a dat citire „Legii luptătorului liberal – Nihil Sine Deo”, un decalog politic și moral și, mai mult ca oricând, actual.
„Cred că cine va reuși să respecte acest decalog politico-moral, se poate numi un liberal adevărat”, sublinia Cezar Zamfir.
Au fost prezentate apoi momente din istoria liberalilor ialomițeni, din 1875 când s-a înființat prima filială a PNL în Ialomița și până în prezent. Mulți au aflat astfel că președinții PNL Ialomița au fost, de-a lungul timpului, personalități marcante ale politicii și administrației naționale și că de aici au pornit adevărate „mișcări” pe scena politică românească.
„Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, Ialomița era numită în presa vremii „bătrâna aristocrată”. Atâția moșieri aveam în Ialomița, încât aparent nimic nu se mai putea întâmpla. Și totuși, iată, că Ialomița aristocrată a știut să influențeze liberalismul, nu numai județean, ci și național. (…) Liberalismul ialomițean devine mult mai evident după 1875, imediat după crearea PNL fiind creată o filială puternică și aici”, afirmau liberalii.
De asemenea, s-a vorbit despre Ion Poenaru Bordea, fondatorul PNL Ialomița, și care a activat în Parlamentul României timp de aproape 40 de ani.
PNL a avut, însă, și dizidenți opozanți. În secolul XIX, o grupare importantă a PNL Ialomița s-a conturat în jurul lui Atanasie Stoenescu, pe atunci prefect, urmărind „îndepărtarea poienăriștilor de la conducere”, dar fără succes. Influența acestui prefect ialomițean se baza pe o puternică bancă deținută în proprietate (…).
Al doilea președinte al PNL Ialomița a fost Constantin Banu, în perioada 1911 – 1931, un apropiat al lui Ionel Brătianu (…), fiind, în 1922 – 1923, ministru al artelor și cultelor.
Al treilea președinte al PNL Ialomița a fost Marius Roșca, încă din 1922 fiind parlamentar și contribuind la adoptarea Constituției în 1923.
Aurelian Bentoiu a venit în fruntea PNL Ialomița în 1938, reprezentând un moment de mare bucurie. Aurelian Bentoiu s-a născut la Făcăeni, a urmat cursurile primare tot aici, apoi a plecat la București unde a devenit avocat. În 1930 începe activitatea politică, fiind deputat, secretar de stat și ministru al justiției în 1940. A fost președinte al PNL Ialomița până în 1947.
Deși istoria nu se face „pe sărite”, așa cum afirma unul dintre foștii liberali, acum apolitic, trecem la președinții PNL post-decembriști. Putem spune că primul președinte al PNL Ialomița a fost Violeta Mateescu, o doamnă care nu se mai află printre noi și pentru care în cadrul evenimentului s-a ținut un moment de reculegere. Între 1991 – 1992 președinte a fost Opran Florin Radu care, din motive de sănătate, nu a fost prezent pentru a primi diploma de onoare pentru înfăptuirea liberalismului în Ialomița.
Următorul președinte a fost, în perioada 1992 – 1993, Mitrea Ion. Tot din motive de sănătate, acesta nu a putut fi prezent la eveniment, dar a transmis un mesaj de mulțumire celor care s-au gândit la dumnealui. În perioada 1993 – 1995, președintele PNL Ialomița a fost Dimciu Caraiola, vicepreședinte al Consiliului Județean între anii 1992 – 1996.
Dimciu Caraiola spunea că s-a dezobișnuit să vorbească în public, declarându-se foarte emoționat. Acesta a vorbit despre istoria liberalilor, modul de a lua decizii, despre disciplina de partid, despre momentul venirii la conducerea PNL al lui Vintilă Brătianu, despre păstrarea măsurii, dar și despre alte amintiri pe care le are, unele neștiute decât de către puțini oameni.
„Vă mulțumesc pentru onoarea de a primi această diplomă. (…) Am încercat și cred că am reușit în Ialomița să punem niște baze solide ale PNL și sunt bucuros când văd aici sala plină, când știu prin ce am trecut ca să ajungem aici. Din cauza sănătății a trebuit să mă retrag în 2004. Dar sunt bucuros de cei care au venit după mine (…) Nu mai sunt în partid, m-am retras, dar văd că am ajutat și eu la crearea unui vehicul extraordinar pentru democrație, care se numește PNL”, a conchis Dimciu Caraiola.
