Ialomița: și în luna martie se va merge pe acte adiționale cu furnizorii de servicii medicale
Este cunoscut faptul că în lunile ianuarie și februarie, Casa de Asigurări de Sănătate a trebuit să încheie acte adiționale cu furnizorii de servicii medicale pentru a putea funcționa, prelungindu-le, astfel, contractele din 2012, în baza contractului cadru aprobat pentru anii 2011 – 2012.
Și asta în condițiile în care bugetul național și, implicit, bugetul asigurărilor sociale, au fost aprobate de curând, iar contractul cadru nu a fost aprobat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății. Încă există discuții cu partenerii sociali, cu reprezentanții Colegiului Medicilor, cu farmaciștii, medicii de familie, cu Ordinul asistentelor medicale și biochimiștilor etc., estimându-se că, începând cu 1 aprilie, vor putea fi încheiate contractele cu furnizorii de servicii medicale pentru acest an.
În concluzie, și în luna martie vor fi încheiate acte adiționale de prelungire a contractelor pentru furnizorii de servicii medicale aflați în relație cu Casa de Asigurări de Sănătate.
Despre bugetul din acest an, care va fi repartizat în acest domeniu, nu se spun prea multe lucruri înainte de a fi alocat. Cert este doar faptul că există bani pentru plata arieratelor la farmacii, ceea ce va duce la creșterea sumelor alocate Caselor de Asigurări.
De exemplu, în județul Ialomița, există restanțe destul de importante către farmacii, depășindu-se cu mult termenul de plată stabilit în protocolul încheiat între furnizorii de medicamente și CJAS. Se pare că acești bani vor fi plătiți până la urmă pentru a se ajunge la termen, recent fiind achitate către farmacii datoriile din luna aprilie a anului trecut.
Mihai Geantă, directorul economic al Casei de Asigurări de Sănătate Ialomița afirma că „pentru ceilalți furnizori, investigații paraclinice, stomatologi, medicii de familie, medicii specialiști, ne luptăm să ne menținem cel puțin la nivelul anului trecut. La farmacii se va menține consumul mediu lunar care, din ce știu, se ridică la 4 milioane lei lunar. Să nu uităm că și spitalele din județul nostru au nevoie de o finanțare acceptabilă și am făcut demersuri susținute pentru a se primi o finanțare bună pentru cele patru spitale pe care le avem în contract. Toate aceste demersuri ne fac să credem că, până la urmă, acest an va fi încheiat cu un buget rezonabil, astfel încât să nu existe sincope în furnizarea serviciilor medicale”.
Referindu-ne la spitalele din județul nostru și modul cum au trecut peste primele luni ale anului, putem spune că sumele alocate acestora nu au fost suficiente pentru acoperirea în totalitate a cheltuielilor și asta pentru că au trebuit plătite salariile majorate, așa cum a fost stabilit de guvern. Astfel că au rămas foarte puțini bani pentru plata utilităților, materialelor sanitare, medicamente.
„Am fost săptămâna trecută la București pentru a prezenta necesarul de sume. Acum nu ne putem pronunța până nu vedem fila de buget. Deocamdată, va fi pe o lună, dar ne vom da seama dacă demersurile noastre au fost luate în calcul sau ne vom pronunța după ce va apărea contractul cadru și se va stabili un alt mod de calcul al sumelor în funcție de gradul spitalelor și de alți indicatori. Ne vom putea da seama dacă sumele alocate județului vor fi mai mari decât în anul 2012 astfel încât activitatea spitalicească să se desfășoare în condiții cât mai bune”, a adăugat Mihai Geantă.
În ceea ce privește spitalul de la Țăndărei, se speră ca, în urma demersurilor făcute, să fie suplimentat numărul de paturi la nivel de județ, pentru ca astfel să fie finanțat corespunzător.
„S-au făcut demersuri în acest sens și avem speranța că vom fi auziți și luați în calcul, pentru că atunci când, într-un mod jenant și rușinos, s-au tăiat aceste paturi de la spitalele din județul Ialomița nu au gândit corect. Suntem unul dintre județele în care s-a redus drastic numărul de paturi contractabile, în ultimii ani ajungând de la 900 – 1000 la aproape 700 de paturi. Factorii responsabili din domeniul sănătății se uită la noi, se miră și dau din umeri de ce gâfâim și ne chinuim să facem față la presiunile venite din partea spitalelor și care ne creează o stare dificilă de lucru pentru că ne abat de la alte activități pe care trebuie să le îndeplinim profesional”, a mai spus acesta.