Asistența socială „mănâncă” mare parte din bugetul județului
Marți, 26 martie, la Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia, s-a desfășurat o dezbatere publică privind proiectul bugetului propriu al județului Ialomița pe anul 2013.
În sală au fost prezenţi aproximativ o sută de participanţi, consilieri judeţeni, conducători ai instituţiilor subordonate Consiliului Judeţean, câțiva primari și viceprimari, dar și membri ai unor O.N.G.-uri care colaborează cu Consiliul Județean.
Putem spune că la această dezbatere au participat cam aceiași reprezentanți ai instituțiilor legate direct la banii publici, iar discuțiile pe marginea bugetului nu au fost strict tehnice, așa cum ar trebui, zicem noi, ba chiar au fost puțin pe alături. Totul s-a rezumat la prezentarea câtorva obiective pe care Consiliul Județean le are în derulare, accentul fiind pus pe infrastructura rutieră, socială și, de asemenea, pe explicații cu privire la faptul că banii sunt puțini, iar sărăcia va fi împărțită cu grijă. Mai ales în condițiile în care aproximativ 40% din bugetul județului se va duce pe asistență socială.
Proiectul bugetului propriu al judeţului Ialomiţa va fi supus discuţiei şi aprobării în următoarea şedinţă a Consiliului Judeţean, care se va desfăşura la începutul lunii aprilie.
„Este un buget al continuității obiectivelor strategice, este un buget al evitării arieratelor și a celorlalte lucruri care au fost păgubitoare pentru economia națională și știți că nu am înregistrat niciun fel de datorii sau angajamente nelegale. Rămânem solidari cu orice proiect județean care are un mare impact în rândul cetățenilor. (…) Avem responsabilități însemnate pentru tot ceea ce înseamnă problematica socială și a asistenței sociale. De asemenea, avem responsabilități și pentru cele cinci instituții de cultură, pentru Direcția de Evidență a Persoanelor, pentru Protecția Civilă și pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență, pentru Spitalul Județean al cărui management îl deținem și unde avem contribuții însemnate”, spunea președintele Consiliului Județean Ialomița, Silvian Ciupercă.
Pe parcursul dezbaterii, vicepreședintele C.J., Ștefan Mușoiu, a vorbit despre investițiile ce vor fi derulate de Consiliul Județean în acest an, sintetizând trei direcții principale, respectiv infrastructura rutieră, de sănătate și socială.
În programul de investiții pe 2013, pe componenta infrastructură de transport rutier, se află modernizarea DJ 213 Luciu-Gura Ialomiței, DJ 212 Gura Ialomiței – Mihail Kogălniceanu, DJ 201 Buești – Albești, DJ 402 Sinești – limită județ Ilfov, DJ 102 H Reviga – Miloșești, dar și podul peste râul Prahova, la Dridu.
Ștefan Mușoiu a ținut să precizeze că din cei 500 de kilometri de drumuri județene, în ultimii opt ani au fost modernizați aproximativ 110 km. De asemenea, în județ există circa 300 de km. de drumuri județene cu îmbrăcăminte asfaltică și aproximativ 100 de km de drumuri pietruite.
Vicepreședintele Mușoiu a adăugat că în acest an Consiliul Județean va începe o investiție în energia regenerabilă, prima etapă a realizării unui parc fotovoltaic la Gura Ialomiței. Luni, 25 martie, a fost predat amplasamentul pentru începerea lucrărilor, sperându-se ca până la finalul anului să fie finalizată.
De asemenea, Ioan Martin a spus că toate obiectivele pe care CJ le finanțează prin bugetul de dezvoltare sunt atent analizate și urmărite efecte maxime atât din punct de vedere social cât și economic.
„În ultimii patru ani, am insistat în strategia noastră și în bugetele de dezvoltare pe fiecare an pentru reabilitarea malului drept al Ialomiței, modernizarea DJ 201 și a celor trei poduri, două peste râul Ialomița, dar și la Ciulnița, investiții de peste 25 de milioane de euro”, explica Ioan Martin.
În schimb, lui Adrian Ionescu, secretarul județului, i-a revenit misiunea de a vorbi despre infrastructura și asistența socială. Acesta susținea că și anul acesta componenta de asistență socială ocupă o mare parte a bugetului, din totalul cheltuielilor de funcționare, aproximativ 40 de milioane de lei regăsindu-se la acest capitol.
„În secțiunea de dezvoltare există un procent de 31% din totalul cheltuielilor de dezvoltare pentru două investiții gestionate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, respectiv la Movila (50% stadiu), termenul de finalizare fiind octombrie 2013, iar cel de-al doilea la Slobozia, la Căminul de bătrâni”, a precizat Adrian Ionescu.
Pe parcursul dezbaterii, primarul comunei Mihail Kogălniceanu, Alexandru Dinu, a reclamat faptul că pentru asistență socială sunt alocați foarte mulți bani în comparație cu fondurile alocate pentru dezvoltare, subliniind faptul că aceste sume nu ar trebui cheltuite din bugetul județului, ci din bugetul altor structuri, în special aparținând societății civile, dar care în România nu funcționează din păcate.
Potrivit autorităților județene, veniturile județului sunt prognozate ca fiind în sumă totală de de 92.828.000 lei, iar cheltuielile de 95.573.000 lei, în buget existând și un excedent din 2012 în sumă de 2.745.000 lei.
Consiliul Județean a gestionat, în anul 2012, un buget de 118,7 milioane lei, din care secțiunea „Funcționare” a reprezentat 80,074 milioane lei (68%), iar secțiunea de „Dezvoltare” 38,7 milioane lei (32%).