Inundațiile dau târcoale
Reprezentanții Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa au decis, săptămâna trecută, realizarea în regim de urgenţă a lucrărilor necesare la digul de apărare din incinta Borcea de Jos, în zona Bentu, pe malul drept al braţului Borcea, în vederea eliminării pericolului de cedare a acestuia.
S-a solicitat, astfel, reprezentanţilor Administraţiei Bazinale de Apă Buzău-Ialomiţa să intervină la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice pentru alocarea în regim de urgenţă a resurselor financiare necesare realizării lucrărilor la respectivul dig de apărare, în condițiile în care eroziunea malului este continuă și în mai multe puncte.
De asemenea, prefectul judeţului Ialomiţa, Constantin Atanasiu, a solicitat preşedinţilor Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă Feteşti, Stelnica, Borduşani, Făcăeni, Vlădeni şi Giurgeni să urmărească evoluţia situaţiei hidrometeorologice, să asigure supravegherea sau patrularea pe diguri în zona de competenţă, în funcţie de faza de apărare instituită şi comunicată de SGA Ialomiţa, să instituie serviciul de permanenţă la primărie şi să asigure măsurile de primă intervenţie în timp util la apariţia unor eventuale situaţii de urgenţă.
Deoarece zona menționată este expusă fenomenului de eroziune şi ţinând cont de prognoza unor debite mari pe fluviul Dunărea pentru următoarea perioadă, se consideră că intervenţiile sunt imperios necesare.
Râul, lacul și „stafilopozii”
Luni, 8 aprilie, prefectul și directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor Ialomița au încercat, în cadrul unei conferințe de presă, să explice mai detaliat care este situația, având în vedere că prognozele nu sunt tocmai bune.
Deși prefectul Atanasiu a fost bine intenționat în a ne oferi cât mai multe informații, din cauza emoțiilor probabil, având în vedere că ieșirile sale sunt extrem de rare, a ieșit un talmeș-balmeș:
„Cu situația hidrologică a județului Ialomița sunt două lucruri distincte. Avem o problemă cu digul, cu o porțiune din digul de apărare de pe cursul râului Borcea, deci pe partea dreaptă a sensului de curgere a apei, adică pe partea cu insula Ialomiței. Acolo e o problemă mai veche. Doamna Negroiu a pregătit și o istorie, pe care am citit-o și eu… între malul lacului Borcea și dig, exista în trecut o distanță de 150 de metri, în anii 60 și ceva. Cu timpul, această porțiune a dispărut sub ape și suntem în situația în care apa a ajuns la marginea digului, chiar o porțiune din dig a fost erodat…”, a spus prefectul.
Trecând peste greșelile cu râul și lacul Borcea sau cu insula Ialomiței, trebuie spus că eroziunea se manifestă în patru puncte, iar dacă digul se va rupe vor fi acoperite de ape circa 30.000 de hectare de teren arabil din Balta Ialomiței, iar ca obiective pot fi afectate nouă stații de pompare ANIF, șase cantoane, două magistrale de rețele electrice, două magistrale de transport produse petroliere, două ferme agricole.
Pe parcursul conferinței de presă, s-a ajuns și la discuții mai puțin oficiale, iar prefectul s-a lansat într-o poveste cu o plimbare pe care a făcut-o pe brațul Borcea cu șalupa iar la un moment dat a reușit să spună de vreo trei ori cuvântul „stafilopozi”, în loc de stabilopozi.
„Sunt medic veterinar, nu inginer constructor”, s-a apărat prefectul, după ce a fost atenționat de reprezentanții mass media.
Dunărea va crește aproape de nivelul înregistrat în 2010
Revenind la lucruri serioase, trebuie spus că, după ultimele prognoze, specialiștii arată că nivelul Dunării va crește până pe data de 14 aprilie și se va depăși cota de inundație.
„Ne vom situa, pe prognoza pe care o avem la această dată, la o cotă de 673 și putem compara cu anul 2010 când am avut 756 cotă. După data de 14, nu știm ce se va întâmpla. În acest moment, nu avem nicio secțiune și nicio incintă cu probleme pe Dunăre. Avem incinte în faza a II-a de apărare. Materiale de apărare avem, comitetele locale au fost avertizate, le vom acorda sprijin dacă este nevoie”, a menționat directorul SGA.
În cadrul ședinței CJSU, susținută luni, s-a luat în discuție și o solicitare a Comitetului local de la Fetești pentru saci și carburant, sprijinul financiar urmând a fi acordat de către Consiliul Județean.
În cazul în care vor exista probleme, punctele critice sunt la Fetești, în cartierul Buliga, 14 locuințe fiind în pericol de inundații, dar și zona Bentu.
În ceea ce privește râul Ialomița, nu sunt probleme deosebite, chiar dacă la Hagieni podul de pontoane a fost rupt, dar din cauza trunchiurilor și crengilor de copaci purtate de apă.
În legătură cu barajul Dridu, directorul SGA susține că acesta lucrează la 70% din capacitate.