Următorul președinte al PNL Ialomița a fost, în perioada 1995 – 1997, doctorul Didiță Doru.
Acesta a mulțumit organizatorilor pentru invitație, pentru inițiativă, dar și pentru diploma de onoare pe care a primit-o. Ironic, dar în același timp nostalgic și modest, Doru Didiță a spus, în câteva cuvinte, că meritul existenței acestui partid în Ialomița nu este neapărat al unui președinte, ci al tuturor membrilor.
„Era bine dacă ne vedeam într-adevăr cu toții, dar eu vă spun că, de fapt, ne-au așezat acolo (n.r. la prezidiu) din alt motiv pe care vi-l voi spune la sfârșit. Cei mai importanți sunteți dumneavoastră, cei din sală, cei de la organizații, președinți, primarii noștri, care ani de zile au ținut acest partid în Ialomița și sper să-l țineți în continuare. Și acum să vă spun de ce suntem noi acolo. Pentru că suntem bătrâni, iar acolo este aer condiționat și să nu cumva să ne vină rău”, spunea acesta.
Un alt președinte al PNL Ialomița a fost, în perioada 1997 – 2001, Petre Gigi, subprefect al județului o lungă perioadă de timp. Deși în prezent este apolitic, Gigi Petre s-a declarat „vădit emoționat de această inițiativă”, mulțumind organizatorilor atât pentru diplomă cât și pentru faptul că nu l-au omis.
„Aș vrea să fac un scurt remember a ceea ce a însemnat președinția mea în PNL din 1997. Erau încă perioade destul de complicate (…). Am fost prima organizație județeană care a ieșit din Convenția Democratică și care a făcut fuziunile cu celelalte formațiuni politice Alianța pentru România (ApR), Uniunea Forțelor de Dreapta (UFD), Partidul Național Liberal Creștin Democrat (PNL-CD,) PNL-C (Câmpeanu)”.
Gigi Petre a mai vorbit și despre motivele care l-au determinat să renunțe la politică și să aleagă administrația, dar și despre anumite întâmplări hazlii cu primari liberali din anii 2000.
Unul dintre președinții care nu au luat parte la eveniment, a fost Marian Hoinaru, cel care în perioada 2001 – 2006 a fost președintele PNL și care a creat, la un moment dat, o facțiune în interiorul PNL, determinând mai mulți membrii să meargă spre PLD-ul lui Stolojan, apoi către PDL.
Perioada în care a fost Hoinaru președinte a fost comentată de un tânăr liberal ca fiind un „harlem shake” în liberalismul din Ialomița, afirmație care a produs hohote de râs printre cei prezenți.
Un alt președinte al PNL Ialomița a fost Petre Gheorghe care, în perioada 2008 – 2010, a ținut cu o mână de fier organizația, producând mai multe schimbări în partid. Gheorghe Petre nu s-a sfiit pe parcursul discursului său să îl atace pe Gigi Petre care declarase că a ales administrația în locul politicii.
„Nu am să trec în categoria celor apolitici și nici nu am să stau pe tușă în viitorul apropiat. Așa că vă puteți bizui pe mine și pe sprijinul meu în continuare”, a transmis Gheorghe Petre, adăugând mulțumiri tuturor celor care au făcut apel la istorie, o istorie „de unde România își trage seva”.
Actualul președinte al PNL Ialomița, Ioan Martin, a transmis, la rându-i, un mesaj liberalilor ialomițeni, urându-le să „la mulți ani” și să ducă onorabil ștafeta liberalismului mai departe.
„Vă mulțumesc pentru ceea ce faceți, având în vedere că activitatea politică este una voluntară, știu la ce privațiuni și sacrificii ați făcut față, personal, profesional și familial, vă admir și vă garantez că suntem pe drumul cel bun. Am preluat onorabil o ștafetă de la înaintașii noștri și sperăm să o ducem bine mai departe. Vă garantez că avem tineri destoinici, valoroși și de nădejde, care sunt capabili să ducă această ștafetă și această tradiție onorabil mai departe. Încă o dată la mulți ani”.
În final, Cezar Zamfir a dat citire Crezului liberal, întocmit în 1923, evenimentul încheindu-se cu un pahar de șampanie și multe poze.