Spitalul Județean de Urgență din Slobozia a anulat unele taxe solicitate pacienților
Spitalul Județean de Urgență din Slobozia instituise, de ceva timp, anumite taxe pentru a-și suplimenta veniturile, în condițiile în care acestea sunt din ce în ce mai reduse.
În urma reclamațiilor apărute, conducerea Consiliului Județean s-a întâlnit la sfârșitul lunii februarie cu comitetul director al Spitalului Județean, pentru a discuta despre problematica impunerii acestor taxe încasate de spital, posibilitatea de a fi încasate în continuare, în ce condiții, dar și cadrul legal care asigură încasarea lor.
În data de 5 martie, reprezentanții Comitetului Director au decis ca, din 6 martie, să anuleze toate dispozițiile ce reglementau încasarea taxelor suplimentare, urmând să fie încasate doar taxele speciale, respectiv serviciile medicale la cerere, nedecontate de CJAS.
Printre taxele care au rămas se află:
[arrowlist]
- taxa pentru servicii hoteliere – 50 lei/zi,
- taxă fișă medicală (angajare, port armă, auto) – 100 lei/fișă,
- taxa pentru montarea/extracția dispozitivelor intrauterine – 50 lei,
- taxa eliberare certificat prenupțial – 47 lei,
- taxe pentru realizare dosarului medical la angajare sau examen periodic – 25 lei,
- eliberare fișă aptitudini – 10 lei, dar și altele asemenea.[/arrowlist]
Au fost eliminate taxele pentru foaia de internare, în valoare de 20 de lei, pentru spitalizarea de zi în valoare de 5 lei, dar și pentru consultarea în ambulatoriu, de 3 lei.
Reprezentanții Spitalului susțin că, odată cu eliminarea acestor taxe, spitalul riscă să nu aibă fonduri pentru anumite investiții, dar și pentru materiale sanitare, dezinfectanți, materiale de curățenie, să acumuleze datorii și să intre în colaps.
“Spitalul din Slobozia are o situație financiară îngrozitoare. Dacă nu am fi avut niște fonduri proprii, probabil că la ora actuală riscam să ni se oprească atât curentul electric cât și gazele. În luna februarie am plătit din fonduri proprii, pe care vroiam să le folosim pentru investiții în aparatură medicală, circa 6 miliarde lei vechi, utilitățile și restul de datorii care erau scadente. Nu am reușit să ne plătim toate datoriile la ora actuală și riscăm să ne fie blocate conturile, așa cum s-a întâmplat la Spitalul din Călărași, din cauza arieratelor. În ceea ce privește taxele pe care le-am luat până acum, vreau să vă spun că ne-au folosit foarte, foarte mult. Ne-au ajutat. De doi ani cel puțin, de când sunt manager, spitalul a fost clar subfinanțat cu vreo 10% și riscam să adunăm datorii peste datorii. Aceste venituri proprii acoperă această subfinanțare, de circa 2 miliarde de lei lunar. S-a schimbat în bine acest spital. Eram conștient că vor exista discuții mari pe tema acestor taxe, cu toate că sunt aproape în toate spitalele din România. Vreți să ajungem cum sunt alte spitale, unde bolnavii se duc și își cumpără medicamentele din farmacii? La noi, doar în cazuri cu totul și cu totul speciale un pacient a fost trimis să își cumpere medicamente. Putem, însă, ajunge și în situația asta. Trebuie să alegem ce dorim. Nu putem face față cu vorbe. Să nu fim iprocriți”, afirma managerul Spitalului Județean de Urgență din Slobozia, Vasile Olaru.
În urma presiunilor exercitate și a divergențelor dintre juriști, aceste taxe au fost eliminate, urmând să se găsească alte soluții pentru ca activitatea medicală să se desfășoare în condiții de normalitate, deși va fi greu de crezut că un medic va mai sta peste program pentru a consulta peste numărul de pacienți decontați de Casa de Asigurări.
De exemplu, la computerul tomograf se decontează maxim două tomografii pe zi, iar aparatul face câte 30, așadar mult peste timpul alocat medicilor, mult peste nivelul consumabilelor utilizate.
Pentru a susține activitatea medicală și pentru ca pacienții să poată fi consultați într-un număr cât mai mare pe zi și să nu se apeleze la liste de așteptare de săptămâni sau chiar luni, așa cum se întâmplă în cazul diabeticilor, a fost înființată și o fundație care, prin intermediul donațiilor, să susțină activitatea în acest domeniu.
Din păcate, au existat câteva probleme în desfășurarea activității acestei organizații, fapt ce a dus în atenția publică acest demers care, deși bine intenționat, a ajuns să fie contestat vehement. De aici a pornit, de fapt, și scandalul taxelor încasate pacienților și întreg tăvălugul acuzațiilor.
În cadrul unei conferințe de presă comune – Spital/Consiliu Județean, președintele C.J., Silvian Ciupercă, și-a manifestat sprijinul față de activitatea oricărei fundații care are drept scop ameliorarea condițiilor de desfășurare a activității în domeniul sănătății publice, însă numai cu respectarea legalității.
„Este o inițiativă pe care am apreciat-o. În același timp, suntem apărătorii fermi ai legalității. Oricare dintre dumneavoastră puteți face parte din această fundație și vă invit să faceți parte din fundația „Ajutor pentru Sănătate Ialomița”. Eu voi face parte în momentul în care voi face prima donație și invit pe toți cei interesați de problematica sănătății publice în județul Ialomița. Activitatea acestei fundații este necesară, oportunitatea a fost stabilită de oameni care lucrează în sistem, nu are intersecție cu activitatea spitalului. Eroarea legată de sediul fundației a fost corectată”, a mai spus președintele Consiliului Județean Ialomița.
Ce va mai fi, vom vedea. Mai ales că, recent, ministrul sănătății, Eugen Nicolăescu, a anunțat desființarea Caselor de Asigurări de Sănătate, dar și a DSP-urilor. În astfel de condiții, nu știm cum vor fi alocate fondurile către spitale, dacă vor fi preluate aceste atribuții de către ministerul sănătății sau dacă se vor transforma în niște birouri pe undeva. Ceea ce știm exact este că nu mai știm nimic.