1.600 de copii ialomițeni învață la școală cum să zâmbească în fiecare zi
65.600 de copii din mediul rural vor beneficia până la finalul anului școlar 2012-2013 de o campanie de conştientizare și de promovare a normelor de bază în menţinerea sănătăţii, desfășurată de Fundaţia Tineri pentru Tineri, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale și, implicit, inspectoratele școlare județene.
Campania face parte din proiectul strategic EDSANO: Educaţie pentru Sănătate – Dezvoltarea curriculei opţionale modulare pentru învățământul preuniversitar Cod: 62075, derulat cu cofinanţarea Fondului Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.
Campania vizează creşterea accesului la educaţie pentru sănătate pentru 65.600 de copii din cca.1.640 unităţi de învăţământ preşcolar şi primar din mediul rural.
Din judeţul Ialomița au fost cuprinse în proiect 12 de unităţi de învăţământ din mediul rural cu personalitate juridică (grădiniţe și școli gimnaziale) din localităţile: Bucu, Coșereni, Cosâmbești, Gimbășani, Gura Ialomiței, Ion Roată, Lăcusteni, Mărculești, Mihail Kogălniceanu, Movila, Ograda, Platonești, Rădulești, Traian, Valea Ciorii. În aceste unităţi de învăţământ cadrele didactice implicate predau la clasă disciplina opţională „Educaţie pentru sănătate”.
Campania se desfășoară sub sloganul „Zâmbește în fiecare zi!” și va implica 1.600 de copii preşcolari şi elevi, îndrumaţi de 80 de cadre didactice, coordonate de 12 directori.
Temele abordate fac parte din programa cursului opţional de „Educaţie pentru sănătate”, capitolele: Anatomie şi fiziologie; Igiena personală; Activitate şi odihnă; Sănătatea alimentaţiei; Sănătatea mediului; Sănătate mintală; Sănătatea familiei; Consum și abuz de substanţe; Accidente, violenţă, abuz fizic. Şcolarii înscrişi în proiect vor beneficia de materiale educaţionale complementare programei, iar profesorii, de ghiduri şi auxiliare didactice.
Pe parcursul proiectului, copiii vor primi lunar materiale promoționale/auxiliare didactice în funcţie de tematica abordată. Programul se bazează pe metode educative interactive de stimulare a interesului pentru informaţiile transmise şi de dezvoltare a unor atitudini, deprinderi şi comportamente specifice unui stil de viaţă sănătos.