Ialomița: Infrastructură de transport naval pe Dunăre în zona Feteşti – Giurgeni
Șase porturi turistice și de agrement la Dunăre și pe brațul Borcea
Consiliul Judeţean Ialomiţa a propus, în cadrul ședinței desfășurate luni, 18 martie, aprobarea realizării unui proiect privind înfiinţarea unei infrastructuri de transport naval pe Dunăre în zona Feteşti – Giurgeni.
Având în vedere obiectivul programului TEN-T de finanţare a studiilor, proiectelor şi lucrărilor în domeniul transporturilor (aerian, naval, rutier, feroviar) care se adresează extinderii şi modernizării reţelei trans-europene de transport, Consiliul Judeţean Ialomiţa urmăreşte obţinerea unei finanţări pentru realizarea documentaţiei tehnico-economice pentru realizarea unor porturi turistice cu deschidere la Braţul Borcea al Dunării, destinate vaselor de croazieră şi ambarcaţiunilor de mici dimensiuni.
„Consiliul Judeţean Ialomiţa este preocupat în permanenţă de dezvoltarea economico-socială a judeţului şi, în acest sens, acordă atenţie oricărui program care contribuie la dezvoltarea infrastructurii judeţului şi/sau a regiunii. Programul TEN-T prevede acordarea unui ajutor financiar din partea Uniunii Europene în domeniul reţelei de transport transeuropeană. Agenţia Executivă TEN-T, în numele Comisiei Europene, a lansat cererea generală de proiecte TEN-T (infrastructură de transport) începând cu anul 2012”, susțin reprezentanții Consiliului Județean Ialomița.
Valoarea totală a etapei I a proiectului, respectiv de realizare a Studiului de Fezabilitate, este de 154.000 euro, din care 77.000 euro sunt fonduri nerambursabile, iar restul reprezintă contribuţia proprie a judeţului Ialomiţa.
„Ne dorim să înființăm mai multe porturi turistice de la Fetești până la Giurgeni, care să dezvolte turismul în zonă. Este prima etapă din acest proces, consultanța fiind realizată cu oameni din cadrul instituției și sperăm să fie eligibil acest proiect. Ne dorim să accesăm bani europeni pentru realizarea Studiului de fezabilitate care a fost evaluat la 154.000 de euro. (…) Din 2014 ne dorim să accesăm finanțare pentru execuția lucrării în sine, pe turism, cu o cofinanțare de doar 2% din partea C.J. (…) Ne dorim, dacă va fi posibil, să achiziționăm și un vas de croazieră pentru deplasarea turiștilor pe brațul Borcea”, afirma vicepreședintele C.J., Ștefan Mușoiu.
De asemenea, vicepreședintele Ioan Martin a adăugat că se dorește realizarea a șase porturi turistice și de agrement la Dunăre: două mari la Giurgeni și Fetești și patru medii, cu suprafețe de 10.000 respectiv 13.000 m.p. pentru pontoane, cu capacitate între 20 și 30 de vase mici care să acosteze, oficii turistice etc.
Proiectul a provocat diverse discuții în cadrul ședinței, având în vedere valoarea mare a studiului de fezabilitate, însă majoritatea a fost de acord că un astfel de proiect este benefic pentru dezvoltarea județului.
Ștefan Mușoiu a declarat, marți, 26 martie, în cadrul dezbaterii publice pe marginea bugetului județului, că această cerere de finanțare a fost depusă la finalul lunii februarie, iar zilele trecute a fost primită confirmarea de la Comisia Europeană că a intrat în procedura de evaluare pentru finanțarea SF-ului, urmând ca din 2014 să fie accesate fonduri europene pentru acest proiect, în care cofinanțarea va fi de doar 2%.